
05 mrt Denk bij bloedend tandvlees aan vitamine C
Bij bloedend tandvlees is het eerste advies wat je vaak geeft: beter poetsen. Maar gingivitis kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine C.
Onderzoek vitamine c
Onderzoekers aan de universiteit van Washington analyseerde gegevens van verschillende onderzoeken en constateerde dat bloedend tandvlees als gevolg van lichte druk geassocieerd was met lage vitamine C-spiegels in het bloed. Bij het verhogen van de dagelijkse vitamine C-inname namen de bloedingen, bij de mensen met een tekort aan vitamine C af.
In andere onderzoeken toonde onderzoekers een relatie aan tussen diepere pockets en meer aanhechtingsverlies bij verlaagde vitamine C-waarden in serum of plasma. Lage vitamine C-waarden in het bloed zijn geassocieerd met de toename van de ernst van parodontitis. Vitamine C versterkt het tandvlees en het zachte weefsel in de mond, en kan voorkomen dat de tanden los komen.
De rol van vitamine C
Een te lage inname van vitamine C kan leiden tot een verhoogde bloedingsneiging door verzwakking van het weefsel.
Vitamine C speelt een cruciale rol bij de vorming van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de structuur en sterkte van onder andere bloedvaten en bindweefsels. Fibroblasten produceren collageen en hierbij is vitamine C onmisbaar.
Zonder vitamine C kan de hydroxylering (biochemische reactie) van de aminozuren proline en lysine niet plaatsvinden, wat leidt tot zwakker collageen. Bindweefsel verliest zijn stevigheid en bacteriën kunnen makkelijk door het weefsel dringen. Daarnaast bloed het tandvlees sneller doordat de bloedvaten in het tandvlees gemakkelijker beschadigd raken, wat kan leiden tot bloedingen. Dit is een veelvoorkomend symptoom van gingivitis.
Als laatste vermindert een tekort aan vitamine C de afweer van het lichaam, waardoor het tandvlees vatbaarder wordt voor infecties, zoals de bacteriële infectie die gingivitis veroorzaakt.
Praktijkadvies
Bij welke patienten is een vitamine C tekort aannemelijk? Dit zijn de aandachtspunten in je anamnese:
- Mensen die weinig groente en fruit eten, zij krijgen mogelijk onvoldoende vitamine C binnen via de voeding.
- Mensen die roken verbruiken meer vitamine C voor het afvangen van vrije radicalen. Rokers hebben meer vitamine C nogig om dezelfde bloedniveaus te houden als niet rokers.
- Mensen die langdurig overmatig veel alcohol gebruiken hebben een verminderde opname en verhoogde uitscheiding van vitamine C. Daarnaast heeft het alcoholgebruik vaak invloed op de inname van maaltijden, waardoor inname via de voeding verminderd kan zijn.
- Mensen met diabetes of nierziekten staan vaak bloot aan meer oxidatieve stress (verhoogde niveaus van vrije radicalen en verbruiken daardoor meer vitamine C.
- Mensen in armoede. Logischerwijs verhoogt een verminder toegang tot vers voedsel het risico op een vitamine C tekort.
- Mensen die te weinig eten als gevolg van langdurig vasten of een eetstoornis
- Mensen die corticosteroïden gebruiken. Het gebruik van corticosteroïden geassocieerd is met verminderde vitamine C-absorptie en verhoogde uitscheiding via de urine.
(Leefstijl) tips
Adviseer mensen indien ze roken of langdurig vasten hier mee te stoppen. Adviseer behandeling bij eetstoornissen en overmatig drankgebruik
Adviseer cliënten dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit te consumeren. De vitamine C inname kan je verhogen door groente en fruit te eten, zoals citrusfruit, guave, boerenkool en andere koolsoorten, kiwi’s. paprika’s en spruiten.
roep mensen woonachtig op het Indonesische eiland Java. Wat hebben de onderzoekers sindsdien ontdekt over vitamine C en guave bij parodontitis? Een update
Geen reactie's