mindful eten met vrienden

Haal meer uit je maaltijd met mindfulness

Je lichaam is een doorlopend bouwproject en er is niets in het lichaam dat kan functioneren zonder de benodigde voedingsstoffen. Gezond eten voor een gezonde mond is dan ook helemaal niet vreemd. Hoe kan het slijmvlies in de mond anders herstellen nadat je het verbrand hebt aan een kopje hete soep?

Voeding voor een gezonde mond

Je vindt het belangrijk om gezond te eten en zorgt er voor dat je voldoende groenten en fruit eet. Daarnaast eet je regelmatig vis voor de omega 3 vetzuren, want deze werken toch ontstekingsremmend? Om alle gezonde stoffen uit je voedsel te halen is het wel van belang dat de spijsvertering optimaal is. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. Hoe kan je je spijsvertering een handje helpen?

De mond als voedselverwerkingsmachine

Je gezondheid start in je mond. De mond is een belangrijke barrière tegen pathogenen (virussen en bacteriën), maar de meest bekende taak is waarschijnlijk de mond als voedselverwerkingsmachine. Sla je het eerste deel van de spijsvertering over, dan is het niet overkomelijk dat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaat. En dat is jammer, want een tekort aan bouwstoffen kunnen cariës, gingivitis en parodontitis veroorzaken of verergeren. Ook aften en een koortslip ontstaan eerder bij een tekort aan de juiste voedingsstoffen. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?

Speeksel voor een goede spijsvertering

Er zijn een aantal voorwaarden om alle voedingsstoffen uit die oergezonde maaltijd te halen. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst fijngemalen worden. Hier is een sterke rij tanden en kiezen voor nodig. Goed kauwen is essentieel voor een optimale voedselverwerking, want het stimuleert ook de speekselvloed. Voor een goede voedselverwerking is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel. Naast kauwen wordt de speekselproductie ook gestimuleerd bij het zien of ruiken van eten.   Zelfs dit artikel lezen kan er voor zorgen dat je meer speeksel produceert. Deze reactie van je lichaam gaat volledig automatisch en is nodig voor een goede vertering van alles wat je in je mond stopt.

De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.

Mindful eten voor een gezonde lach

Naast goed kauwen en voldoende speeksel spelen er nog meer factoren een rol bij de spijsvertering. Stress heeft een negatieve werking op de speekselproductie en op de vertering van voedsel. Mindful eten heeft juist veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de vertering te verbeteren. onbewust kauw je beter en eten met aandacht zorgt er voor dat je niet te veel eet. Na iedere hap evalueer je het hongergevoel.

Stap voor stap mindful eten

  • Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Er wordt meer speeksel afgescheiden en dit geproduceerde speeksel bevat stoffen die het gebit beschermen. Dit gestimuleerd speeksel heeft een neutraliserend effect op zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen.
  • Geniet van je maaltijd en eet langzaam. Met aandacht, mindful en langzaam eten (zonder telefoon dus) zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd. Dit heeft een positief effect op de hoeveelheid en samenstelling van het speeksel. Bij stress is het speeksel meer muceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale vertering van koolhydraten zorgt
  • Gebruik het acroniem TASTE. Dit staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
    • Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
    • Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
    • Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
    • Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
    • Welk gevoel (emotie) geeft het je?

Leestip

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie