22 sep 3 redenen om stress te verminderen
Na een lange dag op je werk ben je opgebrand. Je hebt geen energie meer om te gaan sporten en het liefst plof je op de bank. De spieren in je nek en schouders voelen stijf aan en ook het tandvlees in je mond is gevoelig. Misschien bloed het zelfs als je de tanden poetst. Dit is goed mogelijk want psychische en fysieke stress kunnen zichtbaar zijn in de mond.
Wat is stress?
Stress is een verandering van het natuurlijk evenwicht van het lichaam, dus stress zorgt er voor dat het lichaam uit balans gaat. Een gezond lichaam wil juist in balans zijn. Als je gezond en flexibel bent dan zal je na het ervaren van stress weer snel herstellen.
Stress is eigenlijk een modern woord voor gevaar. De stressreactie is al oeroud en zorgt er voor dat wij kunnen overleven. Ieder gevaar dat wij registreren activeert onze stress-assen. Het activeren van deze assen is eigenlijk een beschermingsreactie op bedreigingen van binnenuit, zoals bacteriën en virussen. Ook bedreigingen van buitenaf, zoals achterna gezeten worden door een leeuw, een energie-vretende baan, een slechte relatie, roken, verkeerde voeding, te veel of te weinig bewegen en schulden activeren de stress-as. Er zijn verschillende hormonen die geactiveerd worden om de stressreactie op te starten en uiteindelijk weer stop te zetten.
3 redenen om stress te beperken
Een acute stressreactie heeft als functie om te overleven en het kan je zelfs verder brengen in het leven. De stressoren van tegenwoordig zorgen er echter voor dat het moeilijk is om een stressreactie tot een goed einde te brengen, waardoor we chronische stress ervaren en dit is een ziekmaker. Hieronder redenen om stress te beperken.
1. Verminder de kans op welvaartsziekten
Welvaartsziekten zoals parodontitis en hart- en vaatzieken worden veroorzaakt door ontstekingen die ontstaan als het lichaam chronische stress ervaart. Een kortdurende stressreactie zal stofjes uitscheiden die voor een ontsteking zorgen (adrenaline), maar er volgen al snel stoffen (cortisol) die de ontstekingsreactie weer uitschakelen. Blijft de stress langdurig aanwezig, dan lukt het niet meer om ontstekingen te remmen met alle gevolgen van dien.
2. Voorkom gaatjes en tandvleesontstekingen
Er is een grotere kans op cariës (gaatjes), gingivitis en parodontitis (tandvleesontstekingen) door een veranderde speekselproductie. In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Er wordt meer taai speeksel met het enzym (hulpstof) amylase geproduceerd. Dit enzym kan zetmeel al in de mond afbreken om het lichaam snel van energie te voorzien. De functie hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar een mogelijkheid is dat het lichaam in tijden van stress om snelle energie (glucose) vraagt en dit wordt mogelijk gemaakt door de andere speekselsamenstelling. Taai speeksel heeft als nadeel dat het minder goed reinigt dan waterig speeksel, waardoor de kans op problemen in de mond toeneemt
3. Ervaar meer energie en wordt fitter
Vermoeidheid ontstaat als er een tekort is aan energie. Het lichaam is de hele dag bezig met energie verdelen. Grofweg wordt energie verdeeld onder drie grote groepen; de hersenen, de spieren en het immuunsysteem. In het geval van chronische stress wordt het immuunsysteem geactiveerd om voorbereid te zijn op verwondingen die kunnen ontstaan tijdens het vluchten of vechten en om infectie te voorkomen. Dit systeem vraagt in tijdens van stress ineens veel energie, waardoor er minder energie voor de overige systemen is. Simpel gezegd zorgt stress dus voor een tekort aan energie in spieren en hersenen waardoor we moe worden.
Wil jij weten of stress al invloed heeft op jouw gezondheid? Doe de stresscheck>>
Leestips
Pingback:Last van tandsteen? Dit kun je er het beste tegen doen - Vrouw & Passie
Geplaatst op 09:50h, 29 oktober[…] van tandplak. Wist je dat zelfs stress kan bijdragen aan het aanmaken van tandsteen? Te veel stress is natuurlijk nooit goed, maar het helpt zelfs bij het behouden van een goede conditie van je mond […]