10 jan Ben jij immuunfit?
Immuunfit, deze term hoorde ik laatst op het NVvP-congres en natuurlijk wil ik deze met je delen. De vraag is wat het precies betekent en of je er achter kunt komen of jij immuunfit bent. Want immuunfit zijn betekent dat je een goed werkend immuunsysteem hebt.
Wat is immuunfit?
Gezond zijn en blijven is het resultaat van een super afgestemde interactie van cellen en weefsels. Wanneer het immuunsysteem overbelast is of zwak is geworden dan kan het zijn belangrijke taak niet uitvoeren, waardoor de kans op ziekte groter wordt.
Het immuunsysteem communiceert door middel van ontstekingen. Een ontsteking is een reactie op weefselschade en het biedt je lichaam een oplossing voor een mogelijk levensbedreigend probleem. Ook in de mond zorgt een ontstekingsreactie voor de oplossing van een mogelijk levensbedreigend probleem. Gingivitis (ontsteking van het tandvlees) is een “normale” reactie van het tandvlees als het lokaal en kortdurend is. Parodontitis, daarentegen is een abnormale reactie op de biofilm (samenstelling van bacteriën in de mond). Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook de omliggende weefsels zijn aangetast. Bij parodontitis is er sprake van een chronische ontsteking en een gebrek aan immuunfitness.
Immuunfit, ofwel in het Engels, Immune Fitness betekent dat je immuunsysteem in een dynamische balans is. Dat wil zeggen dat er altijd een evenwicht is tussen actie en rust, ontsteking en regulering, vernietiging en herstelwerkzaamheden. Normaal gesproken is het immuunsysteem overdag redelijk in rust, terwijl dat het ’s avonds in actie komt. Dit is duidelijk te merken als je een verminderde weerstand hebt. Het verklaart namelijk dat je overdag soms best kunt functioneren en dat de koorts juist in de avond oplaait.
Je bent immuunfit als het immuunsysteem doet wat het moet doen en NIET chronisch actief is, zoals bij parodontitis. En dat het niet overactief reageert, zoals dat het geval is bij allergieën. Aan de andere kant is er ook sprake van een fit immuunsysteem, als het systeem heel veerkrachtig is, of wanneer het lichaam juist een betere toestand van welzijn ontwikkeld nadat er sprake is geweest van ziekte. Als er in de mond een kleine ontsteking is en deze verdwijnt na enkele dagen weer, dan ben je immuunfit.
Welke factoren hebben invloed op je immuniteit?
Je lichaam moet immuunfit zijn om met allerlei omstandigheden om te kunnen gaan. Ook voor het herstel van tandvleesproblemen, zoals parodontitis is het belangrijk om immuunfit te zijn. Er zijn verschillende factoren van invloed op je immuunsysteem. Denk bijvoorbeeld aan:
- (Mond)hygiëne
- Slaap en ontspanning
- Stress
- Psycho-emotionele situaties
- Bewegen
- Voeding
- Samenstelling van je flora
Ben jij immuunfit?
Ben jij nooit ziek? Dan denk je waarschijnlijk dat je immuunfit bent. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn, want je immuunsysteem kan ook ‘op vakantie’ zijn. Je bent dan nooit ziek en je hebt nooit koorts. Heel fijn zou je denken, maar het gevaar is dat het immuunsysteem mogelijk ook niet adequaat reageert als er een grotere vijand komt.
Wanneer ben je waarschijnlijk niet immuunfit?
- Je voelt je langere tijd niet fit en zit niet lekker in je vel
- Je hebt meer dan twee keer per jaar griep of langdurig verkouden
- Je bent al moe als je ’s morgen wakker wordt
- Je slaapt niet goed in of door
- Je hebt last van emotionele klachten
- Je hebt een kort lontje en bent snel boos
- Er is sprake van een licht verhoogde lichaamstemperatuur
En ben jij Immuunfit?
Tips
- Gezond begint in je mond
- Heb jij parodontitis? Jouw tandvlees krijgt een cijfer! (DPSI)
- Wat depressie en tandvlees ontstekingen met elkaar gemeen hebben
- Ontstaan ontstekingen door voeding?
- Een anti-inflammatoir dieet voor een gezonde mond? 7 tips!
- #MondAPK
Bronnen
- Bartold PM, van Dyke TE, An appraisal of the role of specific bacteria in the initial pathogenesis of periodontitis. J Clin Periodontol. 2019 Jan;46(1):6-11
- Immunowell
Geen reactie's