Richard de Leth

Interview: De man achter… OERsterk

Regelmatig praat ik met een interessant persoon over zijn of haar passie voor een gezonde leefstijl. Deze week is dat ondernemer Richard de Leth. Richard studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na het behalen van zijn doctoraal specialiseerde hij zich in de orthomoleculaire geneeskunde en psycho-neuro-immunologie. Op de website OERsterk informeert, inspireert en stimuleert hij mensen om leider van hun gezondheid te worden.

1. Wie is de man achter OERsterk?

Mijn naam is Richard de Leth. Ik ben getrouwd, heb een zoon van 7 jaar en een eigen praktijk voor integrale geneeskunde in Heemskerk. Het is mijn missie om mensen de juiste gezondheidskennis te geven, zodat ze leider van hun lijf en leven kunnen worden.

2. Hoe is het idee van OERsterk ontstaan?

Na het behalen van mijn doctoraal geneeskunde op de VU Amsterdam liep ik vast op de medische praktijk. Ik had te weinig contact met patiënten en de oorzaak van klachten werd bijna nooit aangepakt. Ik was de hele dag bezig met nazorg. Op een dindsdagmiddag in juli 2007 besloot ik mijn witte jas aan de wilgen te hangen en mezelf te verdiepen en specialiseren in de preventieve leefstijlgeneeskunde. Mijn eerste boek OERsterk schreef ik in 2012 en dat werd snel een bestseller. Vervolgens ontstond er een bedrijf, en bouw ik samen met mijn team aan meer liefde, geluk en gezondheid in de wereld. Ik ben hier enorm trots op en dankbaar voor.

3. Wat is je beste tip voor een gezonde leefstijl?

Zorg voor voldoende diepe ontspanning. Als je ontspannen bent herstel je, bouw je op en vindt er genezing plaats. Je gaat ook eerder bewegen en kiest voor gezondere voeding. Mijn tip zou zijn om je ontspanning in de agenda te plannen.

Het universum kent geen leegte, dus als je ontspanning niet inplant, loopt alles vol met inspanning.

4. Wie of wat inspireert je?

De natuur, muziek en boeken. Ik houd van lezen. Mijn interesse is breed, dus ik lees van Deepak Chopra, Eckhart Tolle, Charles Duhigg tot boeken over kwantumfysica of psychologie.

Richard de Leth

5. Hoe belangrijk is een gezonde mond voor jou en wat doe je om je mond gezond te houden?

Gezondheid start in de mond. Mijn gebit is niet sterk – helaas een familiaire erfenis – dus ik zorg voor een goede mondzorg. Ik poets en flos dagelijks, spoel mijn mond een paar keer per week met olie en slik bijvoorbeeld vitamine C voor gezond tandvlees. Daarnaast vermijd ik veel geraffineerde koolhydraten die voor tandplak – en de verkeerde bacteriën in de mond – zorgen.

6. Welke verandering in de voeding heeft volgens jou het meeste effect op de mondgezondheid?

Het belasten van geraffineerde koolhydraten, zoals koek, snoep, vruchtensappen en frisdranken. En daarnaast een subsidie op (biologische) groenten. De gezondste keuze moet de makkelijkste keuze worden. Verduurzamen van het aanbod op maatschappelijke plekken, van treinstation, pretpark tot vakantieparken. Laten we vooral starten bij onze kinderen, want daar ontbreekt de ethiek op dit moment. Bijvoorbeeld op het gebied van kindermarketing. We proppen ze vol met kunstmatig voedsel en suiker. Dit is een groot probleem voor de mondgezondheid, maar ook de kans op chronische welvaartsziekten later in het leven neemt toe.

Het is mijn missie om ook op dit gebied een schakel te zijn in de positieve verandering die nu gaande is.

7. Wat eet je zelf op een dag?

Ik varieer enorm met ontbijt, lunch en diner. Van kokosyoghurt met blauwe bessen, een omelet tot kastanjecrackers met notenpasta en kipfilet. Ik ben gek op soepen, salades en warm eten. Daarnaast eet ik af en toe vis, gevogelte, maar vooral veel groente. Oh ja, ik ben gek op pure chocola. Daar kan ik zo een halve reep van opeten. Mijn quilty pleasure….!

8. Wat is jouw toekomstplan?

In 2018 wil ik 1000 mensen in mijn Persoonlijk Leefstijlplan Programma hebben. Ik begeleid mensen drie maanden op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. Daarnaast is het ook mogelijk om bloed te laten prikken, zodat je goed kunt meten wat verandering van leefstijl in je lichaam doet. In 2022 hoop ik met mijn team via onze diensten 1 miljoen mensen bereikt te hebben. Met de juiste kennis, maar vooral met het juiste systeem, wil ik mensen leider maken van hun lijf en hun leven. Helaas komen de meeste mensen pas in actie als ze hun gezondheid zijn verloren. Een gemiste kans. Het leven is niet maakbaar, maar wel stuurbaar. Ik wil mensen oproepen om die macht te pakken.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie