Mondspoeling met essentiële oliën

De voordelen van een mondspoeling met essentiële oliën bij een slechte adem

Heb jij last van een slechte adem? Ruik jij uit je mond als je ‘s morgens wakker wordt? In heel veel gevallen wordt een slechte adem, ofwel halitose veroorzaakt door tongbeslag. Dit is een wittige aanslag op de tong en deze zit vol met bacteriën.

Vluchtige stoffen geproduceerd door bacteriën

Vooral ‘s nachts, wanneer de mond minder speeksel bevat is het een fijne omgeving voor de bacteriën op de tong. Deze bacteriën produceren vluchtige zwavelverbindingen die een onaangename geur veroorzaken. De volgende ochtend sta je dan op met de wel bekende slechte ochtend adem. 

Het beste advies bij een slechte adem

Een slechte adem is ontzettend vervelend. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit tegen te gaan en te verhelpen. De tips op een rij:

 • Zorg dat je mond schoon is. Verwijder tandplak door je gebit minimaal twee keer per dag te poetsen en gebruik ook een stoker, rager of flossdraad om de ruimtes tussen de tanden en kiezen in te reinigen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er tandplaque verwijderd wordt. De beste manier om je gebit te reinigen is persoonsafhankelijk

Weetje dat je na één keer poetsen ongeveer 55% tandplaque verwijderd? Daarom is het belangrijk om ook nog een tweede keer per dag je tanden te poetsen

 • Drink een glas water of spoel de mond met water direct na het opstaan. Door alleen al water te drinken of er mee te spoelen neemt de slechte ochtendadem af.
 • Reinig je tong na het poetsen, want de bacteriën achter op de tong scheiden vluchtige stoffen af
 • Maak gebruik van een mondspoelmiddel met essentiële oliën. De combinatie van poetsen, tong reinigen en spoelen heeft een gunstig effect op de slechte adem. Je houdt langer een frisse adem.

Gebruik een mondspoelmiddel met essentiële oliën

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar effectieve mondverzorgingsproducten die een bijdrage leveren aan de mondgezondheid. Ook mondverzorgingsproducten met essentiële oliën verbeteren de mondgezondheid. Ze hebben daarnaast nog een aantal voordelen:

 • De combinatie van essentiële oliën gaat tandvleesontstekingen tegen.
 • Een spoelmiddel met essentiële oliën kan langdurig gebruikt worden.
 • Een aantal oliën kunnen een breed spectrum bacteriën bestrijden.
 • Menthol verfrist de adem en werkt ontstekingsremmend.
 • Ook thymol, eucalyptol en wintergreen olie werken ontstekingsremmend.

Wat zet jij in tegen een slechte adem?

Leestips

Bronnen

 • Sluijs E van der, Prevention therapy of periodontal disease and oral malodor. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2017. Academisch proefschrift
 • Araujo MWB, Charles C et al. Meta-analysis of the effect of an essential oil-containing mouthrinse on gingivitis and plaque. JADA 2015; 146(8): 610-622.
 • Sharma N et al.: Adjunctive benefit of an essential oil containing mouthrinse in reducing plaque and gingivitis in patients who brush and floss regularly. A six-month study. J Am Dent Assoc2004; 135: 496–504.
Geen reactie's

Geef een reactie