Mondbranden pijn mond

5 tips bij mondbranden

Mondbranden is een zeer vervelende aandoening. De slijmvliezen in de mond voelen branderig aan en de exacte oorzaak is nog niet gevonden. Er kunnen echter wel een aantal mogelijke factoren aangewezen worden die een rol spelen bij  pijnlijke slijmvliezen.

De kenmerken van mondbranden

Mondbranden wordt ook wel het Burning Mouth Syndrome genoemd. Het komt bij 1 tot 15 procent van de volwassen personen voor. Vooral vrouwen zijn gevoelig voor deze vervelende aandoening. Mogelijk hebben de hormonen oestrogeen en progesteron hiermee te maken. Mondbranden komt namelijk bij 18-33 procent van de vrouwen in de menopauze voor en in deze periode hebben we minder progesteron en oestrogeen.

Bij mondbranden is er sprake van een constante pijn  en dan met name aan de tong. De punt van de tong en de randen aan de zijkant zijn het gevoeligst. Andere klachten die tegelijk met het branderige gevoel voorkomen zijn een droge mond en smaakverandering.

Is er een oorzaak?

Er is helaas geen hele duidelijke oorzaak te vinden voor mondbranden. Wel komt deze vervelende aandoening regelmatig voor in combinatie met bepaalde andere gezondheidsproblemen, zoals:

 • Te traag werkende schildklier (hypothyroïdie)
 • Diabetes type 2
 • Maag- darmklachten
 • Syndroom van Sjögren

Ook een tekort aan bepaalde vitamines (B12) en het gebruik van medicijnen hebben invloed op het ontstaan van mondbranden. Daarnaast spelen stress , depressie en angst ook een rol en mogelijk wordt mondbranden veroorzaakt door een reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Een candida-infectie en een hoge bloedsuikerspiegel zijn nog twee componenten die geassocieerd worden met mondbranden

5 tips bij mondbranden

 1. Ga op zoek naar de oorzaak. Wanneer is  treedt de pijn op en sinds wanneer heb je er last van?
 2. Breng je hormonen in balans. Hormonale disbalansen hebben een relatie met mondbranden. Zorg dat de hormonen insuline, progesteron, oestrogeen en cortisol in balans zijn. Hoe je dat doet? Vermijd suikers en zetmeelrijke producten en neem voldoende eiwitten, zoals eieren, hennepzaad en wat gevogelte. Gebruik na de overgang versgemalen lijnzaad en voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen. Vermijd (tijdelijk) glutenhoudende producten en koezuivel. Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning en rust
 3. Eet meer dan genoeg groenten (500 gram) en wat fruit. Deze leveren veel vitamines en mineralen
 4. Zorg voor voldoende vitamine B12. Een B12 tekort ontstaat vaak als gevolg van stress en een voedingspatroon zonder dierlijke producten
 5. Vermijd voedingsstoffen die een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan bepaalde E-nummer (E200, E210-E213), maar ook kaneel bevat een stof die de slijmvliezen kunnen prikkelen. Sodium Laureth Sulfate is het schuimmiddel in tandpasta’s  en dit middel irriteert de slijmvliezen

Leestip:

Producten:

Designed door Freepik
42 Reactie's
 • Mendeszoon
  Geplaatst op 16:47h, 06 juli Beantwoorden

  Wat een duidelijk artikel! Ik kan zeker van deze handige tips gebruik maken! Mondbranden is een vervelend iets en dit zal mij zeker helpen ertegen. Dankuwel!

  • Yvonne
   Geplaatst op 19:27h, 06 juli Beantwoorden

   Graag gedaan!

  • Liny Lutgens
   Geplaatst op 10:15h, 25 maart Beantwoorden

   Ik heb 6 jaar ernstige Burning mout syndroom, zeer Pijnlijke en droge tong gehemelte mond en gehemelte en lippen. Ik heb van alles geprobeerd op natuur producten en zovoort en niets helpt.

   Gisteren ging zelf mijn tong bloeden toen ik aan het eten was en kan niet meer slapen het beheerst heel mijn leven en ik val tegen de verkeerde mensen uit en dat is niet mijn bedoeling , maar het gebeurd wel.

   En ben in een jaar tijd 7 vrienden kwijt geraakt en voel me erg eenzaam.

   Zelf ga ik heel veel naar buiten om afleiding te zoeken en voel dat het iedere dag erger word end at maakt mij gek.

   Misschien hebben jullie nog een oplossing wat ik hiermee kan doen.

   Of andere mensen een tip hebben die ook Burning mout syndroom hebben.

   Groetjes Liny Lutgens

   • Monique Roos
    Geplaatst op 08:30h, 21 oktober Beantwoorden

    Hoi Liny,
    Ik had ook last van tongbrand en gebruik nu tandpasta, mondwater en gel van Oxyfresh. Dat maakt bij mij een wereld van verschil. Ik heb nu echt veel minder pijn.
    Sterkte

 • Wendy
  Geplaatst op 14:30h, 27 juli Beantwoorden

  Beste Yvonne ,
  Ik heb ook een vraag over mijn tong
  Sinds een half jaar is hij heel gevoelig, het begon eigenlijk na het drinken van ontzuringsthee van alka. Ook dronk ik iedere ochtend citroensap in water, maar mijn tong is nog steeds gevoelig soms met kleine blaasjes aan de voorkant , bij de dokter geweest maar zeo dat het waarschijnlijk mondbranden is, echt supervervelend
  In december heb ik nog een bloed onderzoek gehad en alles is supergoed. Ook als ik sterke geuren of schoonmaakmiddelen ruik doet het zeer op mijn tong, ben nu bij een acupunctuur, wil er zo graag vanaf ook alle tandpasta’s uitgeprobeerd
  Weet jij misschien nog iets waar ik op kan laten testen , of wat het kan zijn
  Ook de smaakpapillen zijn soms gevoelig en lijken dan wel wat opgezet
  Hoor het graag
  Groet Wendy

  • Yvonne
   Geplaatst op 09:37h, 28 juli Beantwoorden

   Beste Wendy, wat ontzettend vervelend is dat. Drink je nog steeds iedere ochtend citroensap in water? Gebruik je een tandpasta zonder SLS? Heb je nog andere klachten?

   • Wendy
    Geplaatst op 12:02h, 28 juli Beantwoorden

    Nee met de citroensap ben ik op aanraden van mijn mondhygieniste gestopt, al vanaf april, ik dronk het ook altijd met een rietje en dacht juist dat het gezond is, het is vnl die gevoelige tong met name aan de voorkant. Maar ook bij veel praten heel gevoelig , zit ook niet helemaal lekker in mijn vel maar de bloedonderzoeken zijn iedere keer meer dan prima, ik eer echt gezond , gebruik, bluem tandpasta, ik heb wel een mirenaspiraal, al 7 jaar, ik ben 44 , misschien overgang?
    Ik hoopte misschien dat jij iets weet??
    Gr Wendy

    • Yvonne
     Geplaatst op 13:14h, 28 juli Beantwoorden

     Bloedonderzoeken zeggen helaas niet alles. Hormonale veranderingen kunnen ook zeker een oorzaak zijn. Zo wel stress (niet lekker in je vel zitten) als overgang. We kunnen samen eens verder kijken.

     • Wendy
      Geplaatst op 17:49h, 28 juli

      Zijn er specifieke dingen waar ik mijn bloed op zou kunnen laten zoeken??
      Of op andere dingen???
      Vitamines ??
      Suiker, schildklier,nieren en leverwaarden waren in dec 2016 supergoed

 • Jacqueline
  Geplaatst op 19:49h, 07 december Beantwoorden

  ik heb last van mondbrand na bezoek van longarts ,door de blaastest.
  ik zelf ben er van overtuigd van het mondstuk
  .Het is me ook al vaker gebeurd na behandeling bij de tandarts.
  En na een AB kuur

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:30h, 07 december Beantwoorden

   Beste Jacqueline, Wat vervelend dat je daar last van hebt. Het is duidelijk dat je erg gevoelige slijmvliezen hebt. Heb je tips uit dit artikel al toegepast?

 • Ellen
  Geplaatst op 11:07h, 11 februari Beantwoorden

  Mijn mond, staat telkens continu in brand. tong gehemelte. dokters vinden niks ik moet spelen fysiologisch serum en vitamines alvtil? Ik kan niks meer.

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:21h, 11 februari Beantwoorden

   Beste Ellen wat ontzettend vervelend. Heb je last van allergieën?

  • Wiebke Grooten
   Geplaatst op 11:05h, 22 februari Beantwoorden

   PEAPLEX-opt capsules …die helpen

 • Jeanne
  Geplaatst op 12:00h, 01 maart Beantwoorden

  Ik heb sinds sept. 2017 ook last van mondbranden. (BMS) Het begon met pijnlijk tandvlees en daarna kwam de droge mond, de pijnlijke schuurpapierachtige tong, opgezwollen wangslijmvlies en binnenkant onderlip, zeer droge lippen en mondhoeken, nauwelijks kleur in mn lippen, geen smaak. . Eerst naar de tandarts en mondhygiënische. Die gaf me een spoelmiddel maar daarvan stond ik in brand dus mee gestopt, daarna naar de huisarts. Hij gaf me een droge mond spray. Verder ben ik naar de KNO arts geweest voor een speekselklieronderzoek/scan. Daar kwam uit dat die klieren niet goed werkten. Ook bij de reumatoloog geweest om te kijken of ik de immuunziekte van Sjogren had. Was niet het geval. Bloedonderzoek wees niets uit. Het is vanzelf gekomen en zal ook vanzelf overgaan, aldus de artsen die geen middel hadden dat de pijn verlichtte. Ondertussen heb ik zelf van alles geprobeerd zoals, kauwgom, droge mondsprays, Medinol tandpasta (minder pijnlijk) , Cordysol tandpasta verzachtte ook wel iets, kamillethee, pure vaseline op mn lippen dus zeker geen labello etc., geen gekruid voedsel, geen alcohol. Soms drink ik n koude witte wijn met heel veel ijs maar heb er daarna ook meteen last van. Na veel zoeken heb ik nu Salie druppels van dr. Vogel. Ik heb het idee dat deze eindelijk iets helpen. Na ca 3 maanden zijn hiermee de klachten wat afgenomen en soms helemaal weg. Het komt nu per onderdeel terug dus alleen droge lippen of alleen opgezet wangslijmvlies etc. Het is nu maart en ik ben er dus nog steeds niet helemaal vanaf maar hier valt wel mee te leven. Het is een zeer zeer vervelende aandoening die moeilijk uit te leggen is als je het niet zelf ondervonden hebt. Het beheerst, bij mij zeker de eerste 3/4 maanden je hele leven. Advies: probeer Salie druppels, spoelen en doorslikken.

  • corneillie christelle
   Geplaatst op 13:25h, 20 februari Beantwoorden

   die salie druppels van dr Vogel on welke naam kan ik die vinden ? gewoon onder salie vind ik het niet

 • Paredis joost
  Geplaatst op 20:27h, 15 december Beantwoorden

  Ik heb heel veel last van tong en mondbranden. Ik haal propolis bij een bijen imker. Een paar druppels in. De mond doen en een paar min in de mond laten helpt goed. Ook start ik vanaf volgende week met medicatie uit Nederland pea pure is tegen zenuwpijn er zijn al veel personen bij geholpen is wel op doktersvoorschrift de apother besteld het dan

 • copermans marleen
  Geplaatst op 22:31h, 13 november Beantwoorden

  ik heb sinds enkele dagen een beetplaat bovenkaak nu heb ik enorm last van mondbrand heb anders ook problemen van droge mond heb namelijk de ziekte van sjogren maar nu heb ik deze mondbrand sinds de beetplaat was het nu niet beter dat ik een beetplaat op onderkaak had gekregen zodat ik dit gehemelte niet heb .

  • Yvonne
   Geplaatst op 22:20h, 19 november Beantwoorden

   Beste Marleen, wat vervelend dat je zo’n last hebt van mondbranden. Door de beetplaat zal het gehemelte nog minder bevochtigt kunnen worden.

 • Charlotte Caluwé
  Geplaatst op 19:27h, 26 januari Beantwoorden

  Ik ben voor mijn mama op zoek naar een specialist burning mouth syndrome in de omgeving van Brugge.

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:17h, 27 januari Beantwoorden

   Beste Charlotte, helaas ben ik niet bekend met specialisten in de omgeving van Brugge.

 • E. van der Meij
  Geplaatst op 17:04h, 29 augustus Beantwoorden

  Hallo.
  Ik gen 51 , in de overgang enheb sinds 5 jaar last van brandende tong, lippen, keel en daarnaast een globusgevoel in keel.
  Het rare is dat ik dit steeds in het najaar heb..
  ik slik nu extra vitamine D en vitamine B 12 en teunisbloemolie.
  hopelijk helpt dit de periode te verkorten.
  een bezoek aan de osteopaat helpt om het globusgevoel te verhelpen…
  maar ik hoor nooit iemand over mondbranden dat maar enkele maanden duurt en jaarlijks terugkomt

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:00h, 01 september Beantwoorden

   Hai, wat fijn dat de osteopaat wat voor je kan doen. Heb je de klachten van het mondbranden ook maar een aantal maanden per jaar?

 • Siemona Hoogendoorn
  Geplaatst op 20:45h, 11 november Beantwoorden

  Help me alsjeblieft. Ik word gek. Dit mondbranden is niet vol te houden. Al 9 maanden nu.. 54 jaar leef kerngezond. Supplement omega 3 olie.
  Vitm d3 met k2
  Magnesium tauraat met b6
  Vitm. C
  IK HOU HET NIET MEER VOL. HELE DAG KAUWGOM IN ME MOND.. MAAR ZELF NU HELPT DAT NIET. ZOETE KAUGOM VD BIO WINKEL. DRINKT KAMILLE THEE… WATER MEER NIET. IK DURF BIJNNA NIKS MEER TE ETEN.. WANNEER GAAT DIT WEG😢

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:19h, 11 november Beantwoorden

   Hoi Siemona, wat ontzettend vervelend. Heb je wel eens laten prikken op je B12?

 • Siemona Hoogendoorn
  Geplaatst op 21:54h, 11 november Beantwoorden

  Ja zeker mijn b12 was toren hoog 1495
  En nu terug gebracht naar 745. Sinds augustus
  Dus dat moet goed zijn. Denk ik
  D waarde was 125
  Omega waardes keurig
  Schildklier is poos slecht geweest ben schildklier patiënt.. Maar waardes nu weer netjes.

  En ik heb zo nu en dan ook een mega bittere smaak erbij… Brrrr zo naar

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:17h, 24 november Beantwoorden

   Hoi Siemona, ben je bekend met allergieën?
   Heb je veel last van stress en weet je of je misschien een ijzer of zinktekort hebt?

 • Anneke Jans
  Geplaatst op 15:09h, 19 november Beantwoorden

  Hallo,
  ik heb nu ongeveer een jaar last van BMS (volgens kno arts)
  Mijn smaak was helemaal weg, maar kwam na 6 maanden weer terug, gelukkig.
  Tarwe brood brandt enorm, dus ik eet nu wit brood, en drink geen zure dranken.
  Kan geen tandpasta verdragen en gebruik sindsdien Oxyfresh tandpasta en mondwater.
  Daarbij ben ik homeopatische Salvia druppels gaan gebruiken van Phyto.
  Deze producten geven verlichting, maar de kwaal gaat niet weg helaas.
  Ik ga nu de Salie druppels van Vogel eens uitproberen., maar adviseer
  Wens iedereen sterkte ook Oxyfresh te gebruiken, het verlicht en smaakt zacht.
  Bedankt ook voor de tips

 • Patricia Clement
  Geplaatst op 10:58h, 29 december Beantwoorden

  Hallo, heb al 3 jaar last van BMS en het wordt hoe langer hoe erger heb al enkele malen bij mond chirurg geweest en heeft telkens pillen gegeven om de symptomen te verlichten maar niet helpt. Het begint in de voormiddag en wordt erger naar de avond toe. Eet de ganse dag kauwgom en mintjes om de pijn te verzachten en mijn lippen zijn ook heel droog dus de ganse dag smeren vaseline en lipbalsem ik ben t’en einde raad. Patricia

  • Yvonne
   Geplaatst op 18:44h, 30 december Beantwoorden

   Hoi Patricia, Wat ontzettend vervelend. Heb je ook last van een droge mond?

 • Yvonne Munster
  Geplaatst op 18:59h, 22 februari Beantwoorden

  hoi

  Ook ik heb al ong. 3 jaar last van BMS, (ik ben 56) Ik heb zelf het idee dat het begonnen is toen ik medicatie had voor ADHD.(pas laat ontdekt) Omdat ik meer last had vd bijverschijnselen vd medicatie ben ik ermee gestopt. Helaas erg vervelend gevoel is gebleven. Het wordt inderdaad erger in de namiddag/avond. Soms helpt het om iets pittigs te eten, dit verdooft dan even. Speciale tandpasta en mondbevochtiger uitgeprobeerd, maar werkte niet.
  Ik ga zeker de tips die ik hier gelezen heb uit proberen, dank hiervoor.
  Helaas kon de KNO arts ook niets voor mij betekenen. “je moet ermee leren omgaan “, ;-(. en ja ik ben een stresskip. dat zal er ook mee te maken hebben, maar IK WIL ER VANAF !!

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:19h, 02 maart Beantwoorden

   Hoi Yvonne, Wat ontzettend vervelend! Ik ben benieuwd of deze tips je helpen. Je kunt mij anders altijd een email sturen: info@oergezondemond.nl. Groeten, Yvonne

 • Carin
  Geplaatst op 21:40h, 02 maart Beantwoorden

  Aan alle lotgenoten!!
  Heb nu 6 mnd BMS en ook alles geprobeerd.
  Sinds deze week EINDELIJK verlichting! Heb 45min.bij mijn huisdokter gezeten en ik huilde dat ik ‘t niet meer aankon. Binnenkant lippen branden, tong, keel, jullie kennen ‘t zeker allemaal! Ze heeft mij DESLORATADINE 5mg voorgeschreven (neem dit savonds rond 22u) Sindsdien al na 1 dag is de pijn met meer dan de helft afgenomen. Verder neem ik ook smorgens LIPONIXX (op voorschrift van Prof) EN wat ook enorm verlichting geeft is RIVOTRIL 0.5mg op tong laten smelten of ff kauwen en paar minuten spoelen en uitspugen (ook voorschrift van Prof) SALIEDRUPPELS 3x p/d 20 druppels op tong, 2 min. spoelen en doorslikken (dit heb ik van deze site en helpt echt!) Verder mag ik geen fruit eten of zeker niets met suiker in want dit zijn echte boosdoeners. Dus neem ik ALVITYL voor wat vitaminen binnen te hebben. Ik hoop echt dat ik hiermee iemand kan helpen want ‘t is ‘n vreselijke aandoening! Ik huilde elke dag!
  DESLORATADINE, RIVOTRIL en SALIEDRUPPELS kan ik nu echt niet meer wegdenken.
  Veel moed aan iedereen, hopelijk hebben jullie hier ook iets aan!

 • Berckmoes ria
  Geplaatst op 22:36h, 04 maart Beantwoorden

  Mijn naam is ria, ik heb hetzelfde probleem zoals velen hierboven beschreven hebben, ik heb namelijk al meerdere stappen ondernomen en onderzoeken gedaan. En ja … het resultaat ..,, zelf zoeken …, zelf met leren leven… het is echt ondragelijk en praktisch onmogelijk om met te leven😔 alle hulp is welkom. Heb ook al in uz Gent onderzoeken laten doen en.., tevergeefs .

  • Yvonne
   Geplaatst op 08:45h, 07 maart Beantwoorden

   Beste Ria, heb je tot nu toe al iets gedaan wat geholpen heeft?

 • Sandra
  Geplaatst op 11:55h, 06 maart Beantwoorden

  Ook ik heb last van tong branden en soms ook mond., ik heb alle reacties gelezen, en tot mijn grote verbazing heb ik de salieblad aanbeveling geprobeerd en als donderslag is mijn probleem acuut opgelost. Ik voel nog wel iets ,maar niet meer zoals voorheen. Heel erg bedankt voor de tip

 • Carin
  Geplaatst op 18:52h, 13 april Beantwoorden

  Sandra, blij te lezen dat je zoveel baat hebt met salie. Bij mij helpt het ook wel. Ondertussen neem ik alleen nog Liponixx en Pea ixx ( vrij te krijgen, tegen neuropatische pijnen) Pea is een lichaamseigen stof, het maakt zich aan tegen pijn. Door de 2 te combineren ben ik na enkele weken echt zoveel beter! Het beheerst mijn leven nu veel minder. Toch moet ik zeker blijven opletten met voeding: suikers, thee, koffie, fruit, joghurt, kaas, kippenkruiden en bepaalde vleeswaren. Kom hier zeker nog lezen naar alle goede raad die jullie hebben! We houden de moed erin!

 • Linda vanden Eynde
  Geplaatst op 11:56h, 01 juni Beantwoorden

  Hallo iedereen,

  Ik ben linda en heb het mondbranden sinds dat mijn moeder in 2019 een herseninfarct heeft gekregen en 6 weken ziekenhuis en daarna drie maand woonzorgcentrum waarna ze dan gestorven is.Het was een stres volle periode met heel veel onmacht en verdriet. Sindsdien ben ik er niet meer van af geraakt.
  Ik heb het mondbranden vooral ‘s nachts en dat is om gek te worden want hierdoor slaap ik slecht.Van de moment dat ik opsta ‘s morgens en ik drink een glas water is het precies of ik heb niets.
  Hoe kan je dit verklaren?
  Ik heb zeker al ondervonden dat tarwe niet goed is voor mij.Zeker ook gedroogd fruit of te veel zoet fruit is niet ok.Ik denk dat het mondbranden toch wel met schimmels te maken heeft oa: candida is iets hardnekkig om er vanaf te geraken.
  Zeker al bedankt voor de tips hier allemaal.
  Ik ga wel een en ander uitproberen.
  Bedankt.

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:19h, 02 juni Beantwoorden

   Hoi Linda, wat een nare tijd heb je achter de rug. Dit zal best stressvol zijn geweest. Klopt het dat je alleen ‘s nachts last hebt van mondbranden? Hoe is je nachtrust op dit moment?

 • Ineke Domhof
  Geplaatst op 15:25h, 04 juli Beantwoorden

  ik kreeg in het najaar ineens mondbranden nadat ik last had gehad van maagzuuroprispingen. Maargzuurremmers hielpen heel goed, maar als ik stopte was het zo weer terug. Met hulp van een dietiste ontdekt dat ik niet (meer) tegen tarwe kan. (verdraag nog wel 100% spelt). Dus alles waar tarwe inzit (bruin/wit brood, pasta, crackers, taart e.d weggelaten en het was na een paar weken over. Eet nu voor alle zekerheid veel glutenvrij.
  Volgens de dietiste komt mondbranden vaak van een allergie voor tarwe/gluten of lactose.

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:00h, 05 juli Beantwoorden

   Beste Ineke,
   Bedankt voor je reactie. Dit kan zeker een rol spelen. Wat fijn dat deze interventie zo goed voor je gewerkt heeft.
   Warme groet, Yvonne

Geef een reactie