Parodontitis. Dag van het tandvlees

16 mei: De dag van het tandvlees. Voorkom bloedend tandvlees

Op donderdag 16 mei wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor de gezondheid van het tandvlees. Deze ‘Dag van het Tandvlees’ is hard nodig, want 10-15% van de Nederlanders heeft ernstige parodontitis (tandvleesontsteking) en 50% heeft enige vorm van parodontitis.

Zorg voor je mond

Jij poetst toch ook iedere dag netjes je tanden? Of sla je wel eens over als je ’s avonds doodmoe naar bed gaat? Weet je eigenlijk waarom je jouw gebit iedere dag goed moet reinigen, of heb je daar nog nooit over nagedacht? Reinig jij je gebit uit gewoonte, voor het behoud van je tanden en kiezen of ook omdat een gezond gebit aan het begin staat van een goede gezondheid?

Parodontitis is een chronische tandvlees ontsteking

Parodontitis is een chronische ontsteking van het tandvlees, die zich uitgebreid heeft naar het kaakbot. Deze ontsteking kan ontstaan als reactie op bacteriën die zich in tandplak bevinden. Tandplak is het wit/gelige laagje dat je misschien wel eens op je tand of langs de tandvleesrand hebt zien zitten. Tandplak wordt heel de dag door aangemaakt en bestaat niet alleen uit bacteriën, maar ook uit voedselresten en speeksel. De plaque zorgt voor een ontsteking in de rand van het tandvlees (gingivitis). In de mond zitten ontzettend veel bacteriën, dus de kans is groot dat je ergens een kleine ontsteking hebt. Deze verdwijnt weer zodra je het gebied extra aandacht geeft en goed reinigt. Lukt het je echter niet om de plaque goed te verwijderen, dan kan zo’n ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot en leiden tot parodontitis.

Tandvleesontstekingen en de gezondheid

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt. Vergelijk dit met een hartaandoening of Diabetes waar je in eerste instantie helemaal nog geen klachten van hoeft te ondervinden.

Enkele kenmerken van een tandvleesontsteking zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er echt klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte tussen de tanden en kiezen. Naast het verlies van tanden en kiezen, zijn er ook relaties aangetoond tussen parodontitis en de algemene gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen parodontitis en diabetes mellitus en tussen parodontitis en factoren die bij hart- en vaatziekten voorkomen. Daarnaast is er een associatie met diverse auto-immuun ziekten zoals reuma en ook Alzheimer wordt geassocieerd met parodontitis.

Een gezonde leefstijl om parodontitis te voorkomen

Parodontitis is een multi-factorieel probleem, wat wil zeggen dat er niet maar één enkele oorzaak is. Om het tandvlees gezond te houden is er dan ook meer nodig dan alleen een goede mondhygiëne. Alhoewel de mondhygiëne natuurlijk wel de basis vormt. Een gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en niet roken zijn daarnaast ook hele belangrijke factoren.

Wil jij parodontitis voorkomen?

Weetje: Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er na behandeling van parodontitis een afname van de mate van aderverkalking optreedt en dat de suikerwaarden bij diabetespatiënten verbeteren.

Leestip:

Geen reactie's

Geef een reactie