Het recept voor gezonde pepernoten op sinterklaasavond

Sinterklaasavond komt steeds dichterbij. Bij deze traditionele avond horen naast gezelligheid, pakjes en mooie gedichten ook pepernoten en snoepgoed. De winkels liggen al lange tijd vol met alle zoetwaren voor het heerlijk avondje.

Om het dit jaar wat anders te doen ben ik op zoek gegaan naar een lekker alternatief voor de kruid- / pepernoten die in de winkels te koop zijn. Waarom? Omdat deze lekkernijen voor het overgrote deel uit suiker bestaan en dit kan anders! Naast suiker bevatten deze kleine koekjes ook glucose-fructosestroop en gebrande suiker. Dit jaar gaan we genieten van pepernoten met minder ingrediënten en met meer voedingswaarde.

Waarom we beter minder suiker kunnen eten

Het grote probleem van suiker is dat het overal in verwerkt wordt. We krijgen vandaag de dag dus veel te veel suiker binnen.

  • Cariës (gaatjes) ontstaan doordat bacteriën in de mond leven op suikers uit onze voeding. Deze bacteriën produceren een zuur waardoor het tandglazuur aangetast kan worden. Hierdoor kunnen er gaatjes ontstaan
  • Je bent gevoeliger voor de infectieziekten gingivitis en parodontitis. Een suikerrijke voeding kan het immuunsysteem onderdrukken waardoor je vatbaarder bent voor infecties
  • De opname van calcium en magnesium vermindert door een tekort aan chroom. Hierdoor is de kans groter dat een tandvleesontsteking zich uitbreidt richting het kaakbot waardoor er parodontitis ontstaat
  • Tongbeslag kan onder andere veroorzaakt worden door de schimmel Candida Albicans. Deze schimmel groeit bij een hoge suikerconsumptie

Daarnaast worden hoge bloedsuikerniveau’s geassocieerd met welvaartsziekten. Ook glucose-fructosestroop kan bij een hoge consumptie lijden tot een verhoogde bloeddruk en overgewicht. Alle reden om de suikerinname te verminderen lijkt me.

De voordelen van dadels

Om gezondere pepernoten te maken gebruiken we dadels als zoetmiddel. Dadels zijn een een bron van vitamines en mineralen. Zo bevatten dadels de mineralen kalium, magnesium, calcium, fosfor en choline. Deze hebben een positief effect op de mondgezondheid. Door het gebruik van dadels is de uiteindelijke hoeveelheid suiker in deze zelfgebakken pepernoten veel minder dan de variant die in de winkel ligt.

Ingrediënten pepernotenNatuurlijke gezoete pepernoten

Ingrediënten

125 gram amandelmeel
65 gram boekweitmeel
2 el koekkruiden
1 ei
1 el kokosolie
100 g dadels

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Week de dadels even in kokend water
  • Meng het amandelmeel en boekweit met de koekkruiden in een kom
  • Pureer de dadels met het ei en de kokosolie tot een glad geheel
  • Maak een kuiltje in het meel en voeg al roerend de dadelpuree toe
  • Kneed alles tot een deegbal
  • Pluk nu iedere keer wat deeg van de bal en rol er een pepernoot van
  • Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bak de pepernoten 15 minuten in de voorverwarmde oven

Wil je de komende feestdagen genieten van nog meer gezonde recepten ? Dan is Gezond Feesten van Amber Alberda of Suikervrije Feestdagen van Miss Natural misschien iets voor je.

Geen reactie's

Geef een reactie