5 tips om halitose aan te pakken

Durf jij het te zeggen als je iemand tegenkomt die een slechte mondgeur heeft? Slechte adem of ook wel foetor ex ore of halitose genoemd is een veel voorkomend probleem. In zo’n 90% van de gevallen komt het vanuit de mondholte. Het hebben van halitose is erg vervelend. Het heeft invloed op het sociaal functioneren. Wanneer er sprake is van schaamte voor de vervelende geur die uit de mond komt, is het mogelijk om in een sociaal isolement te komen.

De oorzaken van halitose

Er zijn verschillende redenen te vinden voor een slechte adem. Om weer een frisse mond te krijgen is het verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak van halitose zodat je vervolgens de juiste oplossing kan vinden.

Bacteriën in tandplaque

In de meeste gevallen wordt een slechte mondgeur veroorzaakt door bacteriën die zich in tandplaque bevinden. Vooral de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong zijn hier de oorzaak van. Deze bacteriën produceren in grote hoeveelheden de gassen, denk aan zwavelwaterstof en methylmercaptaan, die een onaangename geur geven. Maar ook bacteriën elders in de mond kunnen zwavelgeuren produceren en zorgen voor orale halitose. Als er sprake is van een ontsteking van het tandvlees zoals  gingivitis en  parodontitis (gevorderde ontsteking) dan is de kans groot dat de adem niet fris meer ruikt, doordat er een groot aantal slechte bacteriën aanwezig zijn in de mond.

Sterk ruikende voedingVoedingsgerelateerde oorzaken

Ook sterk ruikende voedingsmiddelen zoals ui en knoflook en verschillende kruiden kunnen voor een onaangename geur zorgen. Verder geven alcoholhoudende producten en roken een slecht ruikende adem. Roken, gekruide voeding en alcohol geven bekende geuren en deze worden redelijk geaccepteerd door de maatschappij.

Slechte spijsvertering

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een alvleesklier die niet goed functioneert. Stress, te kort aan vitamines en mineralen, te veel calorieën, te weinig en te veel bewegen en te veel alcohol zijn allemaal factoren die effect hebben op de functie van de alvleesklier. Zij kunnen er voor zorgen dat de spijsvertering niet optimaal is met een slechte adem tot gevolg.

Infecties

Behalve ontstekingen in de mond kunnen ontstekingen van de keel of bijholten ook zorgen voor een onaangename geur. Als de ontsteking weg is zal de slechte mondgeur weer verdwijnen.

Wat kun je doen als je last hebt van een slechte adem?

  1. De tandplaque verwijderen. Het lijkt te simpel, maar om orale halitose op te lossen moeten de bacteriën die zonder zuurstof leven zo veel mogelijk uit de mondholte verwijderd worden. Gebruik hiervoor een tandenborstel en een interdentaal (tussen de tanden en kiezen) hulpmiddel zoals een stoker, rager of flossdraad. Reinig de tong met een tongschraper
  2. Eet voldoende groenten en fruit. Neem het liefst bij iedere maaltijd groente en/of fruit, want hierdoor zorg je voor een goede balans tussen goede bacteriën en slechte, zwavel-producerende  bacteriën. De bacteriën die onaangename geuren veroorzaken leven juist op suiker- en zetmeelrijke producten. Vermijd deze producten zo veel mogelijk en vervang ze door groente en fruit
  3. Stop met roken en beperk alcoholgebruik
  4. Zorg voor een goede spijsvertering door stress te beperken. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen uit groenten en fruit, beperk het aantal maaltijden op een dag en beweeg voldoende
  5. Ga op zoek naar de oorzaak van een slechte adem. Door de oorzaak aan te pakken is de kans op succes het grootst. Een slechte adem in de ochtend verminder je door een glas water te drinken of te spoelen met water.

Wil jij de oorzaak achterhalen van een slechte adem? Vraag advies>>

Leestip:

Gepubliceerd in het Lijfblad nummer 5 [www.lijfblad.nl]

Geen reactie's

Geef een reactie