Slaapschuld

7 tips om af te rekenen met je slaapschuld voor een gezonde mond

Hoor jij bij de 40% van de Nederlanders die vindt dat zij te weinig slaapt? Volgens het Nederlandse Slaap en Waak Onderzoek (NSWO) zegt meer dan de helft van de ondervraagden moe te zijn bij het opstaan. Herkenbaar?

Slaapschuld

Slapen is één van de belangrijkste onderdelen voor een goede gezondheid en vitaliteit. Tijdens de slaap vinden er belangrijke processen plaats. Er werd even gedacht dat het voldoende zou zijn om de kernslaap van 4-6 uur te halen. Echter, het blijkt dat kort slapen uiteindelijk leidt tot een slaapschuld. Deze slaapschuld moet wel afbetaald worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Als volwassene hebben we gemiddeld 7-9 uur slaap per nacht nodig.

Slaapschuld en nu?

De laatste tijd heb je korte nachten gehad, maar wat heeft dit voor effect op je mondgezondheid en vitaliteit? Slaapschuld verstoort onze regelsystemen en dit heeft consequenties. Te kort slapen wordt geassocieerd met overgewicht en hart- en vaatziekten. Je wordt ook minder alert waardoor de kans op ongelukken vergroot. Je bent minder productief, niet alleen op het werk, maar ook thuis. Tijdens je slaap herstel je. Het groeihormoon dat ’s nachts hoog is heeft als functie om noodzakelijke ‘reparaties’ uit te voeren. Het hormoon zorgt er voor dat er nieuw weefsel gevormd kan worden. Dit heb je nodig voor het herstel van  tandvlees ontstekingen en pockets. Ook andere processen vinden plaats tijdens je slaap.

Reken af met je slaapschuld!

  1. Ga op tijd naar bed en luister naar je lichaam. Ga naar bed als je slaperig bent.
  2. Zet de wekker altijd op een vast tijdstip
  3. Vermijd dutjes overdag om de dag-nacht balans te herstellen. Echter, op het moment dat er zo nu en dan niet goed geslapen wordt dan is het doen van een dutje een optie. Een dutje mag niet langer dan 20 tot 30 minuten duren. Rond de evenaar is het zelfs een gewoonte om na de lunch een siësta te houden.
  4. Gebruik na 14.00 uur geen cafeïne houdende dranken meer. Stap liever over op een lekkere kruiden thee. Let op, want ook in medicijnen kan cafeïne zitten
  5. Doe een ontspanningsoefening voordat je naar bed gaat. We hebben er niets aan om te piekeren voordat we willen slapen. Maar ja, hoe stop je dat gepieker? Een ontspanningsoefening kan uitkomst bieden om je gedachten naar het nu te verplaatsen.
  6. Laat telefoons en tablets etc. buiten de slaapkamer.
  7. Eet voeding met tryptofaan en vitamine C. Voor de vorming van het slaap hormoon melatonine zijn een aantal voedingsstoffen nodig. Het aminozuur tryptofaan vormt de basis. Je vindt dit in ei, banaan, kwark, vlees, noten, zaden en peulvruchten. Daarnaast zijn er een aantal vitamines nodig, waaronder de B-vitamines en vitamine C. Vitamine C vind je voornamelijk in groenten en fruit. Let er wel op dat stress een groot verbruiker is van vitamine C, waardoor ook de aanmaak van melatonine verslechterd.

Lees tip

Geen reactie's

Geef een reactie