11 tips: zo kom je december gezond door!

Als de feestdagen er weer aan komen, wordt het vaak moeilijker om gezond te blijven eten. Het begint met Sinterklaas opgevolgd door Kerst en Oud & Nieuw.  Je hoort dan ook vaak dat december een moeilijke maand is om gezond te eten. Maar eigenlijk zijn er maar vier feestdagen in die maand. ..

Geniet van het lekkers tijdens bijzondere gelegenheden

Je kunt prima genieten van lekkers tijdens bijzondere gelegenheden, zoals verjaardagen en de feestdagen. Het probleem zit hem niet in wat je af en toe eet, maar wat je dagelijks eet.  Als je al die lekkernijen dagelijks eet, krijg je een soort feestinflatie. Wat maakt snoepen dan nog bijzonder?

Die vier feestdagen in december zijn het probleem niet, als het bij de vier dagen blijft. Maar vaak worden de dagen waarop je geniet van een snack er al snel meer als je ook de kerstborrels en het schoen zetten meerekent.

Wat kan je doen om het snoepen te beperken?

Beperk het snoepen in December met deze tips

 1. Eet niet meer na 8 uur ‘s avonds.
 2. Zorg dat je maaltijd lekker is en goed verzadigend.
 3. Zorg ervoor dat je weinig lekkere dingen op voorraad hebt.
 4. Zet lekkere dingen niet in het zicht.
 5. Maak afspraken met jezelf over snoep eten en frisdrank drinken.
 6. Bedenk en oefen van tevoren hoe je gaat reageren als je collega je een traktatie aanbiedt op kantoor. 
 7. Doe extra lang over een versnapering zodat je kunt zeggen dat je nog iets hebt, wanneer er voor de tweede keer iets aangeboden wordt.
 8. Ga ver weg van de nootjes op tafel staan. Dat voorkomt graaien en gedachteloos eten.
 9. Ga niet uitgehongerd naar een feestje of borrel.
 10. Eet wat minder als je weet dat je in de avond nog een feestje hebt waar verschillende lekkere dingen worden aangeboden.  
 11. Eet alleen bijzonder snoepgoed op de bijzondere feestdag: kerstkransjes alleen met kerst, oliebollen alleen met Oud & Nieuw, marsepein, taai-taai en pepernoten alleen op 5 december (of als er iets in je schoen zit).

Een lekker alternatief voor pepernoten

 • 200 gram pecannoten
 • 4 theelepels ahornsiroop
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 1 flinke snuf zout

DOWNLOAD RECEPT

Meng alle ingrediënten goed door elkaar heen. Spreid de noten uit op een bakblik (gebruik bakpapier) en rooster 5-10 minuten op 180 graden. Draai de noten tussendoor 1 x om.

Interessant

Geen reactie's

Geef een reactie