5 tips voor een gezonde mond op vakantie

De zomervakantie staat voor velen voor de deur. Heb jij al plannen of werk je in de maanden juli en augustus gewoon door? Een vakantie staat over het algemeen in het teken van ontspannen, genieten en weinig regels. In sommige gevallen wil dat zeggen: weinig bewegen, heerlijk eten en veel lekkere drankjes.

En hoe zit het met de zorg voor je mond? Welke tandenborstel gaat er mee op vakantie en zitten er ragers of stokers in je koffer?

5 tips voor gezond tandvlees op reis. 

1. Neem je tandenborstel mee. Het maakt niet uit of dit een elektrische of handtandenborstel is. Als je hem maar twee keer per dag gebruikt en zorgvuldig poetst. Weet je trouwens dat een goed opgeladen elektrische tandenborstel het tot wel twee weken blijft doen zonder dat deze opgeladen hoeft te worden? Naast je tandenborstel is het ook niet onbelangrijk om ragers of tandenstokers in je koffer te doen, zodat je de ruimten tussen je tanden en kiezen ook dagelijks kunt reinigen.

2. Ga gezond uiteten. Laat het broodmandje staan en neem voeding rijk aan vezels, zoals veel groenten, fruit, noten en zaden. Kies voor gezonde vetten zoals vette vis, olijfolie, avocado en noten (macadamia en walnoten). Vermijd suikers, en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk. Deze staan bekend als veroorzaker van gaatjes en ze zorgen voor een verstoorde mondflora waardoor de kans op tandvleesontstekingen groter wordt.

3. Drink meer dan voldoende water. Helemaal als het warm is, want dan verlies je veel vocht. En  vocht is juist zo belangrijk! Neem overal genoeg water mee naar toe. Pimp je water met munt en komkommer, citroen of limoen voor een verfrissende twist. En water drinken is meteen minder saai!

4. Blijf in beweging. Bewegen is nodig voor een goede circulatie en dit stimuleert de afvoer van afvalstoffen en ondersteunt je immuunsysteem. Stop onderweg regelmatig om even een rondje te lopen. Eenmaal op de plaats van bestemming is het heerlijk om ‘s morgens in alle vroegte een wandeling te maken. Of bedenk andere manieren om aan je lichaamsbeweging te komen, zoals zwemmen of doe kracht of yoga oefeningen.

5. En bovenal: ontspan en geniet! Soms is een vakantie echter stressvol. Weet je dat een vakantie 13 stress-punten krijgt op de schaal van Holmes en Rahe. Alle stressoren hebben hersteltijd nodig. Dit geldt ook wanneer je stress krijgt van een vakantie. Regelmatig een rustmoment inlassen of een ademhalingstechniek toepassen is een echte aanrader als je stress de baas wilt zijn. En ook een goede planning doet wonderen!✍🏻

Interessant
Geen reactie's

Geef een reactie