PDS en parodontitis

7 tips bij het prikkelbare darm syndroom en parodontitis

Heeft jouw tandarts of mondhygiënist weleens gevraagd hoe het met je darmen gesteld is? Je zult wel denken dat dit een hele rare vraag is als je in de tandartsstoel ligt. Je denkt dat je daar komt voor de check van je mondgezondheid en je bent niet bij de huisarts. Toch is het helemaal niet zo’n hele vreemde vraag.

Waarom zijn je darmen belangrijk voor een gezonde mond?

Je hebt het misschien wel eens voorbij horen komen, maar er wordt gezegd dat 70% van je gezondheid in de darmen zit. Je kunt dan ook wel stellen dat de darm een bijzonder belangrijke pijler voor je gezondheid is.

Darmklachten verstoren de normale functie van een gezonde darm, waaronder de opname van voedingsstoffen. Hierdoor ontstaan tekorten van belangrijke voedingsstoffen. En wat heb je nodig voor een gezonde mond, gezond tandvlees en in de strijd tegen parodontitis? Juist ja, voedingsstoffen! Voedingsstoffen zorgen voor het behoud van gezonde weefsels, dus ook voor het behoud van je tandvlees.

Daarnaast zijn de juiste voedingsstoffen nodig voor een goed werkend immuunsysteem (=immuunfit). En dat is ook essentieel om met allerlei omstandigheden om te kunnen gaan, zoals het herstel van tandvleesproblemen (parodontitis). Darmklachten hebben indirect dus ook invloed op de gezondheid van je mond en tandvlees.

Het prikkelbare darm syndroom

Maag- en darmklachten komen over het algemeen vaak voor. Heb je regelmatig last van je darmen? Dan weet je dat dit hartstikke pijnlijk kan zijn en vervelend is. Een veel voorkomende oorzaak van darmklachten is het Prikkelbare Darm Syndroom. Dit is een verzamelnaam voor een overprikkelde darm. Vroeger werd het ook weleens een spastisch colon, ofwel spastische darm, genoemd. Bij een overprikkelde darm maakt deze te weinig of juist te veel beweging. Dit veroorzaakt de buikklachten en een veranderde stoelgang.

Wat is de oorzaak van PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom lijkt een fysiologische basis te hebben, zoals bijvoorbeeld een heftige infectie, waardoor de darmwand beschadigt en er een disbalans in de bacteriële flora ontstaat. Deze verandering van de bacteriën in de darm kan trouwens ook veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl.

Het Prikkelbare Darm Syndroom wordt ook steeds meer gezien als een verstoring in de hersen-darm-as. De hersen-darm-as is de samenwerking tussen je brein en je darmen. Deze staan voortdurend met elkaar in verbinding. De communicatie tussen beide verloopt via het zenuwstelsel met zogenaamde neurotransmitters.

Er worden voortdurend signalen vanuit de darm aan de hersenen doorgegeven en andersom ook. Dit is natuurlijk hartstikke handig, want hierdoor ervaar je bijvoorbeeld honger. Helaas worden verstoorde signalen vanuit de darmen ook aan de hersenen doorgegeven. Andersom geven de hersenen ook weer verstoorde signalen aan de darmen door, wat invloed op de motoriek van het maag-darm kanaal heeft. Het is dan ook al jaren bekend dat stress van invloed is op darmklachten. De symptomen van PDS kunnen door stress verergeren.

Heb jij last en het Prikkelbare Darm Syndroom?

De klachten die bij het Prikkelbare Darm Syndroom horen zijn heel divers. PDS wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door:

 • Pijn in de buik
 • Een opgeblazen gevoel
 • Diarree
 • Verstopping
 • Slijm bij de ontlasting
 • Grote vermoeidheid
 • Last van misselijkheid

7 tips bij darmklachten

 1. Drink voldoende (warm) water. Water drinken is goed voor je buik en darmen, want de vezels die je eet hebben vocht nodig.
 2. Kauw goed. Neem de tijd voor je maaltijd. De spijsvertering begint al in je mond. Als je goed kauwt mengt het voedsel met je speekselenzymen en dat bevordert de vertering.
 3. Eet meer vezels. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en ze kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Ze zorgen echter wel voor een verzadigend gevoel en ze zijn de  belangrijk voor een gezonde bacteriële flora.
 4. Let wel op welk soort vezels je eet. Onoplosbare vezels (volkoren granen) kunnen extra klachten geven. Groeten en fruit zijn over het algemeen geen probleem.
 5. Beperk rauwkost. Rauwkost eten is hartstikke gezond, maar de vertering ervan is topsport. Zorg er liever voor dat je je groenten iets verwarmt.
 6. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging. Bewegen werkt ontspannend, stimuleert de bloedsomloop en ondersteunt de spijsvertering voor een gezonde stoelgang.
 7. Verminder stress door meer te ontspannen. Stress heeft invloed op je spijsvertering en ontspannen helpt. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen. De meest bekende en makkelijke is om een ademhalingsoefening te doen. Probeer ook eens een paar keer diep adem te halen voordat je aan je maaltijd begint.

 

Leestips

Bronnen

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/

Richtlijnendatabase

Drossman DA. Review article: an integrated approach to the irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther 1999;13 Suppl 2: 3-14

Guthrie E, Thompson D. Abdominal pain and functional gastrointestinal disorders. BMJ 2002;325:701-3.

Kellow JE, Langeluddecke PM, Eckersley GM, Jones MP, Tennant CC. Effects of acute psychologic stress on small-intestinal motility in health and the irritable bowel syndrome. Scand J Gastroenterol 1992;27:53-8. 38

Rao SS, Hatfield RA, Suls JM, Chamberlain MJ. Psychological and physical stress induce differential effects on human colonic motility. Am J Gastroenterol 1998;93:985-90. 39

Webb AN, Kukuruzovic RH, Catto-Smith AG, Sawyer SM. Hypnotherapy for treatment of irritable bowel syndrome. Cochrane Database Syst Rev 2007;CD005110.

Afbeelding van Anastasia Gepp via Pixabay

Geen reactie's

Geef een reactie