kokosolie in de keuken

Kokosolie, is het gezond?

Kokosolie, wij houden er van! Helaas komt kokosolie zo nu en dan in het nieuws als zijnde een ongezond vet. Laatst verscheen er een artikel in de krant, waarin werd verteld dat kokosolie net zo ongezond is als roomboter.

Verzadigd vet

Verzadigde vetten hebben bij lichaamstemperatuur een veel stijvere consistentie dan onverzadigde vetten. Hierdoor kunnen deze vetten zich gemakkelijk afzetten op de wanden van de bloedvaten. Dit kan het begin zijn van gevaarlijke vaatvernauwing en het is één van de redenen dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt door verzadigd vet. Een te veel aan verzadigde vetten ontstaat niet alleen wanneer je dit veel consumeert. Een overmatige suikerconsumptie resulteert ook in meer verzadigd vet, want het lichaam slaat overbodige brandstof op in de vorm van vet.

Wat we weten over kokosolie, is dat het een zuiver natuurproduct is met bijzondere gezondheidseigenschappen. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor kokosolie.  Het bestaat inderdaad voor 90% uit verzadigd vet en slechts 8% uit enkelvoudig onverzadigd vet. Het verzadigde vet bestaat uit vetzuren met middellange ketens zijn. Deze gedragen zich heel anders in het lichaam dan vetzuren met lange ketens, zoals in vette kazen en vleessoorten.

 

We zullen eens wat feiten over dit natuurproduct op een rij zetten.

  • De middellange keten vetzuren kunnen direct in energie omgezet worden. Kokosolie zorgt hierdoor voor snelle energie zonder dat het de bloedsuikerspiegel laat stijgen (wat suiker wel doet).
  • Kokosolie heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Het laat het ‘goede’ HDL-cholesterol stijgen en kan oxidatie van LDL-cholesterol tegengaan.
  • 15% van de kokosolie bestaat uit caprylzuur en 45% uit laurinezuur. Caprylzuur is schimmel bestrijdend en laurinezuur heeft anti-microbiële eigenschappen. Je kunt het goed inzetten als ontstekingsremmer
  • Het is de meest gezonde huidverzorging, want het bevat vitamine E, het hydrateert en weet je dat het zelfs als milde zonnebrand werk. Kokosolie heeft namelijk SPF7
  • Met kokosolie kan de wondgenezing versnellen en het is heilzaam bij eczeem

Kokosolie in de keuken

Kokosolie kan je zeker in de keuken gebruiken, maar gebruik het niet ongelimiteerd, dus met mate. Gebruik dagelijks niet meer dan 1 a 1,5 eetlepel en kies de juiste kokosolie. Wissel de olie regelmatig af met olijfolie, want hierin kan kan je ook prima eten bereiden. Gebruik olijfolie koud of verhit het kort en niet te hoog. Kies koksolie bij langere voedselbereiding of bakken op hoge temperaturen.

Welke soort kies  jij?

Er zijn tegenwoordig vele soorten kokosolie op de markt. Sommige worden ontgeurd en anderen gehydrogeneerd om de houdbaarheid te verlengen. Bij hydrogeneren ontstaan ziekmakende transvetten. Deze bewerkte oliën zijn weliswaar goedkoop, maar ook ongezond. Kies liever voor biologische extra vierge niet-ontgeurde kokosolie in glas.

Leestip:

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie