Dit is de reden dat een pixeldagboek zo goed werkt

Zorg goed voor de tanden en kiezen die je wilt behouden! Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zitten zo vastgeroest in oude patronen en een gewoonte af- of aanleren kost tijd en energie. Weet je dat het gemiddeld66 dagen duurt om nieuw gedrag te automatiseren? Hoe vaak geef jij voor die tijd al op? Zonde toch eigenlijk van de moeite die je er al in heb gestoken toch?

Motiveer je zelf

Als je gedrag wilt veranderen, dan is motivatie een belangrijk onderdeel. Motivatie is er in verschillende vormen. De beste vorm voor gedragsverandering is de zogenaamde intrinsieke motivatie. Deze motivatie komt van binnenuit. Je doet iets omdat JIJ het leuk en belangrijk vindt. Je wordt hierbij niet beïnvloedt door je omgeving.

Andere soorten motivatie kunnen echter ook best werken. Misschien wordt je wel gemotiveerd doordat je gedrag correspondeert met andere doelen of waarden (geïntegreerd). Je vindt gezondheid belangrijk en daarom wil je ook goed voor je gebit zorgen. Het is een onderdeel van wie je bent. Als je gemotiveerd wordt op basis van persoonlijke waarden en de gewenste uitkomsten dan is er sprake van geïdentificeerde regulatie. Je hebt bijvoorbeeld ontstoken tandvlees of parodontitis en je wilt er voor zorgen dat je tandvlees weer gezond wordt.

Er kan ook sprake zijn van geïntrojecteerde regulatie. Dit is motivatie als gevolg van zelfopgelegde druk, zoals schuldgevoel en schaamte. En natuurlijk kan je ook gewoon helemaal niet gemotiveerd zijn.

Het pixeldagboek kan helpen!

Het is geen heilige graal, maar een pixeldagboek kan je goed ondersteunen bij het veranderen van je gewoontes en behalen van je doelen. Een pixeldagboek of habit tracker is een schema waarin jij jouw gedraging in kaart brengt. Het is eigenlijk een soort logboek, maar in plaats van tekst gebruik je symbolen of kleurtjes. Met een pixeldagboek kan je verschillende gewoontes bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan sporten, op tijd naar bed, water drinken, stoppen met roken en je dagelijkse mondhygiëne

3 voordelen van een pixeldagboek

Om jezelf te motiveren en nieuw gedrag aan te leren is het heel leuk om een pixeldagboek bij te houden. Het kost helemaal niet veel tijd en je ziet wel in één oogopslag of jij je dagelijkse doel bereikt hebt. De voordelen op een rij:

  1. Het geeft inzicht in je gewoontes en inzicht in waar je staat. Als je terugkijkt kan je in één oogopslag zien waar je vandaan komt en welke stappen je al hebt gezet.
  2. Een pixeldagboek invullen werkt motiverend. Je visualiseert je vooruitgang, maar je wordt je er ook bewust als het even wat minder gaat. Dit is weer een goede motivatie om je te herpakken en door te zetten.
  3. Gedragsverandering gaat in kleine stappen. Deze kleine stappen brengen jouw uiteindelijk bij dat ene doel. Dat je iedere dag een vakje mag inkleuren werkt belonend en beloning werkt hartstikke goed als je gedrag wilt veranderen om je doelen te behalen.

Kortom: Je doelen komen een stapje dichterbij als je gebruik maakt van een pixeldagboek. Het geeft je inzicht, stimuleert en en het werkt belonend. Ook als zijn de stapjes die je zet nog zo klein.

Wil jij ook aan de slag met een pixeldagboek? Vraag via het formulier een printable aan uit de Planner voor een vitaal leven.

Laat je me weten wat je er van vindt? Dat kan heel makkelijk via de reacties hieronder of door een e-mail te sturen naar info@oergezondemond.nl.

Pixeldagboek printable


    Hier kun je je op elk gewenst moment voor afmelden.

    Geen reactie's

    Geef een reactie