19 sep 5 manieren om een droge mond aan te pakken
Een droge mond, daar hebben we allemaal wel eens last van. Een glas water drinken in zo’n situatie vaak wonderen. Maar wat kan je doen als drinken alleen niet genoeg is om het droge gevoel kwijt te raken. Een droge mond, hoe krijg je die eigenlijk? En wat kan je er aan doen om het te voorkomen?
Wat zijn de kenmerken van een droge mond?
Als je last hebt van een droge mond dan kan je één de volgende symptomen opmerken.
- Ophoping van tandplak en voedselresten
- Gescheurde mondhoeken
- Slechte adem
- Onaangename smaak
- Moeite met spreken
- Klevende tong
- Ruwe en branderige tong
Welke gevolgen heeft een droge mond?
Een droge mond geeft een naar gevoel en het is ontzettend vervelend met praten. Het heeft echter nog meer gevolgen, want het bevochtigen van de mond door speeksel heeft namelijk een functie.
- Speeksel bevochtigt alle slijmvliezen en gebitselementen om deze te bescherming. Een tekort aan speeksel zorgt voor droge slijmvliezen, waardoor deze gevoeliger worden met eten, daarnaast zullen er eerder wondjes ontstaan, zoals aften
- Het speeksel bevat enzymen die nodig zijn voor de voedselvertering. Een deel van de koolhydraten en vetten worden al in de mond verteerd. Als er een tekort aan speeksel is, worden koolhydraten niet goed afgebroken waardoor vitamines en mineralen minder goed opgenomen kunnen worden
- Reinigen en spoelen van de mondholte om er voor te zorgen dat micro-organismen zich niet aan de mondslijmvliezen kunnen hechten.
- De mond speelt een grote rol binnen ons afweersysteem. De mondholte is namelijk één van de belangrijkste ingangspoorten voor toxische en pathogene (schadelijke) stoffen. Je vindt er goede bacteriën die ons beschermen tegen pathogenen in het speeksel zitten ook stoffen die voorkomen dat ziekteverwekkers voor problemen kunnen zorgen. De afweercellen in het speeksel kunnen binden aan de pathogene micro-organismen, waardoor ze niet bij de tandoppervlakken kunnen komen. Naast afweercellen bevat het speeksel ook een aantal enzymen die ervoor zorgen dat voedingsstoffen worden onttrokken aan bacteriën. Het enzym lysozym kan het membraan van gevoelige micro-organismen aanvallen en vernietigen. Het resultaat van dit alles is dat er een slechte afweer in de mond ontstaat, waardoor de kans op een infectie groter wordt.
- Bescherming van harde tandweefsels. De weefsels in de mond zijn erg gevoelig voor veranderingen van de zuurtegraad. Het speeksel zorgt er voor dat de pH-waarde (zuurtegraad) neutraal blijft. Als deze de gebitselementen minder goed beschermd worden, is er een grotere kans op slijtage van het glazuur.
5 tips om een droge mond aan te pakken
- Vermijd stress en vermoeidheid want deze factoren zorgen voor een verandering in de speekselproductie. Heb je wel eens ervaren dat je gespannen was voor een presentatie en dat je een erg droge mond had toen je begon met spreken? Een makkelijke manier om stress te verminderen is met de volgende ademhalingsoefening:
- Adem 2 tellen in en 4 tellen uit en herhaal dit 5 keer
- Adem 3 tellen in en 6 tellen uit, herhaal dit ook 5 keer
- Adem 4 tellen in en 8 tellen uit, herhaal dit 10 keer
- Drink voldoende water of bevochtig de mond met water in een spray. Het lijkt misschien wel heel voor de hand liggend, maar water is echt essentieel. Het is de bouwstof van speeksel en zonder deze bouwstof kan er geen speeksel geproduceerd worden.
- Eet veel groenten. Deze voedingsmiddelen stimuleren de speekselproductie. Kijk wel uit met teveel fruit als je last hebt van een droge mond. Fruit is zuur en kan bij een weinig speeksel het glazuur aantasten
- De aanmaak van speeksel kan je stimuleren door te kauwen en ook een kleine hoeveelheid van een zure smaakstof helpt
- Eet meer voeding met choline. Choline is de voorstof van acetylcholine. Deze neurotransmitter is nodig voor een goede speekselproductie. De beste bron van choline is eigeel. Daarnaast vind je het in rundvlees, vis, lever, noten en kip. Ook komkommer, courgette en sla levert choline alleen zijn deze hoeveelheden kleiner.
Lees tip
Calla kater
Geplaatst op 09:25h, 25 januariZoute smaak in mijn mond en branderig kies pijler getrokken gaat niet dicht
Yvonne
Geplaatst op 09:28h, 26 januariMocht je willen dat ik met je meedenk, dan kan je het beste een mail met je vraag sturen naar info@oergezondemond.nl