Ervaring: Het effect van (werk)stress op gingivitis en parodontitis

In deze rubriek vertellen mensen hun ervaringen met leefstijlfactoren die van invloed zijn op de gezondheid en hun tandvlees. De eerste ervaring in deze rubriek is van Karin. Een vrouw van 53 jaar. Zij heeft gemerkt dat stress haar tandvlees niet ten goede komt.

Ga je naar een mondhygiënist? Zo ja, hoe vaak en waarom ga je naar een mondhygiënist?

Nadat de tandarts constateerde dat ik veel last had van bloedend tandvlees, stuurde hij me naar een mondhygiënist (Yvonne). Zij legde mij uit dat het probleem dat ik heb met ontstoken tandvlees parodontitis wordt genoemd.

Sindsdien bezoek ik haar trouw om de 3 à 4 maanden voor een recall-afspraak. Mijn gebit wordt dan gereinigd en er wordt gekeken hoe het met de ontstekingen in de mond is.

Hoe reinig je jouw gebit?

Dagelijks probeer ik mijn mond optimaal te reinigen, poetsen, ragen, en tandenstokers te gebruiken. De conditie van mijn tandvlees blijft helaas op en neer gaan.

Welke factoren zijn van invloed geweest op jouw mondgezondheid?

Ik had het met Yvonne regelmatig over stress en een hoge bloeddruk gehad. Beide waren bij mij in meer en mindere mate aanwezig. Tot afgelopen januari werd ik er gelukkig nog niet door belemmerd in mijn dagelijks leven. Helaas kreeg ik in de eerste maand van dit jaar last van extreem hoge bloeddruk en sliep ik slecht. Ik had continue een onrust in mijn lichaam en ik was in korte tijd in gewicht toegenomen. De diagnose was dat ik tegen burn-out aan zat. Dit signaal kon ik natuurlijk niet negeren! Ik heb naast een periode van rust nog een belangrijke maatregel getroffen. Een grote bron van mijn stress kwam voort uit mijn werk. Intussen ben ik van baan veranderd.

Ontspannen

Wat heeft het jou opgeleverd

Op dit moment zijn we een paar maanden verder en ervaar ik geen ongezonde stress meer. Ook heb ik niet langer last van een hoge bloeddruk meer en ik ben 8 kilo overgewicht kwijt. Bij mijn laatste bezoek aan de mondhygiënist gaf zij aan dat mijn tandvlees er sinds tijden niet zo goed uitgezien heeft. Mijn tandvlees geeft nog maar minimale signalen van ontstekingen af.

Heb je nog een tip voor een oergezonde mond?

Voor een gezonde mond is het niet alleen belangrijk dat je goed poetst en tussen de tanden en kiezen in reinigt. Het is ook van groot belang dat je de signalen van stress niet negeert. Dit heeft namelijk grote invloed op de gezondheid van het tandvlees.

Een goede mondhygiëne is natuurlijk van groot belang voor een schone en gezonde mond. Maar naast mondhygiëne zijn er nog meer leefstijlfactoren die invloed hebben op de mondgezondheid. Eén van die leefstijlfactoren is stress. De invloed van stress op de gezondheid van de mond krijgt steeds meer aandacht.

Ervaar je veel stress? Zorg voor voldoende ontspanning Vraag hoe jij de balans tussen stress en ontspanning kan vinden.>>

Geen reactie's

Geef een reactie