07 mei Ben je vatbaarder voor het coronavirus met ontstoken tandvlees?
Besmetting met het Coronavirus vindt plaats via druppels tijdens praten, hoesten, niezen of contact met lichaamsvloeistoffen. De mond speelt hierin een belangrijke rol. Ben je dan ook gevoeliger voor een infectie met het Coronavirus als je last hebt van tandvlees ontstekingen, ofwel parodontitis?
Het belang van gezond tandvlees
Waarom is je tandvlees eigenlijk zo belangrijk? Het is toch gewoon dat roze weefsel, dat rondom je tanden en kiezen ligt? Het weefsel dat soms wel eens gevoelig is of gaat bloeden als je er per ongeluk met je tandenborstel tegen aan komt.
Het tandvlees is de basis van je gebit en deze basis, ofwel het fundament is belangrijk om de gebitselementen te kunnen behouden. Een andere belangrijke functie van het tandvlees is als eerste barrière tussen de binnen- en buitenwereld van je lichaam. Ook de slijmvliezen van de darmen, longen en huid zijn op zo’n manier opgebouwd dat zo min mogelijk micro-organismen (bacteriën en virussen) het lichaam kunnen binnendringen. Gezond tandvlees is dus een onderdeel van het immuunsysteem.
Een grotere kans op infecties bij parodontitis
Het is wetenschappelijk bewezen dat je een grotere kans op virusinfecties hebt als je last hebt van ongezond tandvlees, ofwel parodontitis. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees met een uitbreiding naar het kaakbot. Een tandvlees ontsteking ontstaat als reactie op bacteriën in tandplak, maar ook leefstijlfactoren zoals voeding en stress spelen een rol.
Vooral oudere mensen hebben een grotere kans op luchtweginfecties door een virus. Uit onderzoek (Adachi M 2007) blijkt dat als deze mensen professionele gebitsreiniging door een mondhygiënist krijgen, bepaalde pathogenen (bacteriën, virussen en schimmels) minder aanwezig zijn. Deze pathogenen kunnen je ziek maken. De kans op fatale luchtweginfecties was minder en ook de koorts was lager bij regelmatige behandeling door een mondhygiënist. Ook was het risico op een infectie met het griepvirus lager bij ouderen die professioneel behandeld werden. Hieruit werd geconcludeerd dat behandeling bij de mondhygiënist effectief is in het voorkomen van luchtweginfecties bij ouderen.
Heb je meer kans op een infectie met het Corona virus als je ontstoken tandvlees hebt?
De vraag is nu natuurlijk of je ook een grotere kans hebt op een infectie met het coronavirus als je tanvlees ontstoken is. Wordt je bijvoorbeeld sneller of erger ziek als je parodontitis hebt en het coronavirus opgeloopt.
Het coronavirus, Covid-19 is een nieuw virus, dus er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Ik kon er dan ook maar weinig over vinden in relatie tot tandvlees ontstekingen. Wel verscheen onlangs een artikel in het British Dental Journal waarin aandacht gevraagd werd voor de mondgezondheid. In het artikel werd gesuggereerd dat er mogelijk een relatie is tussen bacteriën in de mondholte en complicaties bij een Covid-19 infectie.
Het advies in dit artikel is om tijden een infectie met Covid-19 de mondhygiëne te verbeteren, zodat de bacteriële belasting in de mond verlaagd. Met andere woorden, je zorgt voor een gezondere mondflora. De auteur raadt aan om een slechte mondhygiëne te beschouwen als een risico voor COVID-19-complicaties, vooral bij patiënten die vatbaar zijn, als gevolg van diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Echter echt wetenschappelijk bewijs is er nog niet.
5 tips om je tandvlees gezond te houden
Wat in ieder geval bekend is, is dat de gezondheid van je tandvlees zeker niet onderschat moet worden. Een gezonde mond is van groot belang voor een goede weerstand. En met de volgende vijf tips kan jij je tandvlees gezond houden.
- Verwijder tandplak, dus maak je gebit goed schoon! In tandplak zitten bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken en ontstoken tandvlees is een risicofactor voor gezondheidsproblemen. Poets je gebit twee keer per dag en reinig ook dagelijks de ruimten tussen je tanden en kiezen met een stoker, rager of flossdraad.
- Vermijd toegevoegde suikers. Suiker heeft effect op de samenstelling van de bacteriën in je mond. Een juiste balans tussen de verschillende soorten bacteriën, waarbij de ‘goede bacteriën’ de overhand hebben zorgen voor bescherming van je gebit en tandvlees. Terwijl dat pathogenen (slechte bacteriën) juist voor problemen, zoals tandvleesontstekingen kunnen zorgen. Probeer daarom voornamelijk voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te vermijden. Deze toegevoegde suikers vind je voornamelijk in frisdrank en bewerkt voedsel (wat uit de fabriek komt).
- Eet genoeg vezels, want deze hebben een direct effect op de samenstelling van je bacteriën. Veel vezels vindt je in groenten en fruit.
- Denk ook aan de vitamines en mineralen. Er zijn een aantal vitaminen en mineralen essentieel voor een gezond gebit. Dit zijn onder andere vitamine C, vitamine D en K, zink, calcium en magnesium. Zorg ervoor dat je vitamine en mineraalrijk eet.
- Zorg iedere dag voor een ontspannen moment. Lach en geniet, want dit zijn de ingrediënten die stress verminderen en zorgen voor gezond tandvlees.
(Lees)tips
- Boek: Gezond begint in je mond
- Online cursus: Eet je mond gezond
- Ben jij immuunfit?
- Wat je moet weten over het Coronavirus en vitamine C
- Zink voor gezonde slijmvliezen en een gezonde mond
- Een anti-inflammatoir dieet voor een gezonde mond? 7 tips!
Bronnen:
- Adachi M, Ishihara I, Abe S, Okuda K, Professional Oral Health Care by Dental Hygienists Reduced Respiratory Infections in Elderly Persons Requiring Nursing Care. Int J Dent Hyg, 2007 May;5(2):69-74.
- https://www.nature.com/articles/s41415-020-1545-3
Afbeelding van Orna Wachman via Pixabay
Geen reactie's