Boerenkool van Danny voor een sterk gebit

Op het menu staat vanavond een Oerhollandse boerenkoolstamppot. Weet je dat boerenkool een goede leverancier is van voedingsstoffen voor gezond tandvlees en een sterk gebit?

Danny biologisch

Vanmorgen ben ik bij mijn favoriete groenteboer langs geweest. Dat is Danny biologisch. Dit is DE biologische supermarkt bij ons in de omgeving. Als je de winkel binnen stapt komen de mooie kleuren van de verschillende soorten groenten en al het fruit je al te gemoed. De verleiding is dan ook groot om meer mee te nemen dan dat je eigenlijk nodig hebt.

Naast groenten en fruit verkoopt Danny nog meer biologische producten. Hij heeft een groot assortiment aan noten, zuidvruchten maar ook heerlijke chocolade, marmelade en vers bereide gerechten van de Jongens op ‘t Zand.

Danny biologischVoor mij was het vandaag voldoende om de groenten mee te nemen die ik nodig had voor de maaltijd van vanavond. Maar ook dit keer lukte het niet om het daar bij te laten. Naast de boerenkool en knolselderij voor de stamppot ging ik ook nog met mandarijnen en een kilo Turkse vijgen de deur uit.

Wat je echt moet weten over boerenkool

Boerenkool zit boordevol vitamines. Er zit vitamine K, vitamine A en vitamine C. Deze drie vitamines heb je nodig om je tandvlees te onderhouden en het gezond te houden. Het zorgt er namelijk voor dat wondjes in de mond snel zullen genezen.

Naast een grote hoeveelheid vitamines zitten er in boerenkool ook heel veel mineralen. De volgende mineralen zitten in deze groente:

  • mangaan
  • koper
  • calcium
  • kalium
  • ijzer
  • magnesium
  • fosfor

Calcium is een heel belangrijk mineraal voor de ontwikkeling van tanden, kiezen en kaakbot. Samen met vitamine D en K is het essentieel voor de vorming van een sterk gebit en sterke botten.

BoerenkoolBoerenkool maar dan anders

Dat is spannend. We gaan de boerenkool niet met aardappel maken maar met knolselderij. Het is echt de moeite waard om dat eens te proberen. Vooral omdat knolselderij een goede bron is van vitamine K. Deze vitamine zorgt er voor dat je bloed stolt. Is je tandvlees ontstoken? Dan heb je voldoende vitamine K in je bloed nodig om er voor te zorgen dat de bloedingen snel stoppen. Naast deze functie is vitamine K samen met calcium en vitamine D ook van belang voor sterke botten.

Knolselderij bevat naast vitamine K ook veel van het mineraal fosfor. Fosfor zorgt net als vitamine K voor een versnelde stolling van het bloed bij bloedend tandvlees. Daarnaast is het nodig voor een goede bot en tandgroei.

Knolselderij

En dan nu het recept voor deze super boerenkool

Ingrediënten

1 knolselderij
250 g boerenkool
1 teentje knoflook uit de knijper
200 g rundergehakt
zout en peper
1 grote ui
boter, ghee of kokosolie

Bereiding

Schil de knolselderij en snijd deze in stukken. Kook de knolselderij in weinig water met wat zout. Kook in een aparte pan de boerenkool met weinig water en zout.

Maak het gehakt aan met peper, zout en de geperste knoflook. Rol er kleine gehaktballetjes van. Braad de gehaktballetjes in de boter of olie rondom bruin en laat ze in een kwartiertje gaar worden.

Giet het water af van de knolselderij en pureer deze met de staafmixer. Giet de boerenkool af en voeg de uitgelekte boerenkool bij de puree.

Snijd de ui in ringen en bak deze in wat boter of olie. Meng het geheel goed door. Serveer de boerenkool met de uien en de gehaktballetjes.

Recept boerenkool
Het recept is afkomstig uit de Oerspronkelijke keuken van Yvonne van Stigt.

Wij eten de boerenkool vandaag met een verse rookworst van Danny!

Geen reactie's

Geef een reactie