
19 apr Eitjes, alles wat je wilt weten voor het paasontbijt!
Bij het paasontbijt eten veel mensen traditiegetrouw een gekookt eitje. Maar wat weten we eigenlijk over eieren?. Ze passen in ieder geval in een gezond voedingspatroon.
Voedingsstoffen in eieren
Eieren zijn voedzaam: rijk aan eiwitten, B-vitamines (vooral B12), ijzer, selenium, zink en gezonde vetten. Het eigeel in eieren bevat ong. 200 mg cholesterol. Vroeger werd gedacht dat dit het cholesterolgehalte in je bloed sterk beïnvloedt, maar dat blijkt bij de meeste mensen geen groot effect te hebben. Elke dag een eitje is voor de meeste mensen geen probleem, Eieren zijn niet cariogeen., dus ze hebben geen invloed op het ontstaan van gaatjes.
Eén ei levert 6–7 gram hoogwaardige eiwitten, met alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Eiwit, het witte deel bevat ongeveer 3,5 gram eiwit en het eigeel 2,5 – 3 gram
Dat de eiwitten zo hoogwaardig zijn komt door de biologische beschikbaarheid van ei-eiwit is bijna 100%: je lichaam kan het heel goed opnemen.
Het gekookte eitje gezond en voedzaam
Je lichaam neemt de voedingsstoffen uit gekookte eieren beter op dan uit rauwe Je haalt er meer eiwitten uit en hebt geen last van het antinutriënt avidine of bacteriële risico’s op salmonella.
Avidine
Rauw eiwit bevat het antinutrient ‘avidine’. Dit stofje bindt biotine (vitamine B8), waardoor je lichaam het minder goed kan opnemen. Als je veel rauwe eieren eetkan dat op termijn leiden tot tekort aan biotine.
Door je ei te koken wordt avidine onschadelijk gemaakt en de B-vitamines (zoals B12 en B8/biotine) en mineralen blijven grotendeels behouden bij koken.
Salmonella
Rauw of niet goed verhit ei kan besmet zijn met salmonella, een bacterie die buikklachten kan veroorzaken, zoals diarree en koorts Dankzij strenge controle op eieren van Nederlandse bodem is de kans op besmetting klein, maar niet nul. Zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen beter geen rauwe of halfrauwe eieren eten Zachtgekookt ei met een vloeibare dooier is veiliger dan rauw, maar niet 100% als het eiwit nog niet goed gestold is.
PFAS in eieren
PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn een groep van duizenden chemische stoffen die water-, vet- en vuilafstotend zijn. Ze worden gebruikt bij pannen met antiaanbaklaag, waterafstotende kleding en blusschuim. Ze kunnen in eieren terechtkomen als kippen in een vervuilde omgeving scharrelen. Pfas, zijn man-made chemicals. Ze worden nauwelijks afgebroken in het milieu, vandaar dat ze ook wel ‘forever chemicals’ worden genoemd. PFAS kunnen bij langdurige blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid: Het immuunsysteem verstoren, vruchtbaarheid verminderen en de kans op bepaalde vormen van kanker verhogen. Koop eieren bij biologische of gecontroleerde producenten. De kans dat je eieren pfas bevatten is dan kleiner, maar niet nul.
Lees je eitje
Op het ei vind je een gestempelde code die als volgt is opgebouwd: 1 NL 12345 678
Het eerste cijfer (in bovenstaand voorbeeld 1) geeft je informatie over hoe de kippen zijn gehouden.
0 = Biologisch
1 = Vrije uitloop
2 = Scharrel
3 = Kooi (in Nederland vrijwel niet meer verkocht)
De daaropvolgende 2 letters geven aan uit welk land het ei komt: bijvoorbeeld uit
NL = Nederland, BE = België of DE = Duitsland. Het laatste deel van de code bestaat uit een uniek nummer waarmee je kunt achterhalen van welk bedrijf het ei afkomstig is. In Nederland kun je dit opzoeken via www.eicode.nl.
Kenmerk | Scharrel (code 2) | Vrije uitloop (code 1) | Biologisch (code 0) |
Leefruimte binnen | Max. 9 kippen/m² | Max. 9 kippen/m² | Max. 6 kippen/m² |
Buitenruimte | Geen | Ja, min. 4 m² per kip | Ja, min. 4 m² per kip |
Natuurlijk gedrag | Ja, binnen (strooisel, zitstok) | Ja, binnen én buiten | Ja, veel ruimte voor natuurlijk gedrag |
Voeding | Regulier | Regulier | 100% biologisch |
Antibiotica | Alleen bij ziekte | Alleen bij ziekte | Alleen bij ziekte, onder strengere voorwaarden |
Snavelkappen | Mag (maar wordt minder) | Mag (maar steeds minder) | Verboden |
Keurmerken | Geen | Soms Beter Leven-keurmerk | EU-biologisch |
Milieuvriendelijk | Minder | Middelmatig | Hoog (biologische landbouw) |
Code op ei | 2 NL… | 1 NL… | 0 NL… |
Elk voedingsmiddel heeft voor-en nadelen. Kies daarom voor variatie in wat je eet.
Geen reactie's