De gezondheidsvoordelen van selenium

De gezondheidsvoordelen van selenium

Heb je wel eens van het mineraal selenium gehoord? Mineralen spelen een belangrijke rol in het functioneren van je lichaam en we kunnen deze stoffen niet opslaan. Deze voedingsstoffen zijn essentieel en moeten we dan ook uit voeding halen. Wat kan selenium voor onze mondgezondheid doen?

Selenium van essentieel belang

 Wat zijn de voordelen van selenium?

Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die allemaal met elkaar samenwerken. De drie grootste zijn de energieverdeling, het stresssysteem en natuurlijk het immuunsysteem. Dit systeem houdt het lichaam gezond door mogelijke bedreigingen te identificeren en af ​​te weren. Een goed werkend immuunsysteem heb je nodig voor een gezonde mond en selenium is daar ook een onderdeel van. Selenium is een antioxidant die de oxidatieve stress in het lichaam helpt te verlagen. Antioxidanten zijn verbindingen in voedingsmiddelen die vrije radicalen kunnen afvangen. Zo voorkomen ze celschade door vrije radicalen. Vrije radicalen worden gevormd door processen die dagelijks in je lichaam voorkomen. Ze zijn niet alleen maar slecht, want ze vervullen ook belangrijke functies. Ze beschermen het lichaam ook, maar een overmaat aan vrije radicalen brengt uiteindelijk schade aan gezonde cellen. Gelukkig werkt selenium als antioxidant, die de ontsteking verlaagt en de immuniteit verbetert.

Selenium en de schildklier

Selenium is ook belangrijk voor de goede werking van de schildklier. Het helpt de schildklier beschermen tegen schade en het is nodig voor de productie van de schildklierhormonen. Selenium is misschien nog wel belangrijker dan jodium voor de aanmaak van deze hormonen. Een gezonde schildklier regelt de stofwissel, groei en ontwikkeling van het lichaam. Een schildklier die niet goed functioneert kan heel veel klachten veroorzaken door een tekort aan energie. Energie is nodig voor het behoud van een mooie huid en nagels, maar ook voor gezond haar en tandvlees.

Een gezonde mond en een gezond hart

De grote motor van je lichaam, het hart is ook gebaat bij selenium. Lage selenium niveaus worden namelijk gecorreleerd aan een verhoogd risico op hartziekte. Selenium kan ook de belangrijke ontstekingsmarker (C-Reactive Proteïn) in het lichaam verlagen. Dit wordt aangemaakt als er ontstekingen aanwezig zijn. CRP niveaus zijn zowel bij hart- en vaatziekten als bij parodontitis verhoogd. Een supplement met selenium kan deze marker verlagen, maar parodontitis gaat er niet van over. Om parodontitis aan te pakken moet je op zoek naar de oorzaak.

Top 5 selenium-rijke voeding

Neem selenium-rijke voedingsmiddelen op in je dieet om oxidatieve stress en ontstekingen tot een minimum te beperken. De hoeveelheid selenium in plantaardige voedingsmiddelen kan erg variëren. Het heeft namelijk te maten met de hoeveelheid selenium in de grond waar het gewas gegroeid heeft. Vooral voeding uit zee bevat veel selenium

Geen reactie's

Geef een reactie