OGM hartziekten

7 tips voor gezond tandvlees en een gezond hart

Tandvleesontstekingen en hart- en vaatziekten hebben een relatie met elkaar. Deze relatie kan worden verklaard doordat beide ziekten dezelfde risicofactoren hebben, zoals roken, hoge bloeddruk, verkeerde vetzuur samenstelling en overgewicht. 

Wat kan je doen om hart- en vaatziekten en tandvleesproblemen te voorkomen?

Er zijn veel gezonde gewoonten die je kunt inzetten om een goede mondhygiëne te behouden en het risico op tandvlees- en hartaandoeningen te verminderen.

1. Zorg voor een goede mondhygiëne

Poets je gebit minstens twee keer per dag en gebruik een fijne tandpasta. Reinig ook de ruimten tussen je tanden en kiezen minstens één keer per dag. Gebruik regelmatig mondwater als je last hebt van tandvleesontstekingen of een slechte adem.

2. Stop met roken

Roken (en ook regelmatig meeroken) ondermijnt het immuunsysteem. Roken is onder andere niet goed voor je longen, hart, bloedvaten en huid. Door het inhaleren van de giftige stoffen krijgt je lever, je grootste ontgiftingsorgaan, er een zware taak bij. Dit maakt je vatbaarder voor ziekten, virussen en bacteriën. Daarom is het belangrijk om te stoppen met (mee)roken.

3. Eet gezond

In de praktijk hoor ik eigenlijk altijd: ‘Ik eet gezond’. Als ik vervolgens vraag hoeveel groenten men per dag eet, dan valt op dat dit met name bij de avondmaaltijd is. En de hoeveelheid? Dat is ongeveer een kwart van het bord… Dat is natuurlijk helemaal niet veel.

Een dieet met veel groenten, vezelrijk voedsel, (suikerarm) fruit en voldoende eiwitten is nodig voor gezond tandvlees en een gezond hart! De inname van vezels en met name de in wateroplosbare vezels, zorgen voor een kleine verlaging van het LDL cholesterol (het cholesterol dat geassocieerd wordt met hart- en vaatziekten). Bepaalde vezels zijn in de darm in staat om aan cholesterol te binden, waarna ze via de ontlasting het lichaam kunnen verlaten.

4. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten

Zorg voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Vermijd sterk geraffineerde koolhydraten, zoals suiker, frisdrank, koek, snoep en gebak. Maar ook witte rijst en pasta. Deze geraffineerde koolhydraten hebben namelijk een negatief effect op de mondgezondheid.

Geraffineerde suikers zijn slecht voor zowel het mond als darm-microbioom (bacteriën). In de mond  is hierdoor een grotere kans op gaatjes en tandvleesontstekingen. Ook gaat het ten koste van een goede spijsvertering en immuniteit. Daarnaast zorgen hoge bloedsuikerspiegels voor beschadiging van de vaatwanden.

5. Gebruik de juiste vetten in je keuken

Een gezond vet is olijfolie. Omega 9, wat in olijfolie zit heeft een gezondheid bevorderende werking op hart- en vaatziekten en op de cholesterolspiegel. Polyfenolen uit olijfolie beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA. Ze verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol). Polyfenolen uit olijfolie hebben dezelfde werking als ibuprofen. De zogenaamde oleocanthal die in olijfolie zit werkt pijn-, ontstekings- en koorts- remmend.

Neem voldoende omega 3 vetzuren. Deze vetzuren EPA en DHA zijn nodig om ontstekingen op te lossen. Je vindt ze in vette vis en ook in visolie, algenolie en krillolie. Omega 3 vetzuren zitten ook in plantaardige bronnen, zoals lijnzaad, walnoten en groene bladgroenten, maar deze moeten eerst in de juiste vorm omgezet worden voordat ze als voorstof van ontstekingsremmende stoffen gebruikt kunnen worden.

6. Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die onmisbaar is voor een sterk gebit en sterke botten. Een tekort aan deze vitamine wordt in relatie gebracht met verschillende ziekten, zoals infectieziekten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, kanker en ook parodontitis. Vitamine D kan voor een groot deel door het lichaam zelf aangemaakt worden. Onder invloed van zonlicht wordt vanuit cholesterol vitamine D aangemaakt.

7. Beweeg, speel en ontspan!

Bewegen doe je voor je gezondheid. Bewegen zorgt onder andere voor een betere bloedcirculatie, waardoor er meer zuurstof naar de hersenen gaan. De voedingsstoffen toevoer naar organen verbetert en afval stoffen worden sneller verwijderd. Ook werkt bewegen ontstekingsremmend. Dit heeft een gunstig effect in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Voldoende ontspannen is belangrijk om chronische, negatieve stress te voorkomen. Negatieve stress is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit geldt trouwens ook voor een chronisch slaapgebrek.

Voor Vraagdetandart.nl schreef ik een uitgebreid artikel over cholesterol en hart- en vaatziekten.

Interessant

 

Geen reactie's

Geef een reactie