5 tips om af te rekenen met bloedend tandvlees

Gaat je tandvlees bloeden bij het poetsen, of bij het reinigen tussen de tanden en kiezen of misschien al bij het eten? Dan is het goed mogelijk dat je last hebt van gingivitis.

Bloedend tandvlees wordt met een mooi woord gingivitis genoemd. Gingivitis betekent een ontsteking (-itis) van het tandvlees (gingiva). Deze ontsteking komt erg veel voor bij volwassenen. Maar ook jonge kinderen kunnen er last van hebben.

Een ontsteking van het tandvlees wordt niet altijd opgemerkt, omdat je er geen klachten van hoeft te hebben.

Met de volgende 5 tips reken je af  met bloedend tandvlees

1. Poetsen

Poets het gebit met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel. Zorg er voor dat je jezelf een goede poetstechniek aanleert. Je kunt netjes twee keer per dag poetsen, maar als je de tandenborstel niet op de goede manier gebruikt kan het zijn dat er nog tandplak blijft zitten.

2. Interdentaal reinigen

Maak de ruimten tussen de tanden en kiezen in schoon. Deze ruimten zijn niet te bereiken met een tandenborstel. Gebruik hiervoor een stoker, rager of flossdraad. Het hangt van de grootte van de ruimten af, welk hulpmiddel jij het beste kunt gebruiken.

3. Eet gezond

Bepaalde voedingsmiddelen en stoffen die in voeding zitten zijn mede veroorzakers van ontstekingen van het tandvlees. Als het tandvlees ontstoken raakt, zal het meer gaan bloeden. Naast voedingsmiddelen die ontstekingen uitlokken, zijn er ook voedingsmiddelen die juist ontstekingsremmend werken. Leer jezelf een gezond voedingspatroon aan om een juiste balans te vinden in alle voedingsstoffen.

4. Zorg voor voldoende ontspanning

Je leest het inderdaad goed. Voldoende rust zorgt voor minder ontstekingen in de mond en in het lichaam. Je kunt vanaf nu dus met een gerust hart languit op de bank gaan liggen. Ben je dan lui? Nee, je bent aan het ontspannen want dat is goed voor je tandvlees!Blijf niet te lang liggen. Te lang niet bewegen is juist slecht voor je gezondheid.

5. Voldoende bewegen

Nog een leefstijlfactor waarvan je niet verwacht dat dit van invloed is op de gezondheid van het tandvlees. Naast de soort en hoeveelheid bacteriën in de mond is er nog een belangrijke factor voor het ontwikkelen van bloedend tandvlees. Dit heeft met ons immuunsysteem en ontstekingen te maken. Bewegen heeft een ontstekingsremmende werking in het lichaam. Bewegen kan hierdoor voor een betere balans in de mond zorgen en het helpt dan bloedend tandvlees te voorkomen.

Tips

Geen reactie's

Geef een reactie