Eitjes, alles wat je wilt weten voor het paasontbijt!

Bij het paasontbijt eten veel mensen traditiegetrouw een gekookt eitje. Maar wat weten we eigenlijk over eieren?. Ze passen in ieder geval in een gezond voedingspatroon.

Voedingsstoffen in eieren

Eieren zijn voedzaam: rijk aan eiwitten, B-vitamines (vooral B12), ijzer, selenium, zink en gezonde vetten. Het eigeel in eieren bevat ong. 200 mg cholesterol. Vroeger werd gedacht dat dit het cholesterolgehalte in je bloed sterk beïnvloedt, maar dat blijkt bij de meeste mensen geen groot effect te hebben. Elke dag een eitje is voor de meeste mensen geen probleem, Eieren zijn niet cariogeen., dus ze hebben geen invloed op het ontstaan van gaatjes.

Eén ei levert  6–7 gram hoogwaardige eiwitten, met alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Eiwit, het witte deel  bevat ongeveer 3,5 gram eiwit en het eigeel 2,5 – 3 gram

Dat de eiwitten zo hoogwaardig zijn komt door de biologische beschikbaarheid van ei-eiwit is bijna 100%: je lichaam kan het heel goed opnemen.

Het gekookte eitje gezond en voedzaam

Je lichaam neemt de voedingsstoffen uit gekookte eieren beter op dan uit rauwe Je haalt er meer eiwitten uit en hebt geen last van het antinutriënt avidine  of bacteriële risico’s op salmonella.

Avidine

Rauw eiwit bevat het antinutrient ‘avidine’. Dit stofje bindt biotine (vitamine B8), waardoor je lichaam het minder goed kan opnemen. Als je veel rauwe eieren eetkan dat op termijn leiden tot tekort aan biotine.

Door je ei te koken wordt avidine onschadelijk gemaakt en de B-vitamines (zoals B12 en B8/biotine) en mineralen blijven grotendeels behouden bij koken.

Salmonella

Rauw of niet goed verhit ei kan besmet zijn met salmonella, een bacterie die buikklachten kan veroorzaken, zoals diarree en koorts Dankzij strenge controle op eieren van Nederlandse bodem is de kans op besmetting klein, maar niet nul. Zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen beter geen rauwe of halfrauwe eieren eten Zachtgekookt ei met een vloeibare dooier is veiliger dan rauw, maar niet 100% als het eiwit nog niet goed gestold is.

PFAS in eieren

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn een groep van duizenden chemische stoffen die water-, vet- en vuilafstotend zijn. Ze worden gebruikt bij pannen met antiaanbaklaag,  waterafstotende kleding en blusschuim. Ze kunnen in eieren terechtkomen als kippen in een vervuilde omgeving scharrelen. Pfas, zijn man-made chemicals. Ze worden nauwelijks afgebroken in het milieu, vandaar dat ze ook wel ‘forever chemicals’ worden genoemd. PFAS kunnen bij langdurige blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid: Het immuunsysteem verstoren, vruchtbaarheid verminderen en de kans op bepaalde vormen van kanker verhogen. Koop eieren bij biologische of gecontroleerde producenten. De kans dat je eieren pfas bevatten is dan kleiner, maar niet nul.

Lees je eitje

Op het ei vind je een gestempelde code die als volgt is opgebouwd: 1 NL 12345 678

Het eerste cijfer (in bovenstaand voorbeeld 1) geeft je informatie over hoe de kippen zijn gehouden.

0 = Biologisch

1 = Vrije uitloop

2 = Scharrel

3 = Kooi (in Nederland vrijwel niet meer verkocht)

De daaropvolgende 2 letters geven aan uit welk land het ei komt: bijvoorbeeld uit

NL = Nederland, BE = België of DE = Duitsland. Het laatste deel van de code bestaat uit een uniek nummer waarmee je kunt achterhalen van welk bedrijf het ei afkomstig is. In Nederland kun je dit opzoeken via www.eicode.nl.

KenmerkScharrel (code 2)Vrije uitloop (code 1)Biologisch (code 0)
Leefruimte binnenMax. 9 kippen/m²Max. 9 kippen/m²Max. 6 kippen/m²
Buitenruimte GeenJa, min. 4 m² per kipJa, min. 4 m² per kip
Natuurlijk gedragJa, binnen (strooisel, zitstok)Ja, binnen én buitenJa, veel ruimte voor natuurlijk gedrag
VoedingRegulierRegulier100% biologisch
AntibioticaAlleen bij ziekteAlleen bij ziekteAlleen bij ziekte, onder strengere voorwaarden
SnavelkappenMag (maar wordt minder)Mag (maar steeds minder)Verboden
KeurmerkenGeenSoms Beter Leven-keurmerkEU-biologisch
MilieuvriendelijkMinderMiddelmatigHoog (biologische landbouw)
Code op ei2 NL…1 NL…0 NL…

Elk voedingsmiddel heeft voor-en nadelen. Kies daarom voor variatie in wat je eet.

Ook interessant

Geen reactie's

Geef een reactie