Wil jij fluoride in je tandpasta?

Naar welke tandpasta gaat jouw voorkeur uit? Welke tandpasta geeft jou nu echt dat frisse mond gevoel? En gebruik je een tandpasta met fluoride? Tegenwoordig zit deze stof bijna in iedere tandpasta, vanwege het effect dat fluoride heeft op je gebit. Maar is fluoride eigenlijk wel noodzakelijk voor een sterk gebit? Wat zijn de voordelen van dit mineraal en kleven er ook nadelen aan?

Sterke tanden door fluoride

Fluoride is een stof dat in het glazuur en in het dentine van onze tanden en kiezen aanwezig is. Dentine is het tandbeen van een tand of kies en dit wordt bedekt met een laag glazuur. Fluor zorgt voor hardheid van het gebit, zodat het veel beter bestand is tegen tandbederf zoals cariës (gaatjes) en erosie of abrasie (slijtage).

Weetje: Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er fluoride aan tandpasta’s toegevoegd

Hoe wordt fluoride ingebouwd in het tandmateriaal?

We weten nu dus dat kan bijdragen aan een sterk gebit. Maar hoe komt deze stof dan in het glazuur terecht? Als je iets eet of drinkt gaat het glazuur in oplossing, wat demineraliseren wordt genoemd. Gelukkig herstelt (remineralisatie) het gedemineraliseerde glazuur zich ook weer. Hoe lang het duurt voordat het glazuur hersteld is hangt af van hoe zuur het voedingsmiddel is dat gegeten of gedronken wordt. Tijdens de remineralisatie kan er fluoride in het tandmateriaal gebouwd worden.

Zelfs als je een gaatje hebt, kan fluoride worden ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat het tandmateriaal sterker wordt waardoor het beginnende gaatje zich kan herstellen. Het hoeft dan misschien niet eens gerepareerd te worden. Voor dit natuurlijke reparatie proces wordt de fluoride gebruikt dat in de plaquevloeistof van de mond aanwezig is.

De nadelen van fluoride

Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen.

  • Zo kan een overmatig gebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Dit wordt fluorose genoemd.
  • Bij een eenmalige overdosering komt er veel te veel fluoride in het lichaam en dit kan een heftige reactie opleveren. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van diarree, misselijkheid, transpireren en buikpijn. Vooral kleine kinderen vormen een risicogroep voor overdosering van fluoride. Zij moeten daarom een tandpasta gebruiken waar minder fluoride in zit.
  • Tandpasta kan door de slijmvliezen worden opgenomen, waardoor de aanwezige fluor zich kan hechten aan andere mineralen. Hierdoor is het mogelijk dat hoge doseringen van fluoride-bevattende materialen een nadelig effect hebben op bijvoorbeeld de vorming van bot. Maar uiteindelijk geldt voor alles: “de dosis maakt het gif”.

Bronnen van fluoride

Het mineraal fluor komt van nature in ons drinkwater voor. Dit zijn echter maar kleine hoeveelheden. Andere bronnen van fluor zijn zeevis en thee. Eén kop zwarte thee levert in principe voldoende fluor voor een volwassene per dag. Er zijn echter omstandigheden zoals slechte voedingsgewoonten die vragen om meer fluoride in de mond.

Wil je liever geen extra fluoride gebruiken?

Wil jij problemen in de mond voorkomen. Heb je geen zin in gaatjes, erosie of abrasie, maar ga je voor die stralende lach? Vraag jezelf dan eens af wat de oorzaak van mondproblemen zou kunnen zijn. En pak deze problemen eerst eens aan.

Voorkomen is veel beter dan genezen.

Vooral een hoog suikergebruik, te veel eet- en drinkmomenten op een dag, veel zure voedingsmiddelen eten, op een verkeerde manier poetsen en verkeerde mondgewoonten, zoals knarsen zijn een trigger voor een slecht gebit. Ter voorkoming van een slecht gebit wordt er geadviseerd om een tandpasta met fluoride te gebruiken.

Wat moet je doen als je liever geen extra fluoride gebruikt? Dan is het heel erg belangrijk om jouw leefstijl aan te passen. En dat houdt niet alleen in twee keer per dag poetsen. Je zult aandacht moeten besteden aan:

  • Gezonde voeding
  • Voldoende rust en ontspanning om een goede speekselklierfunctie te stimuleren.
  • Goede mondgewoonten aanleren
  • De maaltijdfrequentie terugbrengen tot maximaal drie maaltijden per dag met eventueel twee tussendoortjes

Er zijn naast de bekende tandpasta’s met fluoride ook verschillende tandpasta’s op de markt die geen fluoride bevatten. Dit zijn: Bluem, Parodontax, AloeDent en Weleda. Op Tandartsplein.nl kan je verschillende tandpasta’s zonder fluoride vinden.

Ik ben erg benieuwd wat jij een fijne tandpasta vindt. Laat hieronder jou reactie achter.

Leestip:

Bron:

Sheiham A, Dietary effects on dental diseases, Public Health Nutr. 2001 Apr;4(2B):569-91.

Geen reactie's

Geef een reactie