7 gezondheidsvoordelen van omega 3 vetzuren

Voldoende inname van omega-3 vetzuren is erg belangrijk. Waarom wil je weten? Ze hebben voordelen voor je (mond)gezondheid en ook voor de rest van het lichaam. Hieronder lees je 7 belangrijke effecten van omega-3 vetzuren.

1. Het ontstekingsremmend effect van omega-3 vetzuren

Dat je kunt ontsteken is nog helemaal niet zo slecht. Je denkt misschien dat het heel ongezond is, maar een ontsteking is een natuurlijke reactie op infecties en schade in je lichaam. Je moet kunnen ontsteken om infecties te bestrijden en weefsel te herstellen. Daarom is het van vitaal belang voor je gezondheid.

Toch is er wel een grote ‘maar’. Soms houdt een ontsteking te lang aan, zelfs zonder infectie of letsel. Dit wordt chronische – of laaggradige – ontsteking genoemd. Deze chronische ontstekingen zijn een kenmerkende factor van bijna elke chronische westerse ziekte, waaronder, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker, maar ook parodontitis.

Om ontstekingen tot een goed einde te brengen zijn omega-3-vetzuren nodig. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect. Ze kunnen de productie van stoffen die verband houden met ontstekingen, zoals inflammatoire eicosanoïden en cytokinen, verminderen.

2. Een gezonde mond met omega-3 vetzuren

Tandvlees ontstekingen, zoals gingivitis en parodontitis, zijn veel voorkomende problemen in de mond.  Je hebt omega-3 vetzuren nodig om de ontstekingsreactie goed te beëindigen. Het is dus voor de gezondheid van je mond ook van belang dat je voldoende van deze vetzuren binnenkrijgt.

Om aan te tonen of het tandvlees ontstoken is, wordt de bloedingsindex (BOP) gebruikt. Onderzoeken laten zien dat een hogere omega-3 inname correspondeert met een afname van de bloedingsindex. Een simpele manier om gezonder tandvlees te krijgen is meer van deze vetzuren eten.

3. Afname van het metabool syndroom

Het metabool syndroom is een verzameling aandoeningen, die tot ziekte kunnen lijden. Onder deze aandoeningen vallen te veel buikvet, een hoge bloeddruk, insulineresistentie, hoog triglyceridenniveau en een hoog cholesterol.

De combinatie van deze aandoeningen verhoogt het risico op veel ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. En deze ziekten hebben ook een relatie met de ontstekingsziekte parodontitis.

Je hebt al eerder kunnen lezen dat omega-3-vetzuren betrokken zijn bij het ontstekingsproces en ze spelen ook een rol bij insulineresistentie. Een voeding rijk aan omega-3 vetzuren lijkt van belang bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen. Daarnaast kan het gebruik van een visoliesupplement de waarden van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij mensen met het metabool syndroom verbeteren.

4. Omega-3 vetzuren bij auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten is een verzamelnaam voor ziekten die ontstaan doordat het immuunsysteem zich vergist en gezonde cellen aanvalt. Reumatoïde artritis, diabetes type 1, Multiple Sclerose en ook de ziekte van Crohn zijn voorbeelden van auto-immuunziekten.

Verschillende studies tonen aan dat de inname van voldoende omega-3 vetzuren verband houden met een verminderd risico op veel auto-immuunziekten. Vooral de vetzuurinname in het eerste levensjaar is van invloed op het ontstaan van deze ziekten. Echter, ook bij de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en in sommige gevallen bij psoriasis lijkt de inname van omega-3 vetzuren te helpen.

5. Een goed nachtrust

Goed slapen is van fundamenteel belang voor een goede (mond)gezondheid. Ook heeft het een enorme impact op je vitaliteit.

Een goede nachtrust heeft verschillende functies, waaronder het optimaal laten functioneren van je immuunsysteem. Dit is natuurlijk handig als je parodontitis wilt voorkomen, maar een goed werkend immuunsysteem heb je ook nodig bij het herstel.

Uit studies blijkt dat er een relatie is tussen slaapgebrek en ziekten, zoals obesitas, diabetes en depressie. Lage niveaus van omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met slaapproblemen. Met name hogere bloedspiegels van docosahexaeenzuur (DHA) lijken samen te gaan met een betere slaap.

6. Omega-3 vetzuren bij angst en depressie

Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen ter wereld. Bij depressie is er sprake van een sombere stemming die voortdurend aanwezig is, langer dan twee weken duurt en niet verdwijnt. Iedereen kan een depressie krijgen en bekende andere symptomen zijn: slapeloosheid en/of vermoeidheid, blijvende schuldgevoelens, minder of geen plezier beleven, verandering in eetlust en concentratieproblemen. Interessant is dat de consumptie van omega-3 vetzuren een antidepressieve werking lijkt te hebben.

Een andere veel voorkomende psychische aandoening is een angststoornis. Dit wordt gekenmerkt door constante zorgen en nervositeit. Angst is een emotie, een natuurlijke reactie op gevaar. Het kan zijn dat deze angst ‘ongezond’ wordt en je angstklachten of een stoornis ontwikkelt. Een studie uit 2011 toonde aan dat de suppletie van omega-3 angstsymptomen vermindert.

7. Een gezond huid met de juiste vetzuren

De inname van omega-3 vetzuren lijken ook goed voor je huid te zijn. Docohexaeenzuur (DHA) is een bestanddeel van je huidcellen. Deze vetzuren bevinden zich in de celwand en zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van je celmembranen. Een gezond celmembraan is nodig voor een zachte, soepele en rimpelvrije huid. Ook EPA is een onderdeel van de celwand en heeft op verschillende manieren voordelen voor je huid.

Omega-3 vetzuren kunnen je huid helpen om gezond te blijven, vroegtijdige veroudering tegen te gaan en ze beschermen ook nog eens tegen beschadiging door de zon. Doe er je voordeel mee!

Interessant

Bronnen

 • Cappuccio Francesco P et al. Quantity and quality of sleep and incidence of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Care. 2010 Feb;33(2):414-20.
 • Gangwisch James E et al. Inadequate sleep as a risk factor for obesity: analyses of the NHANES I. Sleep. 2005 Oct;28(10):1289-96.
 • Ferrucci Luigi et al. Relationship of plasma polyunsaturated fatty acids to circulating inflammatory markers. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Feb;91(2):439-46.
 • Gioxari Aristea et al. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.e4.
 • Jang Haeun, Park Kyong. Omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2020 Mar;39(3):765-773.
 • Kiecolt-Glaser Janice K et al. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011 Nov;25(8):1725-34.
 • Libby P. Inflammation in atherosclerosis. Nature. 2002 Dec 19-26;420(6917):868-74.
 • Löfvenborg J E et al. Fatty fish consumption and risk of latent autoimmune diabetes in adults. Nutr Diabetes. 2014 Oct; 4(10): e139.
 • McCusker Meagen M. , MD Jane M. Grant-Kels. Healing fats of the skin: the structural and immunologic roles of the ω-6 and ω-3 fatty acids. Clinics in Dermatology
  Volume 28, Issue 4, July–August 2010, Pages 440-451
 • Montgomery Paul et al. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study–a randomized controlled trial. J Sleep Res. 2014 Aug;23(4):364-88.
 • Pao-Yen Lin, Kuan-Pin Su. A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. J Clin Psychiatry. 2007 Jul;68(7):1056-61.
 • Raad Tala et al. Dietary Interventions with or without Omega-3 Supplementation for the Management of Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Oct 4;13(10):3506.
 • Simopoulos Artemis P. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002 Dec;21(6):495-505.
 • www.psyq.nl
1 Reactie
 • Pingback:- Yvonne Kort
  Geplaatst op 06:14h, 06 oktober Beantwoorden

  […] vetten, zoals omega 3, 6 en 9. Deze vetten zijn van belang voor het reguleren van een ontstekingsreactie. Omega 9 is hierin […]

Geef een reactie