Tandsteen voorkomen met deze 5 tips

Hoe vaak wordt er bij jou tandsteen verwijderd? Haalt de tandarts tijdens de halfjaarlijkse controle het tandsteen bij je ondertanden weg? Of ga je een paar keer per jaar naar de mondhygiënist of een preventie-assistente om dit te laten verwijderen?

De meeste mensen vinden tandsteen verwijderen niet heel erg prettig, want het kan soms best gevoelig zijn. Polijsten aan het eind van de behandeling is dan het ‘toetje’. Na een behandeling ben je waarschijnlijk wel erg blij dat het gebit weer schoon is en dat de tanden en kiezen heerlijk glad aanvoelen.

De hoeveelheid verschilt per persoon

Uiteindelijk ontwikkelt iedereen tandsteen, maar bij de ene persoon gaat dit proces sneller dan bij de andere. Ook als er bij jou nog nooit tandsteen is verwijderd, kan het toch zijn dat het ergens in je mond aanwezig is.  Hoeveel er wordt geproduceerd verschilt en is bij iedereen anders. Heb jij veel last van tandsteen en zou jij wel wat minder  willen ontwikkelen? Er is goed nieuws, want je hebt hier zelf invloeden op.

Schone mond

Wat is tandsteen?

Tandsteen is hard geworden tandplak. Deze plak bestaat voornamelijk uit bacteriën die al bij je in de mond aanwezig zijn. Naast ongeveer 80% bacteriën bevat tandplak ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. De zachte plaque kan door stoffen die in het speeksel aanwezig zijn hard worden en zo wordt tandsteen gevormd.

Meest voorkomende plaatsen van tandsteen

Om van de zachte tandplak hard tandsteen te maken is er speeksel nodig. In de mond zijn heel wat speekselkliertjes aanwezig die dit produceren. Speeksel is nodig om de mond en slijmvliezen in de mond vochtig te houden. Hierdoor beschermt het de slijmvliezen en het gebit tegen beschadiging. Ook om goed te kunnen spreken is een vochtige mond noodzakelijk. Het speeksel bevat spijsverteringsenzymen om het voedsel te verwerken en je kunt je voedsel proeven als het in water is opgelost.

Er zijn drie grote speekselklieren. De glandula parotis is de oorspeekselklier. Deze ligt aan beide zijden van de mond vlak naast het oor. Onder de tong, in de mondbodem liggen nog twee grote speekselklieren. Dit zijn de glandula submandibularis en de glandula sublingualis.

Tandsteen komt het meest voor ter hoogte van de grote speekselklieren. In de bovenkaak is dat vooral in de buurt van de eerste grote kiezen (molaren). Hier bevindt zich namelijk de uitgang van de oorspeekselklier. In de onderkaak zie je het vaak aan de binnenkant van de ondertanden zitten. Dat komt omdat daar de uitgang is van de grote speekselklier die onder te tong ligt.

5 tips om tandsteen te voorkomen

Helaas is het niet mogelijk om tandsteen helemaal te voorkomen. Dit komt doordat tandplak de hele dag aan wordt gemaakt uit bacteriën, voedselresten en stoffen in het speeksel. De volgende 5 tips kunnen je wel helpen om minder tandsteen aan te maken.

  1. Zorg voor een schone mond. Hoe minder tandplak er in de mond zit, hoe minder tandsteen er gevormd kan worden. Reinig het gebit met een tandenborstel en een interdentaal hulpmiddel zoals een stoker, rager of flossdraad.
  2. De vorming van tandplak wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak van tandplak te verminderen
  3. Drink voldoende water. Speeksel heeft ook een reinigende werking. Een goede speekselvloed helpt de mond schoon te maken. Speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht. Vandaar dat voldoende drinken en dan met name water, erg goed voor je is.
  4. Eet meer groenten. Groenten bevatten vocht wat zorgt voor een gezonde speekselproductie. Daarnaast zitten groenten bomvol vezels die de mondflora ondersteunen.
  5. Verminder stress. In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Er wordt meer taai speeksel met het enzym (hulpstof) amylase geproduceerd. Dit enzym kan zetmeel al in de mond afbreken om het lichaam snel van energie te voorzien. Taai speeksel heeft als nadeel dat het minder goed reinigt dan waterig speeksel, waardoor er meer plaque in de mond achter blijft en de kans op tandsteen toeneemt.

Tips:

Video:

13 Reactie's
  • Tandarts Amsterdam
    Geplaatst op 11:22h, 29 maart Beantwoorden

    Goed artikel! Erg nuttige informatie met handige tips. Ga dit zeker bij ons in de praktijk delen.

  • floflo
    Geplaatst op 12:02h, 15 november Beantwoorden

    heel fijn idd. voorkomen is beter dan genezen.

  • Dan
    Geplaatst op 20:27h, 27 mei Beantwoorden

    Wat vindt U, naast het toepassen van de adviezen hierboven, van het gebruik van xylitol kauwgom en mints? Volgens onderzoek blijkt het te helpen tandplaque en cariës te voorkomen. Ik had altijd veel tandsteen ondanks dat ik geen suiker gebruik, veel groentes en hele granen eet en iedere dag rag en 2x poets. Na mijn laatste reinigingsbeurt (mijn ondertanden waren volledig dichtgekoekt met tandsteen) bij de modhygienist ben ik 5x per dag die kauwgom en mints gaan gebruiken en na 4 maanden nog geen spoortje tandsteen!

    • Yvonne
      Geplaatst op 13:19h, 31 mei Beantwoorden

      Dat kauwgom werkt tegen tandsteen komt omdat het de productie van speeksel stimuleert. Het probleem is dat kauwgom erg belastend voor je spieren en kaakgewricht is. Daarnaast zitten er naast xylitol nog meer zoetstoffen in. Ik ben dan ook geen voorstander van kauwen op kauwgom. Om welke mints gaat het?

  • Dan
    Geplaatst op 22:44h, 01 juni Beantwoorden

    Bedankt voor de reactie. Ja dat klopt, je voelt je kaakspieren wel als je 5x per dag op zo’n xylitol kauwgompje neemt. Hoe lang je er op moet kauwen, dat weet ik niet, misschien is enkele minuten voldoende. Dat ga ik nog vragen aan de firma Peppersmith. Om overmatige kaakbelasting te voorkomen wissel ik het kauwen af met mints, die in je mond smelten. De ingrediënten van die Peppersmith kauwgom: xylitol, gum base, spearmint oil, natural menthol,natural mint, gum arabic, (thickener), sunflower lecithin (emulsifier), glycerol (stabiliser), carnauba wax (glazing agent)*from trees and plants. May contain traces of soya lecithin. Suitable for vegans. Het resultaat blijft me verbazen, geen zichtbare tandsteen meer. Als ik het goed begrijp, kan de Streptoccus Mutans, die in onze mond leeft van suiker en het in zuur omzet, xylitol niet verwerken en sterft daardoor.

    • Yvonne
      Geplaatst op 08:41h, 02 juni Beantwoorden

      Let op want het is mogelijk dat je schade aan je slijmvliezen krijgt door het zuigen op deze mints.

  • Dan
    Geplaatst op 06:45h, 02 juni Beantwoorden

    Oh ja, de mints, ook van Peppersmith, bevatten: xylitol, gum arabic,calcium stearate, pepper int oil, carnauba wax, suitable for veganist, gluten free.

  • Jacqueline
    Geplaatst op 15:52h, 01 maart Beantwoorden

    Mijn tandarts kauwt de hele dag kauwgom😁zegt hij.

  • Marie de Jonge
    Geplaatst op 11:05h, 05 september Beantwoorden

    Bedankt voor deze tips om tandsteen te voorkomen. Ik drink al veel water, maar ik weet ook dat ik minder moet gaan snoepen. Ook poets ik tegenwoordig na elke maaltijd mijn tanden, zodat ik niet in de verleiding kom om te snoepen tussendoor.

  • Katty
    Geplaatst op 14:26h, 24 november Beantwoorden

    Waar zien jullie over de kauwgom? Ik zie het niet in de tekst

    • Yvonne
      Geplaatst op 18:43h, 30 december Beantwoorden

      Hoi Katty, Kauwgom stimuleert de speekselproductie. Het speeksel dat geproduceerd wordt heeft een beschermend effect tegen gaatjes.

  • piet
    Geplaatst op 10:39h, 30 november Beantwoorden

    Bedankt voor dit artikel! Ik

Geef een reactie