5 tips voor je leven lang een gezond gebit

Je leven lang een gezond gebit. Dat wil jij toch ook wel neem ik aan. Geen gaatjes of ontstoken tandvlees meer. Wat je daar voor moet doen? Preventie. Dat is het toverwoord om jouw doel te bereiken en preventie begint al bij het kindergebit. Met de volgende tips verbeter jij de situatie van je eigen gebit en dat van je kinderen.

1. Een goede mondhygiëne

Wil je tot op latere leeftijd een gezond gebit behouden dan is preventie van groot belang. Stap 1 is natuurlijk een goede mondhygiëne. Plaqueverwijdering zorgt er voor dat bacteriën een minder grote kans hebben om gaatjes of ontstekingen te veroorzaken. Het is belangrijk om al vanaf het eerste moment dat een tand doorbreekt te reinigen met een tandenborstel. Poets je kinderen na totdat ze 10 jaar zijn en bezoek de tandarts of mondhygiënist voor extra tips. Weet je trouwens dat kinderen tot 18 jaar bij de zorgverzekering 2019 van FBTO gratis zijn?

2. Eet genoeg vezels

Vezels hebben een direct effect op de samenstelling van je bacteriën. We onderscheiden twee soorten voedingsvezels: fermenteerbaar en niet-fermenteerbaar. De fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd en deze vind je vooral in groenten en fruit. Ze nemen water op en zijn vaak goed in water oplosbaar.

Een juiste balans tussen goede en slechte bacteriën is van groot belang voor de mondgezondheid en daarmee uiteindelijk voor de algehele gezondheid.

3. Denk aan je vitaminen en mineralen

Er zijn een aantal vitaminen en mineralen essentieel voor een gezond gebit. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine D en K, zink, calcium en magnesium. Zorg ervoor dat je vitamine en mineraalrijk eet. Wat kan je dan het beste eten? Vooral veel groenten, noten en zaden en vis.

4. Vermijd toegevoegde suikers

Je vindt tegenwoordig in heel veel producten geraffineerde suikers en deze zijn een belangrijke boosdoener van gebitsproblemen. De suikers zijn namelijk een goede voedingsbron voor slechte bacteriën (pathogenen). De mond zit vol met bacteriën en gelukkig zijn ze niet allemaal slecht. Je hebt namelijk ook beestjes nodig die het gebit kunnen beschermen. Helaas zullen de slechte bacteriën juist problemen in de mond veroorzaken. Denk hierbij aan gaatjes en tandvleesontstekingen. Probeer daarom zoveel mogelijk producten met toegevoegde suikers te vermijden. Deze toegevoegde suikers vind je voornamelijk in frisdrank en voedsel dat uit de fabriek komt. Een ander nadeel van het gebruik van frisdrank is dat de kans op gebitsslijtage ook aanzienlijk toeneemt.

Simpel gezegd: Eet wat de natuur je te bieden heeft.

5. Zorg voor een leuk leven

Je vraagt je misschien wat dit nu weer voor een vreemd advies is. Maar het is echt belangrijk voor onder andere je gebit dat je weinig stress ervaart. Uhm, dat is ook weer niet helemaal waar, want je mag best stress ervaren. Zorg er alleen voor dat dit niet te lang duurt en zorg voor een leuk leven. Lach, geniet en ontspan, want deze ingrediënten dragen eraan bij dat je mond gezond wordt. Denk dus eens goed na en probeer de volgende vraag voor jezelf te beantwoorden: Wat doe jij dagelijks om te ontspannen en waar wordt je blij van?

Meer tips vind je in mijn boek: Gezond begint in je mond

Leestip

Geen reactie's

Geef een reactie