7 tips voor oergezonde feestdagen

De laatste feestdagen van 2016 staan al weer voor de deur. Deze dagen staan in het teken van gezelligheid, familie en natuurlijk eten en drinken. Hoe kom je deze dagen door zonder dat je 2 januari op de stoep bij de tandarts of mondhygiënist staat omdat je kiespijn of een ontsteking hebt? Vandaag geef ik je 7 tips om lachend de feestdagen door te komen.

Tip 1 Drink voldoende

Voldoende drinken komt wel goed zou je zeggen met alle lekkere wijn en champagne. Zoals je zult begrijpen bedoel ik met voldoende drinken niet de alcoholische versnaperingen, maar water. Het lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en het is essentieel om alle functies van het lichaam goed te kunnen vervullen, ook tijdens de feestdagen. Vocht is onder andere nodig voor een goed reinigende functie van het speeksel.

Tip 2 Kom in actie

Tijdens de feestdagen speelt alle gezelligheid zich vaak binnen af. We vullen onze dagen met eten, drinken, kletsen, nog meer eten en drinken en weinig tot geen beweging. Toch is het verstandig tussendoor even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Maak een mooie wandeling voordat je aan tafel gaat. Bewegen in de buitenlucht werkt ontstekingsremmend en het zorgt er voor dat je nog meer zal genieten van het diner.

Tip 3 Proef en geniet

Goed proeven en smaken waarnemen is van belang om het signaal van ‘vol zitten’ te kunnen herkennen. Smaken hebben invloed op de hoeveelheid dat je eet. Vooral voedsel met een ‘volle’ en rijke smaak verzadigen goed. Eet dus niet te snel, maar geniet van het heerlijke kerstontbijt of diner en stop met eten als je voor 80% vol zit.

Tip 4 Eet meer groenten

Zorg ook tijdens de feestdagen voor voldoende groenten in je koelkast. Groenten leveren jou de benodigde vitamines, mineralen en vezels. Deze stoffen hebben een specifieke functie in ons lichaam. Je hebt ze onder andere nodig als bouwstof voor het skelet (de botten), ze spelen een rol bij de stofwisseling en ook bij de vertering van je kerstdiner. Daarnaast zijn vezels uit onder andere groenten de voedingsbodem van een beschermende flora. Een lieve flora beschermd je gebit en slijmvliezen tegen gaatjes en ontstekingen. Snoep liever groenten (met wat tahin, ofwel sesampasta) in plaats van kerstkransjes.

Tip 5 Ga voor suikervrij

Suiker is de voedingsbodem van onze slechte flora. Een teveel aan suiker in je voeding vergroot de kans op het ontstaan van gaatjes en tandvleesontstekingen. Probeer ook tijdens de feestdagen je suikerinname te beperken, maar dat is niet heel erg makkelijk. Als je zelf de keuken induikt kan je ingrediënten vervangen. Wat dacht je van suiker in het dessert vervangen door gedroogd fruit of een banaan? Meer tips vind je hier.

Tip 6 Simple is the best

Hou de maaltijden simpel. Hoe meer smaken een maaltijd bevat, des te groter is de kans dat je door blijft eten. Met name de combinatie van zout, suiker en vet heeft een grote dooreet factor. Een toename van de belonings- / smakelijkheidswaarde zorgt er voor de we maar kunnen blijven eten. Niet alleen smaak maar ook kleur zorgt hier voor. Denk maar aan M&M’s en aan het dessert dat er altijd nog in kan….

Tip 7 Reinig je mond

Als je vrij bent heb je vaak een ander ritme dan wanneer je naar je werk moet. Dit is ook het geval tijdens de kerstdagen. Dit is echter geen vrijbrief om je tanden niet te poetsen. Zorg voor een schoon gebit ook tijdens de feestdagen. Poets je tanden twee keer per dag en reinig ook de ruimten tussen in. Misschien is het een idee om de stokers in een mooi bakje te doen en op tafel te zetten!

Hele fijne feestdagen en alvast een gelukkig 2017!

Geen reactie's

Geef een reactie