Begin je dag goed met de Turkisch Get Up

Start je dag met de Turkisch Get Up voor een gezonde mond, een fit lichaam en een lekkere energieke dag! Dit is misschien iets te kort door de bocht dus dat kan wel wat uitleg gebruiken.

Verbeter je insulinestofwisseling met bewegen

Regelmatig bewegen is heel goed voor het lichaam. Er zijn verschillende voordelen voor onze gezondheid die we danken aan meer bewegen. Eén van deze voordelen is dat onze insulinestofwisseling verbeterd als we in beweging komen. Insuline is het hormoon dat er voor zorgt dat glucose de cel in kan om ons energie te geven, maar het is ook nodig voor spieropbouw. Een verkeerde verhouding tussen voedingsstoffen, lichamelijke activiteit en chronische stress is de aanleiding voor het ontstaan van insulineresistentie. Als er sprake is van insulineresistentie dan wil dat zeggen dat de desbetreffende cellen niet meer gevoelig zijn voor insuline.

Insulineresistentie is heel functioneel, want op het moment dat we gaan bewegen hebben we energie nodig in onze spieren. Gelijktijdig wordt onze spijsvertering tijdelijk insulineresistent, zodat er geen energie gestoken wordt in het verteren van voedsel. Insulineresistentie is nodig om gedurende een dag energie te verdelen in het lichaam, daar waar het nodig is.Insuline is een soort superhormoon dat andere belangrijke celfuncties beïnvloedt. Als de insulineresistentie langdurig aanhoudt dan noodzakelijk, kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid. We ontwikkelen hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en ook andere welvaartsziekten zoals parodontitis.

Wat heeft insulineresistentie met de gezondheid van de mond te maken?

Een verstoring in de insulinestofwisseling geeft aanleiding tot de productie van ontstekingsstoffen in het lichaam. Daarnaast zorgt insulineresistentie er voor dat glucose uit het bloed niet voldoende opgenomen worden in de cellen om te gebruiken, maar het wordt opgeslagen als vet. Vervetting rondom onze organen geeft een ontstekingsreactie. Deze verhoogde status van ontstekingen in het lichaam zorgen voor het ontstaan van complicaties zoals de ontstekingsziekte parodontitis.

Voor een goede gezondheid van de mond en dan met name het tandvlees is het erg belangrijk dat er zo min mogelijk ontstekingen in het lichaam zijn. De hoeveelheid ontstekingen in het lichaam verminderen doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen.

Start je dag met de Turkisch Get Up

Sporten voordat je gaat eten zorgt er voor dat je spieren weer gevoelig worden voor insuline. Hierdoor zal de hoeveelheid insuline in het bloed afnemen met als gevolg dat ook het ontstekingsniveau daalt. Dit resulteert weer in tandvlees dat rustig en gezonder wordt.

De Turkisch Get Up is een serie oefeningen die je ‘s morgens voor je ontbijt kunt uitvoeren om de dag fit te beginnen.

Deze serie oefeningen bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Start in de foetushouding met het gewicht in beide handen.
 2. Rol op de rug en breng het gewicht omhoog
 3. Strek een been. Er is een been gestrekt en aan de zelfde zijde de arm met het gewicht.
 4. Rol op de elleboog
 5. Handsteun
 6. Heupbrug
 7. Kniesteun
 8. Romp rechtop
 9. Recht overeind komen

Doe de serie nu omgekeerd

 1. Kniesteun
 2. Handsteun
 3. Heupbrug
 4. Zakken (zitten)
 5. Elleboogsteun
 6. Ruglig
 7. Gewicht laten zakken en terug naar de foetushouding

Herhaal de serie aan de andere kant.

Begin de Turkisch Get Up zonder gewicht om eerst de serie bewegingen goed onder de knie te krijgen. Vervolgens kan je beginnen met een gewicht van bijvoorbeeld 2,5 kg en dit opvoeren. Voer de serie oefeningen minimaal 4 minuten uit.

Lees hier meer over insulineresistentie en diabetes>>

Geen reactie's

Geef een reactie