Een goede gezondheid start in de mond!

Als het over gezondheid gaat dan kijken mensen vooral naar voeding en de darm. Het gaat dan al snel over het lekkende darm syndroom, wat in veel gevallen aan de basis van veel chronische ziekten staat. Toch wordt er een belangrijke halte vergeten, namelijk de mond.

Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is niet zo onschuldig als je mogelijk denkt. Ook al voel je er misschien niet zo veel van, toch kan het grote gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Daarom is het belangrijk om bloedend tandvlees te voorkomen en te behandelen als je het al hebt. Gelukkig is het in veel gevallen goed op te lossen. Ik was bij Richard de Leth te gast om in zijn Oersterk podcast over dit onderwerp te spreken.

Luister hier de Oersterk podcast van Richard de Leth waar ik te gast was.

Is bloedend tandvlees gevaarlijk?

In de wetenschap wordt steeds meer bewijs gevonden dat een slechte mondgezondheid in verband staat met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, insulineresistentie, diabetes,  luchtweginfecties, bacteriële longontstekingen, mond- en darmkanker, maag-darm aandoeningen en reumatoïde artritis.

Hart- en vaatziekten

Tandvleesontstekingen hebben als nadeel dat het tandvlees meer doorgankelijk wordt. Hierdoor kunnen bacteriën uit de mond in je bloedbaan terecht komen en elders in het lichaam voor problemen zorgen. Mensen met parodontitis hebben een hogere ontstekingsgraad in het lichaam. Deze verhoogde onstekingsactiviteit kan ervoor zorgen dat atherosclerose sneller optreedt. De kans op een hartinfarct neemt hierdoor toe. Mensen met ernstige tandvleesontstekingen, zoals parodontitis, hebben zelfs een zestig procent grotere kans om een hart- of vaatziekte te hebben. Zo blijkt uit het promotieonderzoek van tandarts-paradontoloog Nicky Beukers.

Diabetes

Chronische tandvleesontstekingen hebben ook een relatie diabetes. Er is bij diabetes sprake van verhoogde ontstekingsgevoeligheid. In de mond is dit zichtbaar aan sneller bloedend tandvlees.  Diabetespatiënten hebben ook vaker een droge mond, waardoor de natuurlijke reiniging van de mond afneemt. Bij hoge bloedsuikers zit er ook meer suiker in je speeksel, wat zorgt voor meer groei van bacteriën. Beide factoren zorgen ervoor dat er meer tandplak aanwezig is, wat de kans op ontstoken tandvlees vergroot. Andersom geldt ook dat chronische ontstoken tandvlees een risico vormt voor het ontstaan van diabetes. Na behandeling van het tandvlees verbeteren de bloedsuikerwaarden, dus wanneer je diabetes hebt is het ook verstandig om de mondhygiënist te bezoeken.

Hoe krijg ik weer gezond tandvlees?

Wat kun je zelf doen aan ontstoken tandvlees? Gelukkig heel veel. Eén van de belangrijkste zaken is om goed te poetsen. Doe dit twee keer per dag en gebruik dagelijks stokers of ragers. Als je twijfelt welke hulpmiddelen het beste bij jouw gebit passen, vraag dan advies aan je tandarts of mondhygiënist. Naast een goede mondverzorging is het ook belangrijk om bewust te eten en te drinken.

Wat te drinken en eten bij ontstoken tandvlees?

Gezond eten en drinken is van groot belang voor een gezonde mond. Voeding heeft zowel invloed op de juiste micro-organismen als ook op een goed werkend immuunsysteem in je mond. Verkeerde voeding of te veel eten heeft daarentegen een ongunstige werking. Je hebt een grotere kans op tandvleesontstekingen – en dus bloedend tandvlees – wanneer jouw voedingspatroon met name bestaat uit:

  • Dranken en voeding met toegevoegde suikers.
  • Alcohol, frisdrank en vruchtensappen (ook zelf geperste).
  • Bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips en patat, maar eigenlijk alles wat uit de fabriek komt

Deze kun je dus het beste tot een minimum beperken. Zoveel mogelijk onbewerkte producten en een gezond, gevarieerd voedingspatroon zijn het beste voor je mondgezondheid.

Wil jij persoonlijk voedings- en leefstijladvies aan je patiënten kunnen geven? Inzicht krijgen in de meest voorkomende verstoorde lichaamsfuncties inclusief symptomen, oorzaken en oplossingen? Check dan de cursus Leefstijl & parodontitis.

Interessant

Bronnen

  • Bui et al. Association between periodontal pathogens and systemic disease. Biomed J. 2019 Feb;42(1):27-35.
  • Beukers et al. Periodontitis is an independent risk indicator for atherosclerotic cardiovascular diseases among 60 174 participants in a large dental school in the Netherlands. Journal of Epidemiology and Community Health. August 2016; 71(1):jech-2015-206745
  • Diabetesfonds
  • Morinushi T, Lopatin D E, Van Poperin N, Ueda Y. The relationship between gingivitis and colonization by Porphyromonas gingivalis and Actinobacillus actinomycetemcomitans in children. J Periodontol. 2000 Mar;71(3):403-9.
  • Blog aangepast van Oersterk.nl
Geen reactie's

Geef een reactie