3 tips om je weerstand te verhogen

De herfst is begonnen. Het is vroeg donker en de bladeren vallen van de bomen. De temperatuur daalt en het wordt vanaf nu ook weer tijd om meer aandacht aan de weerstand te besteden. Een goede weerstand zorgt er voor dat je deze winter minder snel of zelfs niet ziek wordt. Maar hoe zorgen we nou voor een zo goed mogelijke weerstand?

Wat is weerstand?

Weerstand is het vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten buiten het lichaam te houden. Een goede weerstand gaat gepaard met een goed werkend immuunsysteem.

Dat voldoende bewegen en een goede nachtrust onze weerstand ten goede komen weten we allemaal. Ook voeding is uitermate belangrijk om vitaal te blijven. Maar de invloed van de mond wordt door bijna iedereen onderschat. Laten we hier eens dieper op ingaan.

Open mond

De mond: een zeer belangrijke spil voor een goede weerstand

De mond is de toegangspoort tot ons lichaam. Het is een plaats die constant in contact staat met ziekteverwekkers. Als deze micro-organismen de kans krijgen om ons lichaam in te komen, zullen ze ons ziek proberen te maken.

Een goede weerstand begint dus al in de mond. De slijmvliezen in de mond functioneren namelijk als eerste lichaamsbarrière. Ze zijn bekleed met een dikke laag beschermende bacteriën, die er voor moeten zorgen dat virussen, bacteriën, schimmels en parasieten op afstand worden gehouden. Zolang een ziekteverwekker niet kan aanhechten aan het slijmvlies is deze namelijk niet gevaarlijk.

 

Stress

Factoren die de mondweerstand verminderen

Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat het mondslijmvlies beschadigd wordt. Hierdoor kan het meer doorlaatbaar worden voor ziekteverwekkers. De volgende factoren kunnen de lichaamsbarrières beschadigen.

  1. Verschillende voedingsstoffen zijn een voedingsbron voor slechte bacteriën. Deze bacteriën zorgen in de mond voor een ontstekingsreactie, waardoor je weerstand verminderd.
  2. Bepaalde kleine deeltjes in voeding of in medicijnen kunnen het slijmvlies beschadigen. Hierdoor wordt het mondslijmvlies meer doorlaatbaar voor bacteriën en virussen. De mondweerstand neemt af en je hebt een grotere kant op ziekte.
  3. Alcohol geeft storingen van de darmflora. Hierdoor vermeerderen de slechte bacteriën zich en ze zullen voor problemen in de mond zorgen.
  4. Acute en chronische stress wakkeren ontstekingsreacties aan.
  5. Ontstekingen in de mond (gingivitis en parodontitis)

Als het slijmvlies in de mond beschadigd zal de weerstand van de mond verminderen. Je bent vatbaarder voor ziekten.Deze ziekten kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Een goede weerstand begint dus al in de mond!

Gezonde voeding

Verhoog je weerstand. Begin bij de mond!

    1. Zorg dat de barrières in tact zijn. Eet zo veel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en beperk het gebruik van alcohol. Vermijd stress door voldoende te ontspannen.
    2. Poets het gebit twee keer per dag en reinig ook één keer per dag de ruimtes tussen de tanden en kiezen
    3. Laat je gebit regelmatig reinigen door een professional. Zoals het voor een auto uitermate belangrijk is dat deze elk jaar wordt gecontroleerd (de bekende APK) door een specialist is het ook belangrijk om je gebit na te laten kijken. Dit kan bijvoorbeeld bij de mondhygiënist.

Leer meer over het verhogen van je weerstand>>

 

Geen reactie's

Geef een reactie