vrouw menopauze overgang

Overgangsklachten? 7 tips om ze te lijf te gaan

Je weet al vanaf je eerste menstruatie dat er ooit ook een einde gaat komen aan de maandelijkse ongemakken. Wat een opluchting zeg. Nooit meer de aanschaf van maandverband, tampons en andere benodigdheden. Geen PMS, eetbuien of stemmingswisselingen meer. Heerlijk! Voordat het echter zo ver is moet je nog wel door de overgang heen.

Hormonale veranderingen

Als we het over hormonen hebben dan wordt er als snel gedacht aan de vrouwelijke hormonen. Er zijn echter nog veel meer hormonen in het menselijk lichaam aanwezig. Deze hormonen hebben als taak de communicatie tussen de verschillende organen en lichaamscellen te verzorgen. Ze functioneren als chemische boodschappers.

De alvleesklier produceert insuline en glucagon, de vetcellen scheiden de hormonen leptine en adiponectine af. De bijnieren produceren onder andere cortisol en adrenaline. De hormonen oestrogeen en progesteron worden uitgescheiden door de eierstokken en zij zijn onder andere van belang voor de vrouwelijke cyclus. Oestrogeen is bij wel meer dan 300 processen in het lichaam betrokken en ook progesteron doet meer dan alleen het regelen van de menstruele cyclus.

Als meisje wordt je geboren met een grote hoeveelheid eicellen. Een deel daar van komt tijdens de vruchtbare periode tot rijping. De voorraad eiblaasjes neemt echter af en hoe minder er op voorraad zijn, des te moeilijker het wordt om een eisprong te hebben. Als er geen eitje rijpt, zullen de hormonen oestrogeen en progesteron dalen en dit kan allerlei ongemakken met zich mee brengen.

Eerst de perimenopauze

Vanaf je 35ste begint je cyclus al te veranderen. Je kan wel een menstruatie krijgen, maar er hoeft geen eisprong te zijn geweest. De periode die vervolgens volgt wordt ook wel de peri-menopauze genoemd. Dit is de periode voordat je uiteindelijk je laatste eisprong hebt. Het oestradiol gehalten (oestrogeen) begint te schommelen en er is een daling van progesteron. Hierdoor ontstaat een disbalans tussen oestrogeen en progesteron, wat leidt tot een laag progesteron gehalte. Deze disbalans is verantwoordelijk voor de klachten die je ervaart. Je kan onder andere last krijgen van migraine, stemmingswisselingen, zwaardere menstruatie en slaapproblemen.

Laag progesteron en tandvlees problemen

Hoe kan het toch zo zijn dat veel vrouwen die in de peri-menopauze zitten ook meer last krijgen van hun tandvlees? Dat heeft te maken met verandering van het progesteron gehalte. In deze periode daalt het progesteron gehalte namelijk en dit hormoon heeft meerdere functies dan alleen het regelen van de menstruele cyclus. Progesteron heeft ook een onderdrukkende werking op het cellulaire afweersysteem. Juist door de afname van progesteron is deze onderdrukkende werking verminderd en daarom krijgen vooral vrouwen na de overgang vaak te maken met gezondheidsklachten. Vrouwen ontwikkelen met name sneller auto-immuunziekten. Daarnaast wordt er bij een tekort aan progesteron een hoger gehalte van het eiwit C-Recative Protein gezien. Dit CRP is een eiwit dat aangeeft dat er meer ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn. Al deze factoren zorgen er ook weer voor dat er sneller ontstekingen van het tandvlees ontstaan.

7 tips tijdens de overgang

Het is mogelijk om problemen met het tandvlees en klachten die gebruikelijk zijn tijdens de overgang wat te beperken. Hierbij is het belangrijk om alle hormonen zo goed mogelijk in balans te brengen. Volg hiervoor de volgende tips:

  1. Eet voeding wat rijk is aan groenten (met name groene bladgroenten), vis, noten, zaden, eieren en olijfolie
  2. Beperk het gebruik van suiker- en zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en
  3. Doe aan krachttraining. Krachttraining zorgt voor behoud of groei van spiermassa. Ook kan krachttraining insulineresistentie verminderen, waardoor er een betere balans in de suikerhuishouding ontstaat
  4. Slaap voldoende. Tijdens de slaap worden geslachtshormonen en groeihormoon aangemaakt om te herstellen. Dit is nodig om je overdag fit en gezond te voelen
  5. Beperk stress waar dat mogelijk is. Bij stress wordt progesteron omgezet in cortisol, waardoor het progesteron gehalte lager wordt. Progesteron is nodig voor een goede nachtrust en immuunfunctie.
  6. Probeer overgewicht te vermijden. Vetweefsel is één van de grootste organen van het lichaam. In dit weefsel worden verschillende hormonen of hormoonachtige stoffen geproduceerd, waaronder oestrogeen. En aan oestrogeen heb je vaak al te veel in de peri-menopauze door de afname van progesteron
  7. Zorg voor een goede mondhygiëne!

Tips

Geen reactie's

Geef een reactie