De manier om rustig te worden voor een bezoek aan de tandarts

Zit jij altijd rustig en ontspannen te wachten in de wachtkamer bij een tandarts of dokter? De meeste mensen zich in meer of mindere mate gespannen als ze een afspraak hebben bij een zorgverlener en iedereen gaat weer anders om met deze spanning.

Hoe gaat men om met angst?

Omgaan met spanning kan op verschillende manieren. Iedereen doet dit anders en dit gaat vaak geheel onbewust. Er zijn mensen die veel gaan praten, anderen worden juist stil en trekken zich terug en sommige proberen hun gedachten te verzetten door een tijdschrift te lezen.

Wat gebeurt er in je lichaam als je gespannen bent?

Voor het lichaam kan wachten bij de tandarts of dokter een natuurlijke stressreactie opleveren. Bij stress wordt er in de hersenen een hormoon (boodschapper) afgescheiden die er voor zorgt dat er in de bijnieren adrenaline vrijkomt. Dit proces verloopt onbewust en reageert automatisch op gevaar. Het is een oude natuurlijke overlevingsreactie van het lichaam. Adrenaline zorgt er voor dat je in de vecht of vlucht-stand komt en hierbij verhoogd onder andere je bloeddruk, hartslag en ademhaling zodat er energie vrijgemaakt wordt. Energie die je heel hard nodig hebt wanneer je een moment later in staat moet zijn om te vechten of vluchten. Maar als je zit te wachten bij de tandarts is het niet handig om weg te rennen en er is ook geen reden om te vechten. Het zou daarom heel fijn zijn als de lichamelijke reacties die horen bij deze stressreactie, zoals de verhoogde hartslag en snelle ademhaling weer terug keren in hun oorspronkelijke ritme.

Wat kan je doen om rustiger te worden?

De ademhaling wordt automatisch geregeld, je hoeft er niet over na te denken, het gaat helemaal vanzelf (onbewust). Toch is het ook mogelijk om de ademhaling bewust te beïnvloeden en dat komt van pas als je angst en/of spanningen ervaart en tot rust wilt komen. Het komt er op neer dat de ademhaling als gevolg van spanning en/of angst onbewust omhoog gaat en om weer rustig te worden kan je er voor zorgen dat de adem langzamer wordt. Door rustiger en langzamer adem te halen beïnvloed je een deel van je zenuwstelsel waardoor het hele lichaam vanzelf rustiger wordt. Dit is daarom een mooi middel om in te zetten als je in een wachtkamer zit.

Ademhalen

De ademhalingsoefening

Ga na hoeveel tellen je inademing is en hoeveel tellen je uitademing. Zijn ze beiden gelijk, of is een van de twee langer? Om te ontspannen, zul je de uitademing twee keer zo lang moeten maken dan de inademing.

 • Adem 2 tellen in en 4 tellen uit en herhaal dit 5 keer
 • Adem 3 tellen in en 6 tellen uit, herhaal dit ook 5 keer
 • Adem 4 tellen in en 8 tellen uit en herhaal dit 10 keer

Let er bij de oefening op dat je naar je buik ademt. De buik zet uit als je inademt en de buik vlakt weer af als je uitademt.

Heb jij nog andere tips om met spanning of angst om te gaan? Laat een reactie achter!

4 Reactie's
 • Loopt Het Uit
  Geplaatst op 20:22h, 23 september Beantwoorden

  Wat mogelijk ook helpt is niet te lang hoeven wachten. Kijk op onze deze week gelanceerde website http://www.loopthetuit.nl en zoek uw tandarts. De kans dat deze er al op staat is klein, want de site is gloedje nieuw, maar dan kunt u uw tandarts vragen om een Loopt Het Uit account aan te maken.

 • Degrotebroer
  Geplaatst op 21:41h, 12 augustus Beantwoorden

  Niet teveel drinken de avond ervoor is een goed tip die ik via via (mezelf) heb ondervonden, het versterkt angst, en dus de ademhaling en gedachte , de gedachte maakt je misselijk het schijnt en daar ging de gyros schotel in het kleine putje van de dentist.

 • Marie de Jonge
  Geplaatst op 12:48h, 08 juli Beantwoorden

  Het kan inderdaad verstandig zijn om ontspanningsoefeningen te doen wanneer je angst hebt voor de tandarts. Ook plan ik zelf graag mijn afspraken in de ochtenden in. Zo hoef je niet de hele dag tegen je afspraak op te kijken.

Geef een reactie