Fitter worden tijdens Corona

5 manieren om fitter te worden tijdens Corona

Beweeg jij minder nu je meer thuis bent en de sportscholen dicht zijn? Bewegen is goed voor je, dat weten we wel. Maar nu je niet naar de sportvereniging kan is het misschien moeilijker om aan voldoende beweging te komen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om fitter te worden en je hoeft hiervoor niet eens altijd de deur uit.

Bewegen werkt ontstekingsremmend

Je lichaam is gemaakt om te bewegen en bewegen is goed voor de gezondheid. Het vermindert de onderhuidse vetdepots, die kunnen leiden tot prediabetes. Regelmatig bewegen leidt tot verbetering van de glucose huishouding. Daarnaast heeft je uithoudingsvermogen meer invloed op je levensverwachting dan dat de BMI dat heeft. Dus wil je oud worden? Zorg dan voor voldoende beweging!

Weet je trouwens dat voldoende bewegen ook van invloed is op de mondgezondheid? Bewegen heeft een ontstekingsremmend effect. En uit onderzoek blijkt dat de frequentie van fysieke activiteit een rechtstreeks verband heeft met minder ontstekingen van het tandvlees en kaakbot (parodontitis). Nu is het ook zo dat een gebrek aan beweging juist ontstekingen kan uitlokken.

5 manieren om thuis aan de slag te gaan

Ondanks dat je niet naar de sportschool kan, is het heel gemakkelijk om in beweging te blijven. Het is echter wel van belang dat je iets doet waar je plezier in hebt en waar je blij van wordt.

  1. Wandelen

We treffen het wel met het weer de laatste weken. Het is het perfecte weer om naar buiten te gaan en een flinke wandeling te maken. Natuurlijk het liefst in een mooie omgeving, want wandelen in de natuur houdt hart- en bloedvaten gezond en het verbetert de weerstand. Het draagt bij aan de daling van chronische ontstekingen en het helpt als je een gezonder gewicht wilt. Plus je leeft er langer door.

  1. Fietsen

Zelf ben ik niet zo’n fietser, want ik hou er meer van om een mooie wandeling te maken. Toch heeft fietsen een aantal voordelen. Als je een fiets hebt dan is het maar een kleine moeite om in beweging te komen. Het is een makkelijk en goedkoop vervoersmiddel. Fietsen verbetert je conditie en weerstand. Daarnaast vermindert het stress, waardoor je na een drukke werkdag heerlijk tot rust komt.

  1. Weerstandsband

Is het slecht weer en wil je thuis trainen? Dan is het aan te raden om een weerstandsband in huis te hebben. Het wordt ook wel een resistance band of fitness elastiek genoemd en is super handig, want je kan met deze band je hele lichaam trainen. De banden zijn er in verschillende weerstandsniveaus, dus het maakt niet uit of je beginner of gevorderde bent. Je kunt de training zo zwaar maken als dat je zelf wilt.  Een ander voordeel is dat er niet veel opslagruimte voor nodig hebt en ze zijn ook nog eens gemakkelijk mee te nemen.

  1. Kettlebell

Thuis trainen is eigenlijk hartstikke simpel. Je hebt alleen de juiste hulpmiddelen nodig. Naast een weerstandsband maak ik graag gebruik van de kettlebell. Hiermee train je niet alleen kracht, maar ook je spieruithoudingsvermogen. Bij veel van de oefeningen die je met een kettlebell uitvoert train je meerdere spiergroepen. En in ongeveer 25 minuten heb je al een hele workout gedaan.

  1. Yoga

Heb jij yoga al wel eens geprobeerd? Ook yoga kan je gemakkelijk thuis uitvoeren en biedt, net zoals de andere beweegvormen, een aantal voordelen. Zo versterkt het je spieren, vergroot je flexibiliteit en verbetert je balans. Voor deze beweegvorm heb je in principe geen extra hulpmiddelen nodig.

Welk van de bovengenoemde manieren om fitter te worden heeft jou voorkeur?

In samenwerking met MediPreventie.

Leestips

Bronnen:

  • Railson de Oliveira Ferreira et al, Physical Activity Reduces the Prevalence of Periodontal Disease: Systematic Review and Meta-Analysis. Front Physiol . 2019 Mar 21;10:234.
  • Verheggen RJHM, A Systematic Review and Meta-Analysis on the Effects of Exercise Training Versus Hypocaloric Diet: Distinct Effects on Body Weight and Visceral Adipose Tissue. Obes Rev, 2016 Aug;17(8):664-90

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie