5 tips voor een betere nachtrust

5 tips voor een betere nachtrust

Slaap jij voldoende? Een goed nachtrust is niet alleen belangrijk om te genieten van een energieke dag. Voldoende slaap is namelijk ook nodig voor een gezonde mond. Een mond zonder ontstekingen en bloedend tandvlees. Hoe zit dat dan?

Cijfers over slapen

Hoor jij ook tot de 40 procent van de Nederlanders die vindt dat zij te weinig slapen? Meer dan de helft is bij het opstaan
moe en 15 procent zelfs zeer moe. Een op de zes mensen schijnt soms zelfs in slaap te vallen tijdens een sociale gelegenheid zoals feestjes of een bezoekje aan de bioscoop. Bij 2 procent van de Nederlanders gebeurt dit zelfs regelmatig.Is dit herkenbaar? Slapen heeft een enorme impact op je vitaliteit en het heeft invloed op de mate van ontstekingen in je mond.

De voordelen een goede nachtrust

Dat we voldoende moeten slapen is je waarschijnlijk wel bekend. Voor een goede gezondheid is voldoende slaap misschien wel het allerbelangrijkste. Waarom is slapen zo goed voor je?

  1. Tijdens je slaap herstel je. Het groeihormoon dat ‘s nachts hoog is heeft als functie om noodzakelijke ‘reparaties’ uit te voeren. Het hormoon zorgt er voor dat er nieuw weefsel gevormd kan worden. Dit heb je nodig voor het herstel van pockets. Ga op tijd naar bed als je herstellende bent van een operatie of infectie
  2. Slapen werkt ontstekingsremmend. Tijdens je slaap worden afvalstoffen afgevoerd. Een tekort aan slaap zorgt er voor dat dit niet goed gebeurd waardoor er ontstekingen ontstaan.
  3. Een goed werkend immuunsysteem. De melatonine-afgifte is nodig voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Wil je nu eindelijk eens af van ontstekingen in je mond? Dan is het raadzaam om op tijd naar bed te gaan. Zorg er voor dat je ongeveer 7-9 uur slaap krijgt
  4. Melatonine is één van de sterkste antioxidanten in het lichaam.Een anti-oxidant helpt het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.Vrije radicalen ontstaan bij processen waar zuurstof voor nodig is, zoals bij de verbranding van voedingsstoffen. Het probleem van vrije radicalen is dat ze onze cellen beschadigen. Anti-oxidanten kunnen deze vrije radicalen afvangen.
  5. Een goede nachtrust is nodig om je hormonen in balans te houden. Zo heeft een tekort aan slaap direct invloed op de honger hormonen, zoals insuline, leptine, ghreline en cortisol. Deze hormonen zijn ook weer belangrijke modulators van het immuunsysteem

Weet je trouwens dat er wel 10 verschillende hormonen en nog veel meer neurotransmitters (signaalstoffen in zenuwcellen) ontregeld raken als je niet genoeg en goed slaapt?

5 tips voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust is dus ontzettend belangrijk, ook voor een mooie glimlach. Gebruik deze 5 tips om je nachtrust te verbeteren.

1. Ga naar bed als je je slaperig voelt

Het is een cliché, maar duik je bed in wanneer je je slaperig voelt. Hierdoor wordt je weer gevoelig voor het geen je lichaam aan geeft. Ga het liefst voor 22.00 uur naar bed en zorg er voor dat je 7-9 uur slaap krijgt. Gebruik het bed alleen om te slapen, dus niet om te lezen, tv kijken, telefoneren, eten, etc.  Seks is de enige uitzondering op deze regel.

2.  Daglicht tekort en te veel

Zodra het licht wordt is de productie van het slaaphormoon melatonine op zijn laagst. Licht zorgt er voor dat je overdag wakker blijft. Helaas reageert onze biologische klok ook op het blauwe licht dat afkomstig is van computer schermen, smartphones, tablets en led lampen. Hoe meer daglicht je overdag ziet, des te meer melatonine maakt het lichaam ’s avonds aan. Onze biologische klok werkt sterk op blauw licht. De hele dag buiten is met een baan of school natuurlijk niet haalbaar. Zeker in de wintermaanden waarin we weggaan in het donker en thuiskomen in het donker.

3. Vermijd late night snacken

Ons lichaam werkt het beste als wij leven naar de ritmes van de natuur. Licht bepaalt ons slaap- en waakritme, maar voeding doet dit ook. Een snack in de late avond is geen goed idee, omdat het ons natuurlijke ritme verstoord. Je lichaam gaat aan de gang met verteren, terwijl dat het juist tot rust moet komen.

4. Geen cafeïne na 14.00 uur

Cafeïne is een stimulerend goedje dat in koffie en in thee zit. Het is als ingrediënt ook te vinden in talloze frisdrankjes, chocolade snoepgoed, sportvoeding en soms ook in medicijnen. De stimulerende werking kan wel twee tot soms elf uur aanhouden. Dit is afhankelijk van de dosis, de gevoeligheid en frequentie van het gebruik. Je hoeft cafeïne niet volledig te weren om beter te slapen, maar het is wel aan te raden om na twee uur in de middag geen cafeïne houdende voeding te nemen. Beperk ook voor twee uur de hoeveelheid cafeïne.  Stap over op kruidenthee in plaats van normale thee.

5. Ontspannen naar bed

Heb je last van slaapproblemen? Zorg er voor dat het stresshormoon cortisol laag is. Bij een laag cortisol in de avond wordt er melatonine aangemaakt, maar als dit hormoon nog te hoog is wordt er minder melatonine aangemaakt om goed te kunnen slapen. Een te hoog cortisol voor het slapen kan ontstaan door verhoogde activiteit, te lang licht en stress of nog laat werken. Meditatie en yoga zijn heel goed in te zetten om te ontspannen bij fysieke, mentale en emotionele onrust of stress.

 

Geen reactie's

Geef een reactie