Bestand tegen coronavirus

Ben jij bestand tegen het coronavirus?

Daar zit je dan als werkende moeder. Normaal gesproken is de opvang op mijn werkdagen goed geregeld. Maar vanaf vandaag mogen kinderen die hoesten in Brabant niet naar school of het kinderdagverblijf. Gelukkig heb ik lieve ouders en schoonouders die graag een keer extra willen oppassen.

De verspreiding van het Corona virus

Deze maatregelen zijn natuurlijk niet voor niets, want er moet een nog grotere pandemie voorkomen worden. Tot nu toe komen er alleen maar zieken bij, de teller lijkt niet stil te staan. Toch ben ik ook wel heel erg benieuwd naar het aantal mensen dat al weer beter is, om alles in perspectief te kunnen zien. Daarnaast is het fijn om te weten hoe je je zo goed mogelijk kunt beschermen tegen een infectie met het Corona virus. En verder blijkt sociale isolatie veruit het beste te werken om de verspreiding van het virus te beperken.

Versterk je weerstand!

Het risico op een virusinfectie is het grootst bij oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand door al bestaande ziektes. Een goed werkend immuunsysteem beschermt je tegen een infectie en hoe kun je de weerstand ondersteunen?

1. Zorg voor een goede hygiëne.

Dat wil zeggen was regelmatig je handen. Zeker na contact met andere mensen, dieren en voor het eten (bereiden). Ik neem aan dat het vanzelfsprekend is dat je ook je handen wast na een toilet bezoek. Was je handen zorgvuldig met vloeibare zeep. Spoel ze goed af en vergeet ze niet droog te maken. Een handgel of alcohol is een goed alternatief voor het wassen van je handen als er geen water, zeep en handdoek in de buurt zijn.

Bij een goede hygiëne hoort natuurlijk ook een goede mondhygiëne. Want weet je dat de mond een zeer belangrijk onderdeel van je immuunsysteem is. Je mond is immuuntolerant. Aan de ene kant heeft het mondslijmvlies de taak om bacteriën en virussen te elimineren, terwijl dat het voedingsstoffen juist moet doorlaten. Op het moment dat je niet goed voor je mond zorgt en er tandvleesontstekingen ontstaan, zal de bescherming afnemen. Je wordt hierdoor vatbaarder voor infecties, zoals door het Corona virus. Poets dus netjes twee keer per dacht je gebit en reinig ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen in.

2. Voedingsstoffen voor een optimale immuunfunctie

Behalve een goede hygiëne is het ook van belang dat je jouw immuunsysteem ondersteunt met de juiste voedingsstoffen. Wat heeft het immuunsysteem nodig om goed te kunnen functioneren?

  • Vitamine C heeft vele functies. Het is drager van wel meer dan 80 vitamines en mineralen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol als anti-oxidant en ondersteunt het het immuunsysteem. De perfecte vitamine om in te zetten tegen het Corona virus. Vitamine C vind je in groente en fruit, dus eet hier meer dan genoeg van. Denk eventueel ook aan een vitamine C supplement of een multivitamine.
  • Vitamine D ondersteunt en activeert het immuunsysteem. Het is eigenlijk een hormoon dat net als andere hormonen aangemaakt wordt vanuit cholesterol, onder invloed van zonlicht. Andere goede bronnen zijn vette vis en eigeel. Omdat we in de wintermaanden het risico lopen op een tekort aan vitamine D is het raadzaam om deze te suppleren.
  • Zink reguleert de immuunreactie en de hoeveelheid zink in je lichaam wordt onder andere bepaalt door wat je eet. Zink vind je zowel in plantaardige als in dierlijke voeding, waarbij de opname vanuit die laatste groep het beste is.
  • Een ander mineraal dat belangrijk is voor je immuunsysteem is selenium. Dit mineraal is bijna in alle voedingsmiddelen aanwezig. Vooral paranoten, vis en andere voeding uit zee is rijk aan selenium.
  • Naast de micronutriënten spelen ook de vetzuren een rol bij de regulering van het immuunsysteem. De meervoudig onverzadigde vetzuren DHA en vooral EPA zijn noodzakelijk voor het reguleren van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Eet vooral vis om direct DHA en EPA binnen te krijgen. Vanuit plantaardige bron zoals lijnzaad, walnoten en groene bladgroenten kan je lichaam het ook aanmaken.

3. Zorg voor gezonde darmen

Een groot gedeelte van het immuunsysteem (ongeveer 70%) ligt rondom je darmen. De darmflora speelt een grote rol in onze gezondheid. Het is van belang dat je deze darmflora goed onderhoudt. Dot doe je door het eten van voldoende voedingsvezels.

4. Ontspan voldoende

Doe het eens wat rustiger aan. Het stresshormoon cortisol speelt een belangrijke rol in de immuunreactie. Door niet langdurig over je grenzen te gaan en een stressvolle taak af te wisselen met voldoende ontspanning hou jij je immuunsysteem gezond. Vooral wandelen in de natuur werkt stress verlagend, maar ook sporten, een saunabezoek, massage of ademhalingsoefeningen kunnen je goed doen.

Tips:

Bronnen:

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Geen reactie's

Geef een reactie