Een gezonde mond verbetert je sportprestaties

Wist je dat het oplossen van ontstekingen in de mond je sportprestatie of je prestatie op het werk verbeteren. Ben jij een sporter met passie dan is het mogelijk om beter te worden door er voor te zorgen dat je geen, of in ieder geval zo min mogelijk, last hebt van ontstekingen.

Om je prestaties te verbeteren zal je in ieder geval moeten trainen. Heb je het druk of ben je ziek en ben je niet in staat om te trainen, dan zal je je bij de eerstvolgende training merken dat je kracht en conditie iets achteruit zijn gegaan. Gelukkig kan je vrij snel weer op het oude niveau terugkomen door intensief te trainen. Niet alleen ziek zijn maar ook ontstekingen kunnen jouw prestatie beïnvloeden.

Wat is de relatie tussen ontstekingen en jouw prestatie?

Ook ontstekingen in de mond zijn van invloed op je prestatie. Er zijn een aantal factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn.

  1. It’s all about energy. Als je in de mond een ontsteking hebt dan wil je lichaam deze ontsteking oplossen en dit kost energie. De energie die normaal gesproken overdag naar je spieren gaat moet, als er sprake is van een chronische ontsteking naar het immuunsysteem zodat deze voldoende energie heeft op de ontsteking op te lossen.
  2. Bacteriën kunnen vanuit de mond in de bloedbaan terecht komen. Dit is alleen mogelijk als er sprake is van een ontsteking. Zolang de mondbarrière intact is en er meer goede bacteriën dan slechte bacteriën in de mond aanwezig zijn, vormen de pathogenen (slechte bacteriën) geen enkel risico. In dat geval zal er dan ook geen prestatieverlies optreden. Is er sprake van een ontsteking dan wil dit zeggen dat de functie van de mondbarrière verminderd is en dat de bacteriën in de bloedbaan zijn gekomen. Op dit moment kunnen deze bacteriën via het bloed naar andere delen van het lichaam en ook daar voor problemen zorgen. Een bekend voorbeeld zijn de bacteriën die zich nestelen op de hartkleppen, wat hartproblemen veroorzaken. Een andere mogelijkheid is dat de bacteriën zorgen voor gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld in de knie.

Hoe ontstaat een ontsteking?

Een ontsteking ontstaat in de meeste gevallen als reactie op weefselschade. Deze schade kan onder andere veroorzaakt worden door

  • Te veel slechte bacteriën in de mond
  • Langdurige stress waardoor er een verandering in bacteriële flora ontstaat en het mondslijmvlies zijn functie verliest. Hierdoor kunnen er meer ziekteverwekkers in de bloedbaan kunnen komen
  • Bepaalde stoffen in voedingsmiddelen kunnen schade aanrichten aan het slijmvlies

Mondhygiënist3 tips om jouw prestaties te verbeteren

  1. Voorkom ontstekingen door de mond goed te reinigen. Poetst het gebit twee keer per dag en reinig ook de ruimten tussen de tanden en kiezen één keer per dag
  2. Ga op tijd naar bed en vermijd stress zodat er een goede balans tussen goede en slechte bacteriën in de mond blijft bestaan
  3. Laat je gebit altijd door een professional reinigen als het bloed. Ook wanneer je actief bezig bent met je mondhygiëne. Neem hiervoor contact met mij op of raadpleeg een mondhygiënist bij jou in de buurt.

Als fanatieke sporter kan je is het erg belangrijk dat je niet alleen gezond eet en regelmatig traint, maar zorg ook voor een gezonde mond zonder ontstekingen!

Geen reactie's

Geef een reactie