5 tips bij mondbranden

Mondbranden is een zeer vervelende aandoening. De slijmvliezen in de mond voelen branderig aan en de exacte oorzaak is nog niet gevonden. Er kunnen echter wel een aantal mogelijke factoren aangewezen worden die een rol spelen bij  pijnlijke slijmvliezen.

De kenmerken van mondbranden

Mondbranden wordt ook wel het Burning Mouth Syndrome genoemd. Het komt bij 1 tot 15 procent van de volwassen personen voor. Vooral vrouwen zijn gevoelig voor deze vervelende aandoening. Mogelijk hebben de hormonen oestrogeen en progesteron hiermee te maken. Mondbranden komt namelijk bij 18-33 procent van de vrouwen in de menopauze voor en in deze periode hebben we minder progesteron en oestrogeen.

Bij mondbranden is er sprake van een constante pijn  en dan met name aan de tong. De punt van de tong en de randen aan de zijkant zijn het gevoeligst. Andere klachten die tegelijk met het branderige gevoel voorkomen zijn een droge mond en smaakverandering.

Is er een oorzaak?

Er is helaas geen hele duidelijke oorzaak te vinden voor mondbranden. Wel komt deze vervelende aandoening regelmatig voor in combinatie met bepaalde andere gezondheidsproblemen, zoals:

 • Te traag werkende schildklier (hypothyroïdie)
 • Diabetes type 2
 • Maag- darmklachten
 • Syndroom van Sjögren

Ook een tekort aan bepaalde vitamines (B12) en het gebruik van medicijnen hebben invloed op het ontstaan van mondbranden. Daarnaast spelen stress , depressie en angst ook een rol en mogelijk wordt mondbranden veroorzaakt door een reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Een candida-infectie en een hoge bloedsuikerspiegel zijn nog twee componenten die geassocieerd worden met mondbranden

5 tips bij mondbranden

 1. Ga op zoek naar de oorzaak. Wanneer is  treedt de pijn op en sinds wanneer heb je er last van?
 2. Breng je hormonen in balans. Hormonale disbalansen hebben een relatie met mondbranden. Zorg dat de hormonen insuline, progesteron, oestrogeen en cortisol in balans zijn. Hoe je dat doet? Vermijd suikers en zetmeelrijke producten en neem voldoende eiwitten, zoals eieren, hennepzaad en wat gevogelte. Gebruik na de overgang versgemalen lijnzaad en voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen. Vermijd (tijdelijk) glutenhoudende producten en koezuivel. Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning en rust
 3. Eet meer dan genoeg groenten (500 gram) en wat fruit. Deze leveren veel vitamines en mineralen
 4. Zorg voor voldoende vitamine B12. Een B12 tekort ontstaat vaak als gevolg van stress en een voedingspatroon zonder dierlijke producten
 5. Vermijd voedingsstoffen die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan bepaalde E-nummer (E200, E210-E213), maar ook kaneel bevat een stof die de slijmvliezen kunnen prikkelen. Sodium Laureth Sulfate is het schuimmiddel in tandpasta’s  en dit middel irriteert de slijmvliezen

Leestip:

Producten:

Designed door Freepik
22 Reactie's
 • Mendeszoon
  Geplaatst op 16:47h, 06 juli Beantwoorden

  Wat een duidelijk artikel! Ik kan zeker van deze handige tips gebruik maken! Mondbranden is een vervelend iets en dit zal mij zeker helpen ertegen. Dankuwel!

  • Yvonne
   Geplaatst op 19:27h, 06 juli Beantwoorden

   Graag gedaan!

  • Liny Lutgens
   Geplaatst op 10:15h, 25 maart Beantwoorden

   Ik heb 6 jaar ernstige Burning mout syndroom, zeer Pijnlijke en droge tong gehemelte mond en gehemelte en lippen. Ik heb van alles geprobeerd op natuur producten en zovoort en niets helpt.

   Gisteren ging zelf mijn tong bloeden toen ik aan het eten was en kan niet meer slapen het beheerst heel mijn leven en ik val tegen de verkeerde mensen uit en dat is niet mijn bedoeling , maar het gebeurd wel.

   En ben in een jaar tijd 7 vrienden kwijt geraakt en voel me erg eenzaam.

   Zelf ga ik heel veel naar buiten om afleiding te zoeken en voel dat het iedere dag erger word end at maakt mij gek.

   Misschien hebben jullie nog een oplossing wat ik hiermee kan doen.

   Of andere mensen een tip hebben die ook Burning mout syndroom hebben.

   Groetjes Liny Lutgens

   • Monique Roos
    Geplaatst op 08:30h, 21 oktober Beantwoorden

    Hoi Liny,
    Ik had ook last van tongbrand en gebruik nu tandpasta, mondwater en gel van Oxyfresh. Dat maakt bij mij een wereld van verschil. Ik heb nu echt veel minder pijn.
    Sterkte

 • Wendy
  Geplaatst op 14:30h, 27 juli Beantwoorden

  Beste Yvonne ,
  Ik heb ook een vraag over mijn tong
  Sinds een half jaar is hij heel gevoelig, het begon eigenlijk na het drinken van ontzuringsthee van alka. Ook dronk ik iedere ochtend citroensap in water, maar mijn tong is nog steeds gevoelig soms met kleine blaasjes aan de voorkant , bij de dokter geweest maar zeo dat het waarschijnlijk mondbranden is, echt supervervelend
  In december heb ik nog een bloed onderzoek gehad en alles is supergoed. Ook als ik sterke geuren of schoonmaakmiddelen ruik doet het zeer op mijn tong, ben nu bij een acupunctuur, wil er zo graag vanaf ook alle tandpasta’s uitgeprobeerd
  Weet jij misschien nog iets waar ik op kan laten testen , of wat het kan zijn
  Ook de smaakpapillen zijn soms gevoelig en lijken dan wel wat opgezet
  Hoor het graag
  Groet Wendy

  • Yvonne
   Geplaatst op 09:37h, 28 juli Beantwoorden

   Beste Wendy, wat ontzettend vervelend is dat. Drink je nog steeds iedere ochtend citroensap in water? Gebruik je een tandpasta zonder SLS? Heb je nog andere klachten?

   • Wendy
    Geplaatst op 12:02h, 28 juli Beantwoorden

    Nee met de citroensap ben ik op aanraden van mijn mondhygieniste gestopt, al vanaf april, ik dronk het ook altijd met een rietje en dacht juist dat het gezond is, het is vnl die gevoelige tong met name aan de voorkant. Maar ook bij veel praten heel gevoelig , zit ook niet helemaal lekker in mijn vel maar de bloedonderzoeken zijn iedere keer meer dan prima, ik eer echt gezond , gebruik, bluem tandpasta, ik heb wel een mirenaspiraal, al 7 jaar, ik ben 44 , misschien overgang?
    Ik hoopte misschien dat jij iets weet??
    Gr Wendy

    • Yvonne
     Geplaatst op 13:14h, 28 juli Beantwoorden

     Bloedonderzoeken zeggen helaas niet alles. Hormonale veranderingen kunnen ook zeker een oorzaak zijn. Zo wel stress (niet lekker in je vel zitten) als overgang. We kunnen samen eens verder kijken.

     • Wendy
      Geplaatst op 17:49h, 28 juli

      Zijn er specifieke dingen waar ik mijn bloed op zou kunnen laten zoeken??
      Of op andere dingen???
      Vitamines ??
      Suiker, schildklier,nieren en leverwaarden waren in dec 2016 supergoed

 • Jacqueline
  Geplaatst op 19:49h, 07 december Beantwoorden

  ik heb last van mondbrand na bezoek van longarts ,door de blaastest.
  ik zelf ben er van overtuigd van het mondstuk
  .Het is me ook al vaker gebeurd na behandeling bij de tandarts.
  En na een AB kuur

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:30h, 07 december Beantwoorden

   Beste Jacqueline, Wat vervelend dat je daar last van hebt. Het is duidelijk dat je erg gevoelige slijmvliezen hebt. Heb je tips uit dit artikel al toegepast?

 • Ellen
  Geplaatst op 11:07h, 11 februari Beantwoorden

  Mijn mond, staat telkens continu in brand. tong gehemelte. dokters vinden niks ik moet spelen fysiologisch serum en vitamines alvtil? Ik kan niks meer.

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:21h, 11 februari Beantwoorden

   Beste Ellen wat ontzettend vervelend. Heb je last van allergieën?

  • Wiebke Grooten
   Geplaatst op 11:05h, 22 februari Beantwoorden

   PEAPLEX-opt capsules …die helpen

 • Jeanne
  Geplaatst op 12:00h, 01 maart Beantwoorden

  Ik heb sinds sept. 2017 ook last van mondbranden. (BMS) Het begon met pijnlijk tandvlees en daarna kwam de droge mond, de pijnlijke schuurpapierachtige tong, opgezwollen wangslijmvlies en binnenkant onderlip, zeer droge lippen en mondhoeken, nauwelijks kleur in mn lippen, geen smaak. . Eerst naar de tandarts en mondhygiënische. Die gaf me een spoelmiddel maar daarvan stond ik in brand dus mee gestopt, daarna naar de huisarts. Hij gaf me een droge mond spray. Verder ben ik naar de KNO arts geweest voor een speekselklieronderzoek/scan. Daar kwam uit dat die klieren niet goed werkten. Ook bij de reumatoloog geweest om te kijken of ik de immuunziekte van Sjogren had. Was niet het geval. Bloedonderzoek wees niets uit. Het is vanzelf gekomen en zal ook vanzelf overgaan, aldus de artsen die geen middel hadden dat de pijn verlichtte. Ondertussen heb ik zelf van alles geprobeerd zoals, kauwgom, droge mondsprays, Medinol tandpasta (minder pijnlijk) , Cordysol tandpasta verzachtte ook wel iets, kamillethee, pure vaseline op mn lippen dus zeker geen labello etc., geen gekruid voedsel, geen alcohol. Soms drink ik n koude witte wijn met heel veel ijs maar heb er daarna ook meteen last van. Na veel zoeken heb ik nu Salie druppels van dr. Vogel. Ik heb het idee dat deze eindelijk iets helpen. Na ca 3 maanden zijn hiermee de klachten wat afgenomen en soms helemaal weg. Het komt nu per onderdeel terug dus alleen droge lippen of alleen opgezet wangslijmvlies etc. Het is nu maart en ik ben er dus nog steeds niet helemaal vanaf maar hier valt wel mee te leven. Het is een zeer zeer vervelende aandoening die moeilijk uit te leggen is als je het niet zelf ondervonden hebt. Het beheerst, bij mij zeker de eerste 3/4 maanden je hele leven. Advies: probeer Salie druppels, spoelen en doorslikken.

  • corneillie christelle
   Geplaatst op 13:25h, 20 februari Beantwoorden

   die salie druppels van dr Vogel on welke naam kan ik die vinden ? gewoon onder salie vind ik het niet

 • Paredis joost
  Geplaatst op 20:27h, 15 december Beantwoorden

  Ik heb heel veel last van tong en mondbranden. Ik haal propolis bij een bijen imker. Een paar druppels in. De mond doen en een paar min in de mond laten helpt goed. Ook start ik vanaf volgende week met medicatie uit Nederland pea pure is tegen zenuwpijn er zijn al veel personen bij geholpen is wel op doktersvoorschrift de apother besteld het dan

 • copermans marleen
  Geplaatst op 22:31h, 13 november Beantwoorden

  ik heb sinds enkele dagen een beetplaat bovenkaak nu heb ik enorm last van mondbrand heb anders ook problemen van droge mond heb namelijk de ziekte van sjogren maar nu heb ik deze mondbrand sinds de beetplaat was het nu niet beter dat ik een beetplaat op onderkaak had gekregen zodat ik dit gehemelte niet heb .

  • Yvonne
   Geplaatst op 22:20h, 19 november Beantwoorden

   Beste Marleen, wat vervelend dat je zo’n last hebt van mondbranden. Door de beetplaat zal het gehemelte nog minder bevochtigt kunnen worden.

 • Charlotte Caluwé
  Geplaatst op 19:27h, 26 januari Beantwoorden

  Ik ben voor mijn mama op zoek naar een specialist burning mouth syndrome in de omgeving van Brugge.

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:17h, 27 januari Beantwoorden

   Beste Charlotte, helaas ben ik niet bekend met specialisten in de omgeving van Brugge.

Geef een reactie