Mondbranden pijn mond

5 tips bij mondbranden

Mondbranden is een zeer vervelende aandoening. De slijmvliezen in de mond voelen branderig aan en de exacte oorzaak is nog niet gevonden. Er kunnen echter wel een aantal mogelijke factoren aangewezen worden die een rol spelen bij  pijnlijke slijmvliezen.

De kenmerken van mondbranden

Mondbranden wordt ook wel het Burning Mouth Syndrome genoemd. Het komt bij 1 tot 15 procent van de volwassen personen voor. Vooral vrouwen zijn gevoelig voor deze vervelende aandoening. Mogelijk hebben de hormonen oestrogeen en progesteron hiermee te maken. Mondbranden komt namelijk bij 18-33 procent van de vrouwen in de menopauze voor en in deze periode hebben we minder progesteron en oestrogeen.

Bij mondbranden is er sprake van een constante pijn  en dan met name aan de tong. De punt van de tong en de randen aan de zijkant zijn het gevoeligst. Andere klachten die tegelijk met het branderige gevoel voorkomen zijn een droge mond en smaakverandering.

Is er een oorzaak?

Er is helaas geen hele duidelijke oorzaak te vinden voor mondbranden. Wel komt deze vervelende aandoening regelmatig voor in combinatie met bepaalde andere gezondheidsproblemen, zoals:

 • Te traag werkende schildklier (hypothyroïdie)
 • Diabetes type 2
 • Maag- darmklachten
 • Syndroom van Sjögren

Ook een tekort aan bepaalde vitamines (B12) en het gebruik van medicijnen hebben invloed op het ontstaan van mondbranden. Daarnaast spelen stress , depressie en angst ook een rol en mogelijk wordt mondbranden veroorzaakt door een reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Een candida-infectie en een hoge bloedsuikerspiegel zijn nog twee componenten die geassocieerd worden met mondbranden

5 tips bij mondbranden

 1. Ga op zoek naar de oorzaak. Wanneer is  treedt de pijn op en sinds wanneer heb je er last van?
 2. Breng je hormonen in balans. Hormonale disbalansen hebben een relatie met mondbranden. Zorg dat de hormonen insuline, progesteron, oestrogeen en cortisol in balans zijn. Hoe je dat doet? Vermijd suikers en zetmeelrijke producten en neem voldoende eiwitten, zoals eieren, hennepzaad en wat gevogelte. Gebruik na de overgang versgemalen lijnzaad en voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen. Vermijd (tijdelijk) glutenhoudende producten en koezuivel. Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning en rust
 3. Eet meer dan genoeg groenten (500 gram) en wat fruit. Deze leveren veel vitamines en mineralen
 4. Zorg voor voldoende vitamine B12. Een B12 tekort ontstaat vaak als gevolg van stress en een voedingspatroon zonder dierlijke producten
 5. Vermijd voedingsstoffen die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan bepaalde E-nummer (E200, E210-E213), maar ook kaneel bevat een stof die de slijmvliezen kunnen prikkelen. Sodium Laureth Sulfate is het schuimmiddel in tandpasta’s  en dit middel irriteert de slijmvliezen

Interessant:

Designed door Freepik
Tags:
75 Reactie's
 • Mendeszoon
  Geplaatst op 16:47h, 06 juli Beantwoorden

  Wat een duidelijk artikel! Ik kan zeker van deze handige tips gebruik maken! Mondbranden is een vervelend iets en dit zal mij zeker helpen ertegen. Dankuwel!

  • Yvonne
   Geplaatst op 19:27h, 06 juli Beantwoorden

   Graag gedaan!

  • Liny Lutgens
   Geplaatst op 10:15h, 25 maart Beantwoorden

   Ik heb 6 jaar ernstige Burning mout syndroom, zeer Pijnlijke en droge tong gehemelte mond en gehemelte en lippen. Ik heb van alles geprobeerd op natuur producten en zovoort en niets helpt.

   Gisteren ging zelf mijn tong bloeden toen ik aan het eten was en kan niet meer slapen het beheerst heel mijn leven en ik val tegen de verkeerde mensen uit en dat is niet mijn bedoeling , maar het gebeurd wel.

   En ben in een jaar tijd 7 vrienden kwijt geraakt en voel me erg eenzaam.

   Zelf ga ik heel veel naar buiten om afleiding te zoeken en voel dat het iedere dag erger word end at maakt mij gek.

   Misschien hebben jullie nog een oplossing wat ik hiermee kan doen.

   Of andere mensen een tip hebben die ook Burning mout syndroom hebben.

   Groetjes Liny Lutgens

   • Monique Roos
    Geplaatst op 08:30h, 21 oktober Beantwoorden

    Hoi Liny,
    Ik had ook last van tongbrand en gebruik nu tandpasta, mondwater en gel van Oxyfresh. Dat maakt bij mij een wereld van verschil. Ik heb nu echt veel minder pijn.
    Sterkte

 • Wendy
  Geplaatst op 14:30h, 27 juli Beantwoorden

  Beste Yvonne ,
  Ik heb ook een vraag over mijn tong
  Sinds een half jaar is hij heel gevoelig, het begon eigenlijk na het drinken van ontzuringsthee van alka. Ook dronk ik iedere ochtend citroensap in water, maar mijn tong is nog steeds gevoelig soms met kleine blaasjes aan de voorkant , bij de dokter geweest maar zeo dat het waarschijnlijk mondbranden is, echt supervervelend
  In december heb ik nog een bloed onderzoek gehad en alles is supergoed. Ook als ik sterke geuren of schoonmaakmiddelen ruik doet het zeer op mijn tong, ben nu bij een acupunctuur, wil er zo graag vanaf ook alle tandpasta’s uitgeprobeerd
  Weet jij misschien nog iets waar ik op kan laten testen , of wat het kan zijn
  Ook de smaakpapillen zijn soms gevoelig en lijken dan wel wat opgezet
  Hoor het graag
  Groet Wendy

  • Yvonne
   Geplaatst op 09:37h, 28 juli Beantwoorden

   Beste Wendy, wat ontzettend vervelend is dat. Drink je nog steeds iedere ochtend citroensap in water? Gebruik je een tandpasta zonder SLS? Heb je nog andere klachten?

   • Wendy
    Geplaatst op 12:02h, 28 juli Beantwoorden

    Nee met de citroensap ben ik op aanraden van mijn mondhygieniste gestopt, al vanaf april, ik dronk het ook altijd met een rietje en dacht juist dat het gezond is, het is vnl die gevoelige tong met name aan de voorkant. Maar ook bij veel praten heel gevoelig , zit ook niet helemaal lekker in mijn vel maar de bloedonderzoeken zijn iedere keer meer dan prima, ik eer echt gezond , gebruik, bluem tandpasta, ik heb wel een mirenaspiraal, al 7 jaar, ik ben 44 , misschien overgang?
    Ik hoopte misschien dat jij iets weet??
    Gr Wendy

    • Yvonne
     Geplaatst op 13:14h, 28 juli Beantwoorden

     Bloedonderzoeken zeggen helaas niet alles. Hormonale veranderingen kunnen ook zeker een oorzaak zijn. Zo wel stress (niet lekker in je vel zitten) als overgang. We kunnen samen eens verder kijken.

     • Wendy
      Geplaatst op 17:49h, 28 juli

      Zijn er specifieke dingen waar ik mijn bloed op zou kunnen laten zoeken??
      Of op andere dingen???
      Vitamines ??
      Suiker, schildklier,nieren en leverwaarden waren in dec 2016 supergoed

 • Jacqueline
  Geplaatst op 19:49h, 07 december Beantwoorden

  ik heb last van mondbrand na bezoek van longarts ,door de blaastest.
  ik zelf ben er van overtuigd van het mondstuk
  .Het is me ook al vaker gebeurd na behandeling bij de tandarts.
  En na een AB kuur

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:30h, 07 december Beantwoorden

   Beste Jacqueline, Wat vervelend dat je daar last van hebt. Het is duidelijk dat je erg gevoelige slijmvliezen hebt. Heb je tips uit dit artikel al toegepast?

 • Ellen
  Geplaatst op 11:07h, 11 februari Beantwoorden

  Mijn mond, staat telkens continu in brand. tong gehemelte. dokters vinden niks ik moet spelen fysiologisch serum en vitamines alvtil? Ik kan niks meer.

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:21h, 11 februari Beantwoorden

   Beste Ellen wat ontzettend vervelend. Heb je last van allergieën?

  • Wiebke Grooten
   Geplaatst op 11:05h, 22 februari Beantwoorden

   PEAPLEX-opt capsules …die helpen

 • Jeanne
  Geplaatst op 12:00h, 01 maart Beantwoorden

  Ik heb sinds sept. 2017 ook last van mondbranden. (BMS) Het begon met pijnlijk tandvlees en daarna kwam de droge mond, de pijnlijke schuurpapierachtige tong, opgezwollen wangslijmvlies en binnenkant onderlip, zeer droge lippen en mondhoeken, nauwelijks kleur in mn lippen, geen smaak. . Eerst naar de tandarts en mondhygiënische. Die gaf me een spoelmiddel maar daarvan stond ik in brand dus mee gestopt, daarna naar de huisarts. Hij gaf me een droge mond spray. Verder ben ik naar de KNO arts geweest voor een speekselklieronderzoek/scan. Daar kwam uit dat die klieren niet goed werkten. Ook bij de reumatoloog geweest om te kijken of ik de immuunziekte van Sjogren had. Was niet het geval. Bloedonderzoek wees niets uit. Het is vanzelf gekomen en zal ook vanzelf overgaan, aldus de artsen die geen middel hadden dat de pijn verlichtte. Ondertussen heb ik zelf van alles geprobeerd zoals, kauwgom, droge mondsprays, Medinol tandpasta (minder pijnlijk) , Cordysol tandpasta verzachtte ook wel iets, kamillethee, pure vaseline op mn lippen dus zeker geen labello etc., geen gekruid voedsel, geen alcohol. Soms drink ik n koude witte wijn met heel veel ijs maar heb er daarna ook meteen last van. Na veel zoeken heb ik nu Salie druppels van dr. Vogel. Ik heb het idee dat deze eindelijk iets helpen. Na ca 3 maanden zijn hiermee de klachten wat afgenomen en soms helemaal weg. Het komt nu per onderdeel terug dus alleen droge lippen of alleen opgezet wangslijmvlies etc. Het is nu maart en ik ben er dus nog steeds niet helemaal vanaf maar hier valt wel mee te leven. Het is een zeer zeer vervelende aandoening die moeilijk uit te leggen is als je het niet zelf ondervonden hebt. Het beheerst, bij mij zeker de eerste 3/4 maanden je hele leven. Advies: probeer Salie druppels, spoelen en doorslikken.

  • corneillie christelle
   Geplaatst op 13:25h, 20 februari Beantwoorden

   die salie druppels van dr Vogel on welke naam kan ik die vinden ? gewoon onder salie vind ik het niet

 • Paredis joost
  Geplaatst op 20:27h, 15 december Beantwoorden

  Ik heb heel veel last van tong en mondbranden. Ik haal propolis bij een bijen imker. Een paar druppels in. De mond doen en een paar min in de mond laten helpt goed. Ook start ik vanaf volgende week met medicatie uit Nederland pea pure is tegen zenuwpijn er zijn al veel personen bij geholpen is wel op doktersvoorschrift de apother besteld het dan

 • copermans marleen
  Geplaatst op 22:31h, 13 november Beantwoorden

  ik heb sinds enkele dagen een beetplaat bovenkaak nu heb ik enorm last van mondbrand heb anders ook problemen van droge mond heb namelijk de ziekte van sjogren maar nu heb ik deze mondbrand sinds de beetplaat was het nu niet beter dat ik een beetplaat op onderkaak had gekregen zodat ik dit gehemelte niet heb .

  • Yvonne
   Geplaatst op 22:20h, 19 november Beantwoorden

   Beste Marleen, wat vervelend dat je zo’n last hebt van mondbranden. Door de beetplaat zal het gehemelte nog minder bevochtigt kunnen worden.

 • Charlotte Caluwé
  Geplaatst op 19:27h, 26 januari Beantwoorden

  Ik ben voor mijn mama op zoek naar een specialist burning mouth syndrome in de omgeving van Brugge.

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:17h, 27 januari Beantwoorden

   Beste Charlotte, helaas ben ik niet bekend met specialisten in de omgeving van Brugge.

 • E. van der Meij
  Geplaatst op 17:04h, 29 augustus Beantwoorden

  Hallo.
  Ik gen 51 , in de overgang enheb sinds 5 jaar last van brandende tong, lippen, keel en daarnaast een globusgevoel in keel.
  Het rare is dat ik dit steeds in het najaar heb..
  ik slik nu extra vitamine D en vitamine B 12 en teunisbloemolie.
  hopelijk helpt dit de periode te verkorten.
  een bezoek aan de osteopaat helpt om het globusgevoel te verhelpen…
  maar ik hoor nooit iemand over mondbranden dat maar enkele maanden duurt en jaarlijks terugkomt

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:00h, 01 september Beantwoorden

   Hai, wat fijn dat de osteopaat wat voor je kan doen. Heb je de klachten van het mondbranden ook maar een aantal maanden per jaar?

 • Siemona Hoogendoorn
  Geplaatst op 20:45h, 11 november Beantwoorden

  Help me alsjeblieft. Ik word gek. Dit mondbranden is niet vol te houden. Al 9 maanden nu.. 54 jaar leef kerngezond. Supplement omega 3 olie.
  Vitm d3 met k2
  Magnesium tauraat met b6
  Vitm. C
  IK HOU HET NIET MEER VOL. HELE DAG KAUWGOM IN ME MOND.. MAAR ZELF NU HELPT DAT NIET. ZOETE KAUGOM VD BIO WINKEL. DRINKT KAMILLE THEE… WATER MEER NIET. IK DURF BIJNNA NIKS MEER TE ETEN.. WANNEER GAAT DIT WEG😢

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:19h, 11 november Beantwoorden

   Hoi Siemona, wat ontzettend vervelend. Heb je wel eens laten prikken op je B12?

 • Siemona Hoogendoorn
  Geplaatst op 21:54h, 11 november Beantwoorden

  Ja zeker mijn b12 was toren hoog 1495
  En nu terug gebracht naar 745. Sinds augustus
  Dus dat moet goed zijn. Denk ik
  D waarde was 125
  Omega waardes keurig
  Schildklier is poos slecht geweest ben schildklier patiënt.. Maar waardes nu weer netjes.

  En ik heb zo nu en dan ook een mega bittere smaak erbij… Brrrr zo naar

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:17h, 24 november Beantwoorden

   Hoi Siemona, ben je bekend met allergieën?
   Heb je veel last van stress en weet je of je misschien een ijzer of zinktekort hebt?

 • Anneke Jans
  Geplaatst op 15:09h, 19 november Beantwoorden

  Hallo,
  ik heb nu ongeveer een jaar last van BMS (volgens kno arts)
  Mijn smaak was helemaal weg, maar kwam na 6 maanden weer terug, gelukkig.
  Tarwe brood brandt enorm, dus ik eet nu wit brood, en drink geen zure dranken.
  Kan geen tandpasta verdragen en gebruik sindsdien Oxyfresh tandpasta en mondwater.
  Daarbij ben ik homeopatische Salvia druppels gaan gebruiken van Phyto.
  Deze producten geven verlichting, maar de kwaal gaat niet weg helaas.
  Ik ga nu de Salie druppels van Vogel eens uitproberen., maar adviseer
  Wens iedereen sterkte ook Oxyfresh te gebruiken, het verlicht en smaakt zacht.
  Bedankt ook voor de tips

 • Patricia Clement
  Geplaatst op 10:58h, 29 december Beantwoorden

  Hallo, heb al 3 jaar last van BMS en het wordt hoe langer hoe erger heb al enkele malen bij mond chirurg geweest en heeft telkens pillen gegeven om de symptomen te verlichten maar niet helpt. Het begint in de voormiddag en wordt erger naar de avond toe. Eet de ganse dag kauwgom en mintjes om de pijn te verzachten en mijn lippen zijn ook heel droog dus de ganse dag smeren vaseline en lipbalsem ik ben t’en einde raad. Patricia

  • Yvonne
   Geplaatst op 18:44h, 30 december Beantwoorden

   Hoi Patricia, Wat ontzettend vervelend. Heb je ook last van een droge mond?

 • Yvonne Munster
  Geplaatst op 18:59h, 22 februari Beantwoorden

  hoi

  Ook ik heb al ong. 3 jaar last van BMS, (ik ben 56) Ik heb zelf het idee dat het begonnen is toen ik medicatie had voor ADHD.(pas laat ontdekt) Omdat ik meer last had vd bijverschijnselen vd medicatie ben ik ermee gestopt. Helaas erg vervelend gevoel is gebleven. Het wordt inderdaad erger in de namiddag/avond. Soms helpt het om iets pittigs te eten, dit verdooft dan even. Speciale tandpasta en mondbevochtiger uitgeprobeerd, maar werkte niet.
  Ik ga zeker de tips die ik hier gelezen heb uit proberen, dank hiervoor.
  Helaas kon de KNO arts ook niets voor mij betekenen. “je moet ermee leren omgaan “, ;-(. en ja ik ben een stresskip. dat zal er ook mee te maken hebben, maar IK WIL ER VANAF !!

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:19h, 02 maart Beantwoorden

   Hoi Yvonne, Wat ontzettend vervelend! Ik ben benieuwd of deze tips je helpen. Je kunt mij anders altijd een email sturen: info@oergezondemond.nl. Groeten, Yvonne

 • Carin
  Geplaatst op 21:40h, 02 maart Beantwoorden

  Aan alle lotgenoten!!
  Heb nu 6 mnd BMS en ook alles geprobeerd.
  Sinds deze week EINDELIJK verlichting! Heb 45min.bij mijn huisdokter gezeten en ik huilde dat ik ‘t niet meer aankon. Binnenkant lippen branden, tong, keel, jullie kennen ‘t zeker allemaal! Ze heeft mij DESLORATADINE 5mg voorgeschreven (neem dit savonds rond 22u) Sindsdien al na 1 dag is de pijn met meer dan de helft afgenomen. Verder neem ik ook smorgens LIPONIXX (op voorschrift van Prof) EN wat ook enorm verlichting geeft is RIVOTRIL 0.5mg op tong laten smelten of ff kauwen en paar minuten spoelen en uitspugen (ook voorschrift van Prof) SALIEDRUPPELS 3x p/d 20 druppels op tong, 2 min. spoelen en doorslikken (dit heb ik van deze site en helpt echt!) Verder mag ik geen fruit eten of zeker niets met suiker in want dit zijn echte boosdoeners. Dus neem ik ALVITYL voor wat vitaminen binnen te hebben. Ik hoop echt dat ik hiermee iemand kan helpen want ‘t is ‘n vreselijke aandoening! Ik huilde elke dag!
  DESLORATADINE, RIVOTRIL en SALIEDRUPPELS kan ik nu echt niet meer wegdenken.
  Veel moed aan iedereen, hopelijk hebben jullie hier ook iets aan!

 • Berckmoes ria
  Geplaatst op 22:36h, 04 maart Beantwoorden

  Mijn naam is ria, ik heb hetzelfde probleem zoals velen hierboven beschreven hebben, ik heb namelijk al meerdere stappen ondernomen en onderzoeken gedaan. En ja … het resultaat ..,, zelf zoeken …, zelf met leren leven… het is echt ondragelijk en praktisch onmogelijk om met te leven😔 alle hulp is welkom. Heb ook al in uz Gent onderzoeken laten doen en.., tevergeefs .

  • Yvonne
   Geplaatst op 08:45h, 07 maart Beantwoorden

   Beste Ria, heb je tot nu toe al iets gedaan wat geholpen heeft?

 • Sandra
  Geplaatst op 11:55h, 06 maart Beantwoorden

  Ook ik heb last van tong branden en soms ook mond., ik heb alle reacties gelezen, en tot mijn grote verbazing heb ik de salieblad aanbeveling geprobeerd en als donderslag is mijn probleem acuut opgelost. Ik voel nog wel iets ,maar niet meer zoals voorheen. Heel erg bedankt voor de tip

 • Carin
  Geplaatst op 18:52h, 13 april Beantwoorden

  Sandra, blij te lezen dat je zoveel baat hebt met salie. Bij mij helpt het ook wel. Ondertussen neem ik alleen nog Liponixx en Pea ixx ( vrij te krijgen, tegen neuropatische pijnen) Pea is een lichaamseigen stof, het maakt zich aan tegen pijn. Door de 2 te combineren ben ik na enkele weken echt zoveel beter! Het beheerst mijn leven nu veel minder. Toch moet ik zeker blijven opletten met voeding: suikers, thee, koffie, fruit, joghurt, kaas, kippenkruiden en bepaalde vleeswaren. Kom hier zeker nog lezen naar alle goede raad die jullie hebben! We houden de moed erin!

 • Linda vanden Eynde
  Geplaatst op 11:56h, 01 juni Beantwoorden

  Hallo iedereen,

  Ik ben linda en heb het mondbranden sinds dat mijn moeder in 2019 een herseninfarct heeft gekregen en 6 weken ziekenhuis en daarna drie maand woonzorgcentrum waarna ze dan gestorven is.Het was een stres volle periode met heel veel onmacht en verdriet. Sindsdien ben ik er niet meer van af geraakt.
  Ik heb het mondbranden vooral ‘s nachts en dat is om gek te worden want hierdoor slaap ik slecht.Van de moment dat ik opsta ‘s morgens en ik drink een glas water is het precies of ik heb niets.
  Hoe kan je dit verklaren?
  Ik heb zeker al ondervonden dat tarwe niet goed is voor mij.Zeker ook gedroogd fruit of te veel zoet fruit is niet ok.Ik denk dat het mondbranden toch wel met schimmels te maken heeft oa: candida is iets hardnekkig om er vanaf te geraken.
  Zeker al bedankt voor de tips hier allemaal.
  Ik ga wel een en ander uitproberen.
  Bedankt.

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:19h, 02 juni Beantwoorden

   Hoi Linda, wat een nare tijd heb je achter de rug. Dit zal best stressvol zijn geweest. Klopt het dat je alleen ‘s nachts last hebt van mondbranden? Hoe is je nachtrust op dit moment?

 • Ineke Domhof
  Geplaatst op 15:25h, 04 juli Beantwoorden

  ik kreeg in het najaar ineens mondbranden nadat ik last had gehad van maagzuuroprispingen. Maargzuurremmers hielpen heel goed, maar als ik stopte was het zo weer terug. Met hulp van een dietiste ontdekt dat ik niet (meer) tegen tarwe kan. (verdraag nog wel 100% spelt). Dus alles waar tarwe inzit (bruin/wit brood, pasta, crackers, taart e.d weggelaten en het was na een paar weken over. Eet nu voor alle zekerheid veel glutenvrij.
  Volgens de dietiste komt mondbranden vaak van een allergie voor tarwe/gluten of lactose.

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:00h, 05 juli Beantwoorden

   Beste Ineke,
   Bedankt voor je reactie. Dit kan zeker een rol spelen. Wat fijn dat deze interventie zo goed voor je gewerkt heeft.
   Warme groet, Yvonne

 • Petra
  Geplaatst op 08:21h, 23 december Beantwoorden

  Ook ik heb deze vervelende kwaal al ruim 2 jaar. 2015 heb ik het ook gehad maar toen is het spontaan verdwenen na anderhalf jaar. Deze keer is het erg heftig. De tong brand 24 uur. Meestal kan ik er niet van slapen. En een goede nachtrust is juist nu zo nodig. Ik heb al veel geprobeerd om er vanaf te komen. Veel homeopathie maar ook medicijnen als 3x daags clonazepam laten smelten op de tong en dan uitspugen. Ik dacht daar baat bij te hebben maar helaas. Vaak zie ik het niet meer zitten. Maar je moet door. Graag lees ik jullie reacties want lotgenoten in mijn omgeving ken ik niet.

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:41h, 05 januari Beantwoorden

   Hi Petra, denk je dat stress er bij jou mee te maken heeft?

 • Rob messchendorp
  Geplaatst op 18:21h, 29 december Beantwoorden

  Goededag ik heb het mondbranden alleen in de winter heeft iemand daar tips voor hoe ik dit kan kwijt raken

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:38h, 05 januari Beantwoorden

   Beste Rob, bedankt voor je vraag. Wat doe je anders in de winter dan in de zomer?

 • Bernadette
  Geplaatst op 20:48h, 02 januari Beantwoorden

  Ik ben 54 jaar en worstel ook al 5 jaar met fik in de bek..Werd er depri van..
  Besef nu dat het voor mij een kip en ei verhaal is..Door angsten en stress altijd pijn in buik met eten en niezen alsof ik allergisch was voor bepaalde voeding.
  Malabsoptie in maag door stress..
  Candida infectie schoot door naar mond;schimmel en pijn.
  Daardoor nog meer stress(vicieuze cirkel)
  Alleen al als ik geen pepermuntje bij mij heb..
  Koffie chocolade,wijn,brood…dan verergert het.Via fytoloog Candida aan het aanpakken..
  Oilpulling met lijnzaadolie ,tandpasta zonder fluor, geen e nummers eten,B12 .
  Ik wil het liefst geen medicatie dus ga saliedruppels proberen en naar homeopaat.
  Deze laat baby’s met spruw aan korreltjes ruiken en zijn na een week er vsn af..
  Aangezien dit ook met Candida van doen heeft..
  Sterkte dames!

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:39h, 05 januari Beantwoorden

   Hi Bernadette, Wat vervelend. Is het altijd aanwezig? En wanneer is het gestart?

 • Petra
  Geplaatst op 15:57h, 09 januari Beantwoorden

  Yvonne ik weet niet zeker of stress invloed heeft. Augustus 2019 kreeg ik voor de tweede maal last van mondbranden. Ik had toen zeker geen last van stress. Maar ik merk wel dat als ik stress heb de klachten toenemen ( of andersom?!?) hoe is dat bij de anderen? Op dit moment loopt ik bij een internist. Woensdag moet ik weer op consult. Op dit moment heb ik veel klachten mij tong en keel branden. Het voelt alsof het vel er vanaf getrokken is. Het schrijnt ik weet mij geen houding te geven, ik heb zoveel pijn. Daardoor slaap ik ook slecht. Een vicieuze cirkel dus. Goede raad en tips zijn altijd welkom. Groet Petra

 • Petra
  Geplaatst op 08:14h, 10 januari Beantwoorden

  Nog een aanvulling. Ik heb zo een vieze smaak naast het branden. Metaal / bitter. Herkent iemand dit of weet een oplossing hiervoor ?

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:36h, 11 januari Beantwoorden

   Hai Petra, nog een aantal vragen voor je. Gebruik je medicijnen, heb je last van allergieën en ga je naar een mondhygiënist?

 • Petra
  Geplaatst op 10:30h, 12 januari Beantwoorden

  Ik gebruik oxazepam 10 mg. tweemaal daags een halve, dit kan helpen het branden te verlichten.
  Ik weet dat dit bij lang gebruik niet aan te raden is maar het geeft mij minder klachten. klachtenvrij ben ik nooit.
  groet Petra

 • Jenny Kromhout
  Geplaatst op 16:18h, 13 januari Beantwoorden

  HOi, ik heb al een jaar last van mondbranden. In begin viel het mee, bleef beperkt tot mond/tong/lippen. Maar ook gehemelte opgezet. En ook tijden bijna niks. Maar op sommige dagen trekt het door naar mijn neus, die staat dan binnenin in brand en mijn lijf denkt dat ik iets pittigs heeft gegeten, waardoor ik erg ga zweten in mijn gezicht. Nu al twee maanden elke dag. Ik ruik ook stukken minder. Herkent iemand dit, en iemand de oplossing? Groetjes Jenny.

 • Eva
  Geplaatst op 11:35h, 03 februari Beantwoorden

  Ook ik heb sinds mijn zwangerschap verschrikkelijk last gekregen van mondbranden. Alle medicatie die er is al geprobeerd, maar niets helpt. Ik eet heel erg gezond, lactose en koemelk vrij, ga naar een psygoloog en mesoloog en laat om de 3 maanden mijn gebit reinigen door de preventie assistente. Wat ik wel vreemd vind is dat mijn tandvlees steeds blijft ontsteken
  En dat ik heel weinig producten kan hebben in m’n mond. Gek genoeg geeft perio aid altijd wel tijdelijk verlichting. Ben nog steeds aan het zoeken naar de juiste tandpasta. Oxyfresh geeft wel verlichting, voornamelijk de pro relief gel. En ook de salie druppels helpen. Stress (waar ik zeker een flinke portie van heb gehad en nu nog steeds heb) verergert zeker het mondbranden, maar het mondbranden verergert ook de stress. Vicieuze cirkel helaas. Nu heb ik op internet veel gelezen over CBD olie bij mondbranden. Ik zit eraan te denken om dat te gaan proberen. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:40h, 03 februari Beantwoorden

   Hoi Eva, bedankt voor je bericht. Wat ontzettend vervelend dat je zo’n last hebt van mondbranden en dat er tot nu toe niets geholpen heeft. Het effect van CBD olie op mondbranden ga ik voor je uitzoeken. Heb je ook last van een droge mond?

 • Eva
  Geplaatst op 15:02h, 19 februari Beantwoorden

  Hi Yvonne,

  Heel graag! Daar heb ik soms ook last van, maar niet altijd. Ik heb sinds een paar weken nu ook dat m’n neus vanbinnen brand helaas. Hoor het graag😊

  • Yvonne
   Geplaatst op 12:37h, 11 mei Beantwoorden

   Heb je weleens gekeken hoe je reageert op histamine?

 • M. Van Braak
  Geplaatst op 17:48h, 20 februari Beantwoorden

  Ik heb ook mondbranden. Als ik een waterijsje(rakkertjes Lidl) neem geeft me dat tijdelijk verlichting. Niet de ola rakertjes. Bedankt voor alle info die ik hier vind. Ga ze zeker proberen

 • Janneke
  Geplaatst op 23:06h, 04 mei Beantwoorden

  @Wendy, hormonale anticonceptie werkt natuurlijk ontregelend op je eigen hormoonhuishouding en een spiraal zorgt voor meer aanmaak van cortisol.

 • Janneke
  Geplaatst op 23:16h, 04 mei Beantwoorden

  Was eigenlijk op zoek of ik reacties kon vinden op een vegetarische capsule. Kreeg erg last van pullulancapsule van voedingssupplementen. Onder andere branderig gevoel in m’n mond maar ook versnelde schildklier. Maar nu toch ook een andere vegetarische capsule. Ofwel dat ik er nu slechter tegen kan ofwel dat ze de capsule veranderd hebben en etiket nog niet aangepast. In mijn geval oorzaak dus wel (eindelijk) bekend.

  • Yvonne
   Geplaatst op 12:34h, 11 mei Beantwoorden

   Hoi Janneke, je zou ook eens kunnen kijken of je last hebt van histamine.

 • Janneke
  Geplaatst op 23:22h, 04 mei Beantwoorden

  @Eva n iet zo vreemd. Wel vaker schildklierproblemen na zwangerschap. Problemen met je tandvlees kunnen onder meer ook te maken hebben met schildklierproblemen. Natuurlijk zijn bepaalde voedingsstoffen ook belangrijk. Stress heeft ook weer invloed op je hormoonhuishouding. Zelf net wat besteld voor m’n bijnieren maar een beetje persoonlijk wat iemand nodig heeft.

 • Nelleke de Jong
  Geplaatst op 02:16h, 28 augustus Beantwoorden

  Ik heb vooral last van pijnlijke keel, tong en verhemelte. Dat laatste is erg pijnlijk. En donkerrood . ik heb med enkele jaren geleden van de kaakchirurg gekregen en dat hielp goed. Ook mijn nagels die zo brokkelden waren weer normaal na de kuur. Het was een schimmelinfectie. Een jaar later opnieuw en van de huisarts een gel gekregen wat ook goed hielp. Waarom komt dit toch steeds terug? Ik heb veel medicijnen en krijg volgende week een uitgebreid vit b bloedonderzoek. Hopelijk komt hier iets uit ook ivm mijn neuropathie aan mijn voeten.

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:04h, 28 augustus Beantwoorden

   Hoi Nelleke, medicatie zijn regelmatig verantwoordelijk voor het ontstaan van een schimmelinfectie. Ik ben benieuwd wat er uit het vitamine B onderzoek komt. Mocht je nog meer de diepte in willen om de oorzaak te onderzoeken dan kan je een mail sturen naar info@oergezondemond.nl. Warme groet, Yvonne

 • Kathleen Goossens
  Geplaatst op 11:22h, 28 augustus Beantwoorden

  Ik heb al twee jaar last van branderigheid in de mond aan 1 zijde. Al veel angsten rond gehad omdat geen enkele arts duidelijke uitleg gaf. Maar hier lees ik heel herkenbare symptomen . Ik nam 5 j hormoonsubstitutie en ik moest stoppen van Prof omwille van zware migraine … afbouwen was niet nodig. Dus plots gestopt en 4 weken later kreeg ik dat vreemd gevoel in de mond …
  Ik weigerde tot nu er medicatie voor te nemen. Er werd me rivotril voorgeschreven …. Maar ben beetje weigerachtig voor de bijwerkingen…..?
  Ik ga salie proberen …

 • Ger1958
  Geplaatst op 17:42h, 13 september Beantwoorden

  Hallo BMS lotgenoten ?
  De eerste keer dat ik last kreeg van mondbranden en opzoek ging naar een oplossing schrok ik enorm van al het negatieve wat er over werd geschreven op internet.
  Er zijn geen medicijnen voor ….
  Leer er maar mee leven ….
  Kan jaren duren en misschien wel levenslang.

  Nou daar word een mens niet vrolijk of beter van en zeker niet als je dan ook lees dat je het beste stress kunt vermijden.
  Daarom mijn verhaaltje over wat mij al een paar keer heeft geholpen om er vanaf te komen en waar ik nu weer mee begonnen omdat het toch weer is terug gekomen.
  Had PEA afgebouwd, was gestopt met Liponzuur en CBD gebruikte ik alleen nog maar om mijn bloeddruk op pijl te houden. Geen idee of dat de reden is maar dat zijn wel de feiten.
  Het eerst wat ik nu weer heb gedaan is mezelf tot rust brengen met rode valeriaan.
  ( 3 keer per dag, gekocht bij de gezondheidswinkel )
  Vervolgens 2 keer daags 3 a 4 druppels CBD olie ( 2,75 % ) niet onder de tong maar op de tong zodat je ook het gehemelte er direct mee in contact komt.
  3 keer per dag 400 mg PEA ( Ik nam die van Lucovitaal ) ( 2 e is dan vaak gratis )
  1 keer per dag R-Alpha-liponsäure – thioctsäure – 300 MG – 120 capsules.
  ( let op neem wel de R versie ) Ik kocht deze via de Duitse Amazon.de echter is daar niet altijd aanwezig.
  Verder spoel ik mijn mond met een paar keer per dag met Corsodyl,
  vermijd zoveel mogelijk suikers en poets altijd mijn tanden met Zendium.

  Tot nu toe heeft dit voor mij gewerkt en zoals ik al schreef ben er nu weer mee bezig en krijg alweer sterk de indruk dat weer gaat werken.

  Natuurlijk is ieder mens en situatie weer anders echter dit zijn allemaal natuurlijke producten zonder nare bijwerking dus baat het niet dan schaad het niet
  Zou geweldig zijn als ik daar één iemand mee kan helpen om van dat stomme brandende gevoel af te komen.

  Graag hoor ik dat dan.
  Vriendelijke groet,

  Ger1958

 • Agnes Nelemans
  Geplaatst op 16:03h, 28 oktober Beantwoorden

  Hallo.

  Ik lees veel over salie druppels van Dr Vogel maar deze bestaan niet meer!?
  Is hier iets over bekend?

 • Elly Lugthart
  Geplaatst op 20:32h, 06 december Beantwoorden

  Brandende tong, al meer dan een jaar, geen droge mond. Na 11 acupunctuur behandeling en bijna geen last meer!!

  • Yvonne
   Geplaatst op 09:26h, 26 januari Beantwoorden

   Wat een goed resultaat en fijne tip voor mensen die ook last hebben van tongbranden.

 • Kristine Boon
  Geplaatst op 09:24h, 19 februari Beantwoorden

  Beste
  Al een hele tijd in pre menopauze, al een paar maanden mondbrand. Nu ook last van steeds lichte keelpijn en gehemelte. Ook droogheid in de mond en keel. Wat kan ik doen? Ik heb geen B 12 tekort en heb een mirena spiraaltje. Grt

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:51h, 12 maart Beantwoorden

   Hoi Kristine, Je kan het beste even je vraag op de mail zetten. Groeten, Yvonne

 • Avi Va
  Geplaatst op 20:10h, 24 maart Beantwoorden

  Welke oxyfresh tandpasta verzacht bij mondbranden? Ik heb de tips gelezen en gegoogled, maar zie dat er een aantal verschillende zijn. Voor mij miet het bv zonder munt zijn. Dat is te prikkelend. Alvast bedankt om te laten weten. Grtn Avi

 • Sandra De Maertelaere
  Geplaatst op 11:32h, 14 april Beantwoorden

  Hallo, bij mij precies hetzelfde als bij Kristine Boon. Wat kan ik doen?

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:52h, 04 mei Beantwoorden

   Hoi Sandra, je kan het beste je vraag even op de mail zetten.

 • Ann De Boever
  Geplaatst op 07:43h, 04 mei Beantwoorden

  Er is 1 goede medicatie tegen mond- en tongbranden. Na een 2de pilletje heb je al resultaat. De naam is Redomex, een antidepressiva.

Geef een reactie