Voeding trends 2020

De trends op het gebied van voeding

Voeding speelt een belangrijke rol binnen onze mondgezondheid. De zuurgraad van voeding heeft bijvoorbeeld effect op het tandglazuur. Hoeveel eet- en drinkmomenten je per dag hebt is weer van invloed op het ontstaan van gaatjes en voeding is ook van belang voor een gezond immuunsysteem. Buiten de functionele rol die voeding heeft, is het ook onderhevig aan trends. Wat zullen de trends voor 2020 zijn?

De eettrends in 2020

1. Gezonder en duurzamer leven met (technische) hulpmiddelen

Aan het begin van het nieuwe jaar worden er vaak ambitieuze plannen gemaakt om gezonder te gaan eten, af te vallen, minder alcohol te drinken, meer te bewegen of meer duurzame keuzes te maken. Het is handig om hierbij hulp te krijgen van de technologie. Er komen dan ook steeds meer digitale technologieën en apps die helpen om bij te houden wat je eet en hoeveel je sport. Ook wordt er dit jaar volop gewerkt aan allerlei technieken waarmee we ons voedingspatroon en klimaatimpact kunnen meten.

2. Aandacht voor een gezonde eetomgeving

Helaas is het zo dat je tegenwoordig overal verleid wordt tot het maken van ongezonde keuzes. Het lijkt erop dat er in 2020 steeds meer gezondere alternatieven op plekken waar eerder juist ongezonde producten te vinden waren. Denk bijvoorbeeld aan treinstations, zwembaden en pretparken. Hoe gezonder de omgeving, des te makkelijker is het om gezonde keuzes te maken.

3. Thuis koken met verse producten

De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 ook binnenshuis gezondere keuzes maken. Daarbij winnen verspakketten aan terrein als snelle optie. De eettafel en/of keuken wordt een steeds belangrijkere plek in huis. Ook snacken gaan we dit jaar volgens de trendwatchers gezonder doen, met bijvoorbeeld snoepgroenten en fruit.

4. We eten vaker plantaardig, lokaal en in het seizoen

De algemene aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er voor dat we meer willen weten over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Het lijkt er op dat we in 2020 vaker vegetarisch of veganistisch zullen eten. Daarnaast zal de keuze voor lokaal en seizoensgebonden producten toenemen.

5. Minder voedsel verspilling

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supergrootte porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.

6. Innoveren op het gebied van eten en drinken

We gaan volgens de trendwatchers in 2020 meer nieuwe ontwikkelingen zien in voedingsmiddelen. Nieuwe plantensoorten, vleesvervangers en productinnovaties vinden hun weg naar de schappen. En er komt steeds meer aanbod van alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende wens van mensen om te minderen of te stoppen met alcohol drinken.

Leestips

Bron

Voedingscentrum

 

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie