Gezondheid in de winter

Met deze tips ga je fit de winter door

In het najaar en de winter ligt een griep of verkoudheid vaak op de loer. Ik zie op dit moment dan ook veel mensen die al hoestend de praktijk binnen komen. Hoe kom jij deze periode van het jaar fit en vitaal door?

Veel voorkomende problemen in de winter en het effect op je tandvlees

De piek van gezondheidsproblemen vindt vaak plaats in de regenachtige wintermaanden. Nog steeds vind ik het bijzonder om de relatie tussen gezondheidsproblemen en de gezondheid van het tandvlees in deze periode van het jaar zo duidelijk terug te zien. Hoe dat komt zal ik je uitleggen.

Als je een verminderde weerstand hebt, zoals een verkoudheid of griep dan merk je vaak ook dat het tandvlees gevoeliger is. Dit komt omdat het mondslijmvlies en de amandelen een onderdeel zijn van het “communicerend slijmvlies immuunsysteem“, ofwel CMIS. Op het moment dat een onderdeel van dit immuunsysteem geactiveerd wordt, worden er ook in de andere delen antistoffen geproduceerd. Dit komt er op neer dat je sneller last hebt van ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees als je grieperig bent of een verkoudheid hebt. Zo zie je maar weer:

De mond is de spiegel van de gezondheid!

3 belangrijkste gezondheidsproblemen in het najaar

1. Verkoudheid

Gedurende het hele jaar kan je een verkoudheid oplopen. Toch komt deze infectie het meeste voor in de regenachtige wintermaanden. Het gaat vaak gepaard met nasale klachten, een schrale keel, veel niezen en gevoeliger tandvlees. Een verkoudheid wordt net als de griep van persoon op persoon verspreid.

2. De griep

Naast een onschuldige verkoudheid begint in de herfst het griepseizoen. Griep komt ongeveer bij 20% van de mensen voor tijdens dit seizoen. Denk nou niet dat je na de kerstdagen een kleinere kans hebt op griep. Het griepseizoen piekt vaak in de maanden januari en februari en is pas in mei afgelopen. Dat de piek juist in het begin van het nieuwe jaar is, komt onder andere door de opslag capaciteit van vitamine D in de lever. Vitamine D wordt in de zomermaanden aangemaakt en opgeslagen in de lever om er de winter mee door te komen. Helaas zien we aan het eind van de winter een tekort aan vitamine D ontstaan, waardoor je vatbaarder bent voor infecties.

Griep verspreidt zich net als een verkoudheid van persoon tot persoon. Besmetting met het griepvirus vindt vaak via de mond plaats. Zorg er voor dat je mond gezond is, zodat je beter bestand bent tegen virusinfecties.

3. Winterdepressie

Herken je dit? Je voelt je in de wintermaanden vermoeider en je zit niet zo goed in he vel. Het is mogelijk dat je last hebt van een winterdepressie. Wat de exacte oorzaak is van deze depressie is nog niet helemaal bekend. Hoogstwaarschijnlijk speelt ook hier vitamine D een rol. En natuurlijk helpen de donkere dagen ook niet echt mee.

Blijf fit in de winter met de volgende tips

Zorg er ook tijdens de wintermaanden voor dat je voeding eet met voldoende essentiële nutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar die het wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren en de weerstand te verhogen. Met de juiste voeding vol vitamines en antioxidanten zal het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk minder worden. Goede voeding,  voldoende slaap en een goede mondgezondheid zijn essentieel bij het verhogen van je gehele weerstand en je energieniveau. Hierdoor behoud je meer energie, voel je je beter en ga je lachend de winter door.

Simpele tips op een rij: Reinig je gebit twee keer per dag zorgvuldig, drink voldoende water en thee, eet meer groente, vermijd toegevoegde suiker en snelle koolhydraten, ga iedere dag naar buiten om een rondje te wandelen. Dit zal je goed doen.

Leestip

Producten om je weerstand te verhogen

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie