3 tips om gaatjes te voorkomen

Start jij je dag met het poetsen van je tanden? Om fris voor de dag te komen beginnen heel veel mensen met een lekkere douche, maar de mond wordt dan nog wel eens vergeten. Het gebit reinigen is echter belangrijk voor een stralende lach en om gaatjes, ofwel cariës, te voorkomen.

Het ontstaan van tandcariës

Een gaatje in een tand of kies wordt met een chique woord cariës genoemd. Cariës is een aandoening van het gebit dat wordt veroorzaakt door bacteriën die in de tandplak aanwezig zijn. Tandplak is het wit-gelige laagje dat je wel eens op de tanden en kiezen ziet zitten als je in de spiegel kijkt. Tandplak is eigenlijk alles wat op de tand en de zachte weefsels, zoals tandvlees en tong, achterblijft na krachtig spoelen. De plaque bestaat voor meer dan 70% uit bacteriën die al in de mond aanwezig zijn en verder bestaat plaque uit voedselresten plus stoffen die van nature in het speeksel voorkomen. De mond zit vol met bacteriën dus je kan je misschien voorstellen dat er heel de dag door wat plaque wordt aangemaakt.

Tandbederf treedt op als de bacteriën in de tandplak suikers afbreken tot zuren. Deze zuren beschadigen in eerste instantie het glazuur en dit wordt demineralisatie genoemd. Als er al wat beschadigingen in het tandoppervlak aanwezig zijn, dan kunnen de zuren zelfs tot diep in het element (tand of kies) binnen dringen. Gelukkig zit het lichaam ontzettend goed in elkaar, want het tandmateriaal kan na een zuuraanval gelukkig weer herstellen, ofwel remineraliseren. Een gaatje ontstaat op het moment dat er te veel zoetmomenten en te veel eetmomenten op een dag zijn of als de mondhygiëne slecht is. In dat geval kan het tandmateriaal niet meer remineraliseren.

Wat is de invloed van voeding op het ontstaan van gaatjes?

Hoe kan het toch dat de ene persoon ontzettend goed poetst en om de haverklap nieuwe gaatjes ontwikkelt, terwijl de ander amper zijn gebit reinigt en nog nooit een gaatje heeft gehad? Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden en een hele belangrijke oorzaak heeft met de huidige voeding te maken. Je hebt kunnen lezen dat cariës ofwel gaatjes ontstaan door bacteriën in tandplak. Zonder deze bacteriën krijg je geen gaatjes, want als er geen plaque in de mond aanwezig is dan zal de kans op tandbederf klein zijn. Bacteriën hebben voeding nodig om te overleven en wat denk dat de voedingsbron van pathogenen (slechte bacteriën) die problemen in de mond veroorzaken is? Juist, deze bacteriën houden van suikers! Eet of drink je veel suikerrijke en zetmeelrijke voedingsmiddelen dan groeit het aantal slechte, ziekmakende bacteriën waardoor er sneller cariës ontstaat. Vooral in frisdrank zit enorm veel suiker. Deze drankjes bevatten vaak meer suikerklontjes dan dat je zou vermoeden. In een pakje appelsap zitten al 3 klontjes suiker, een glas cola telt er 4 en een flesje AA bevat zelfs 14 suikerklontjes.

3 tips om gaatjes te voorkomen

Een goede samenstelling van de bacteriële flora zorgt er voor dat het gebit gezond blijft en dat de slijmvliezen beschermd worden. Deze flora kan in samenstelling veranderen door alles wat we eten en drinken. Hoe kun je jouw mondflora optimaliseren?

  1. Zorg voor een goede mondhygiëne. Dat wil zeggen, poets het gebit twee keer per dag met een tandenborstel en reinig de ruimten tussen de tanden en kiezen in ook één keer per dag
  2. Eet minder suiker- en zetmeelrijke producten, want deze stimuleren de groei van bacteriën die voor gaatjes zorgen.
  3. Voor een sterk gebit heb je voldoende vitamines en mineralen nodig, waaronder vitamine D. Vitamine D zorgt er voor dat het lichaam calcium kan opnemen en dit mineraal is nodig heb je nodig voor sterke tanden en botten. Vitamine D vind je in vette vis, zoals zalm, maar ook in haring, makreel en paling . Andere goede bronnen van vitamine D zijn vlees en eieren en dan vooral de eierdooier, maar ook volle melkproducten. De beste bron van vitamine D is natuurlijk de zon, maar daar hebben we in het grootste gedeelte van het jaar niet zo veel aan.

 

    1. Wil je meer weten?

Vraag vrijblijvend advies!

3 Reactie's

Geef een reactie