Een branderig gevoel in de mond door histamine

Een branderig gevoel in de mond door histamine

Heb jij een histamine intolerantie? Het is vrijdagavond en je hebt zin in een rood wijntje. Na een week hard werken plof je op de bank en schenkt je zelf een groot glas in. Al snel voel je je wangen rood worden. Waar komt die reactie vandaan?

Histamine is een belangrijke boodschapper

Heb je wel eens van histamine gehoord? Het is een zogenaamde biogene amine en deze wordt in het lichaam aangemaakt, maar het komt ook in onze voeding voor. Biogene aminen zijn stoffen van het zenuwstelsel die processen in het lichaam beïnvloeden. Histamine is een neurotransmitter (boodschapperstof) die we vaak kennen als ‘boosdoener’ bij ernstige allergische reacties (rode vlekken, opzwellen van de keel, zelfs anafylactische shock), maar het speelt ook een normale rol bij veel lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering.

Weetje: Ook bacteriën en gisten produceren histamine

De functies op een rij

Histamine heeft veel verschillende effecten op het lichaam, zoals:

 • Regelen van de slaap-waak-cyclus. Je slaap wordt verstoord als je gevoelig voor bent histamine. Histamine hoort ’s avonds laag te zijn.
 • Productie van maagzuur en het speelt een rol bij het regelen van je hartritme.
 • Reguleren van de doorbloeding in het lichaam. Het verwijd de bloedvaten, waardoor een lagere bloeddruk ontstaat.
 • Vochthuishouding. Histamine is een “droogte manager”.
 • Histamine heeft een functie als neurotransmitter (communicatie stof) in het centrale zenuwstelsel.

Herken een histamine intolerantie

Histamine is nodig om het lichaam goed te laten functioneren, maar je kan ook intolerant worden voor deze stof. Een histamine intolerantie gaat gepaard met de zelfde symptomen als een allergische reactie. Het kan klachten veroorzaken die lijken op een overgevoeligheid voor voeding (maar in plaats van het voedingsmiddel zelf, is het dus de histamine die dit veroorzaakt). De volgende klachten kunnen veroorzaakt worden door een te veel aan histamine in het lichaam:

 • Branderig gevoel van mond of keel
 • Gezwollen tong
 • Ademhalingsklachten, zoals benauwdheid, verkoudheid of een loopneus
 • Maag-darmklachten: brandend maagzuur, wisselende (vaak dunne) ontlasting, opgeblazen gevoel of maag- darmkrampen
 • Huidklachten, zoals eczeem, jeuk of rode vlekken (denk aan de rode wangen die je krijgt na het drinken van een glas wijn), een vlekkerige droge huid, opvliegers (warmte)
 • Hartklachten, zoals ritmestoornissen
 • Hoofdpijn of migraine

Geboren met meer histamine

Niet iedereen is even gevoelig voor histamine. De gevoeligheid kan bij de geboorte al bepaalt zijn. Mogelijke kenmerken van een hoog gehalte bij de geboorte zijn: een snel metabolisme, slank van postuur, licht slapen, veel speeksel en traanvocht, snel slijmvorming, een gevoelige huid, snel spierkramp en een lage bloeddruk. Het advies is dan om weinig suikers, alcohol, gist of voedsel met een hoog histamine gehalte te eten.

Voeding rijk aan histamine kan je beter vermijden

Ben je histamine-intolerant dan is het belangrijk om je darmen, flora en immuunsysteem rust te geven. Dit doe je door (in ieder geval tijdelijk) zo min mogelijk histamine in het lichaam te brengen. Bepaalde voedingsmiddelen (ook hele gezonde) bevatten histamine of kunnen histamine vrijmaken in je lichaam. Een voedingsmiddel bevat niet altijd even veel biogene aminen / histamine. De vuistregel is: hoe ouder een product, hoe meer histamine.

Vlees Gerookt vlees, lever, varkensvlees, rauwe, droge worstsoorten, bedorven vlees
Vis Haring, makreel, sardine, tonijn, sardienen, gerookte vis, visconserven, schaaldieren
Fruit Banaan, rode pruimen, peren, sinaasappel, aardbeien, gedroogd fruit, druiven, citrusvruchten, kiwi, fruitsappen
Groenten Zuurkool, tomaten, spinazie, avocado, aubergine
Melkproducten Belegen en oude kaas soorten, schimmelkazen, blauw aderkazen
Drank Rode wijn, bier, likeuren, champagne, zwarte thee
Diversen Chocolade, noten, nougat, bakkersgist, gistextract, marmite, miso, sojasaus, cacao

Ook interessant

13 Reactie's
 • Leni
  Geplaatst op 19:39h, 24 januari Beantwoorden

  Ik heb deze klachten wat kan ik doen meestal na kruiden

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:06h, 02 februari Beantwoorden

   Beste Leni, weet je ook van welke kruiden je de klachten krijgt?

 • Leo
  Geplaatst op 20:59h, 20 februari Beantwoorden

  Hallo nav huisstifmijt allergie en allergie voor hond en kat slik ik sculletaria. Nu heb ik al enkele weken ladt vaneen brandend gevoel in mijn keel en soms last van benauwdheid. Kan dat met sculletaria te maken hebben. Dit is mij geadviseerd tegen mijn allergieën.

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:24h, 02 maart Beantwoorden

   Beste Leo, bij het gebruik van een anti-histaminica kan een droge mond en keel optreden. Dit kan voor een brandend gevoel zorgen. Zijn de klachten sinds het gebruik van de medicatie?

 • Mich Van den Eede
  Geplaatst op 18:29h, 27 juni Beantwoorden

  Keel en tong irritatie na inname curcumine capsules. Even mee gestopt, maar kan ik het terug innemen maar halve dosis dan?

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:43h, 01 juli Beantwoorden

   Dit kan je inderdaad proberen. Als de irritatie terug komt, weet je dat je dit product beter niet kan innemen.

 • Jj
  Geplaatst op 19:58h, 18 december Beantwoorden

  Hallo

  Een vraag
  Heb flinke histamine intolerantie
  Vooral na eten gebak en chocola
  Kunnen je organen hierdoor ook opzwellen of juist in de knel komen
  Heb ook een hele pijnlijke wang gehad

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:19h, 22 december Beantwoorden

   Hoi, bedankt voor je vraag. Bij een histamine intolerantie kunnen de weefsels in de mond inderdaad opzwellen. Daarnaast is histamine een droogte manager, wat wil zeggen dat er sprake kan zijn van vochtohoping.

 • Tina lutz
  Geplaatst op 08:22h, 09 maart Beantwoorden

  Goedemorgen, ik heb al een tijdje last van verschillende klachten als ik zelfs terug denk is het al heel lang. Ik nietsontziende lang geleden veel bulten die erg jeukte ik krijg regelmatig rode wangen maar gaf de schuld aan overgang nu heb een allergietablet gekregen maar kan ik ook het supplement DAO gaan slikken ? Ik voldoe aan zoveel symptomen!
  Groetjes Tina

 • Marianne van Eelen
  Geplaatst op 10:32h, 11 december Beantwoorden

  Wat vind ik het lastig! Ik heb duidelijk een histamine-allergie. Twee jaar geleden begon het ermee dat ik een brandende tong kreeg van aardbeien en ook sinaasappels en andere citrusfruit geven klachten. Het sudderde een beetje door, maar nu heb ik het ook als ik (oude) kaas eet, Kurkuma deed ik nog weleens door de honing in mijn thee, omdat het gezond is voor je lichaam, maar kurkuma verdraag ik nu ook niet meer. Net zoals kaneel, nootmuskaat enz. Tandpasta is ook een probleem. Nu heb ik pas een dure tube Oxyfresh tandpasta aangeschaft omdat daarbij vermeld stond dat het helpt tegen tangbranden. Helaas wordt het bij me alleen maar verergerd en ik weet nu waardoor. Er zit mint en lemon in verwerkt. Heel slecht voor mijn tong!
  Wie heeft er voor mij een goed alternatief voor een tandpasta zonder mint en zonder fluoride?
  Ik kan soms niet slapen van de brandende tong en het enige wat helpt is een zout (suikervrij) dropje. Maar om nou elke avond met een dropje in mijn mond te gaan slapen lijkt me geen goed idee.

  • Yvonne
   Geplaatst op 09:26h, 26 januari Beantwoorden

   Een tandpasta die je zou kunnen proberen is Ecodenta tanpasta Kokos.

 • Me
  Geplaatst op 13:06h, 07 januari Beantwoorden

  Hele fijne tandpasta zonder enige allergische reactie is Lavera tandgel. Ik had een allergische reactie aan mijn lippen. Na heel lang zoeken gebruik ik deze al een hele tijd. Niet overal te krijgen, maar online te bestellen (komt oorspronkelijk uit Duitsland). Let op dat je de tandgel besteld, niet de tandpasta. Echt heel fijn!

Geef een reactie