De reden om meer te genieten van chocola

Chocola is een heerlijke lekkernij, die voor velen verslavend werkt. Herken je dit? Je neemt een stukje van een reep chocola, maar het is moeilijk om het bij dit ene stukje te laten. Geen nood, want er zitten een aantal gezondheidsvoordelen aan de cacao waar chocola van gemaakt wordt zodat je met een gerust hart ook dat volgende stukje kan opeten.

De ontdekking van chocola

Chocola wordt gemaakt van wrange en bittere zaden van een tropische boom, de Linnaeus-Theobroma cacao. Theobroma is Grieks voor ‘godenspijs’. Deze boom stond in Zuid-Amerika in tropische rivierdalen en toen het product in Noord-Amerika terecht kwam maakten de Azteken van deze cacaoboon een drank die bij godsdienstige ceremonies werd opgediend (600 na Chr.) De zaden waren waardevol genoeg om als een soort geld te dienen. De eerste Europeanen die de cacaoboon zagen waren waarschijnlijk de bemanningsleden van Columbus.

Voordat de cacaoboon vandaag de dag als chocolade in de winkels ligt is er een heel proces aan vooraf gegaan en tijdens deze weg gaat er helaas een belangrijk deel van de cacao verloren.

CacaopoederDe Voordelen van cacao voor onze gezondheid

Cacaobonen zijn net als alle andere zaden rijk aan voedingsmiddelen en dit is noodzakelijk voor de kiem van de plant, die er van moet kunnen leven totdat er blaadjes en wortels zijn ontwikkeld.

 • Cacaobonen zijn vooral rijk aan verzadigde vetten. Veel van het verzadigde vet in cacaoboter is een vetzuur dat het lichaam direct om kan zetten in een onverzadigd vetzuur. Deze onverzadigde vetzuren hebben een positief effect op het hart.
 • Cacaodeeltjes zijn ook een hele goede leverancier van anti-oxidanten. In cacao zijn dat de fenolen en zij beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan op verschillende manieren en hebben veroudering van ons lichaam tot gevolg. Hoe hoger het percentage cacao in chocolade, hoe meer anti-oxidanten het bevat. Toevoegen van suiker, melkproducten of cacaoboter verdunnen de hoeveelheid fenoldeeltjes aan het eindproduct waardoor het zijn goede eigenschappen verliest
 • Cacao bevat ook cafeïne en theobromine. Deze twee stoffen stimuleren het zenuwstelsel
 • Chocolade is erg lekker, maar hoe komt het dat het lijkt alsof we er geen genoeg van kunnen krijgen? Cacao is in staat om de endorfine-productie te regelen waardoor je een heerlijk gevoel krijgt na het eten van een stukje chocola.

Gezonde voedingsstoffen in cacao

Cacao bevat naast B-vitamines ook heel veel mineralen die we nodig hebben voor een goede werking van onze lichaamsprocessen.

 • Magnesium vormt samen met calcium een harde emaillen laag (glazuur) voor de tanden en kiezen. Magnesium staat aan de basis van heel wat processen in ons lichaam
 • Zwavel zorgt stevige bindweefselstructuren, zoals een mooie huid, glanzend haar, sterke nagels en tanden. Ook speelt zwavel een belangrijke rol binnen de ontgifting van de lever.
 • Ijzer is nodig voor een goede wondgenezing
 • Calcium geeft stevigheid aan het skelet en aan het gebit, maar daarnaast heeft calcium nog meer functies. Zo is het nodig voor bloedstolling, een gezond zenuwstelsel, een goede hartfunctie en een normale bloeddruk
 • Koper is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem en het speelt een rol binnen de energieproductie
 • Mangaan is nodig voor een normale botstructuur

De sensatie van cacao begint al in de mond

Het proeven en genieten van een stuk goede chocolade begint in onze mond. Een goede smaaksensatie is van belang als je wilt ervaren hoe gezond cacao voor je is. En een goed en gezond stuk chocolade maak je natuurlijk zelf.

Ingredienten chocolaPure & homemade chocola

Ingrediënten

4 eetlepels kokosolie, gesmolten
4 eetlepels cacaopoeder
Half kopje noten, gehakt of gemalen
Half kopje kokosrasp
1-2 eetlepels honing

Pure & homemade chocolaBereiding

Doe de noten, kokosrasp en cacaopoeder in een kom en roer alles goed door elkaar. Voeg nu de gesmolten kokosolie en honing bij de droge ingrediënten en meng alles door. Wil je een zoetere chocola? Voeg dan meer honing toe. Pak een schaal en giet het mengsel hier in. Druk de cacao-massa goed en zet de schaal vervolgens 30 minuten in de koelkast.

Geniet van deze heerlijke pure & homemade chocolade

Koop bij Sportsnuts.nl alle ingrediënten>>

2 Reactie's
 • K. Deege-Wilson
  Geplaatst op 17:41h, 10 maart Beantwoorden

  Dagelijks gezond eten, poetsen, stokeren, rageren en flossen zijn belangrijker dan het spoelen met spoelmiddel.

  • Yvonne
   Geplaatst op 18:18h, 10 maart Beantwoorden

   Daar ben ik het helemaal mee eens!

Geef een reactie