Wil jij fluoride in je tandpasta?

0

Naar welke tandpasta gaat jouw voorkeur uit? Tegenwoordig zit er bijna in iedere tandpasta fluoride vanwege het effect dat fluoride heeft op onze gebitselementen, maar is fluoride eigenlijk wel noodzakelijk voor een sterk gebit? Wat zijn de voordelen van dit mineraal en kleven er ook nadelen aan?

Sterke tanden door fluoride

Fluoride is een stof dat in het glazuur en in het dentine van onze gebitselementen aanwezig is. Dentine is het tandbeen van een tand of kies en dit wordt bedekt met een laag glazuur. Fluor zorgt voor de hardheid van gebitselementen, zodat deze veel beter bestand zijn tegen tandbederf zoals cariës (gaatjes) en erosie of abrasie (slijtage).

Fluoride ingebouwd in het tandmateriaal

Nadat je iets eet of drinkt gaat het glazuur in oplossing, wat demineraliseren wordt genoemd. Het gedemineraliseerde glazuur herstelt (remineraliseert) zich gelukkig ook weer. Hoe lang het duurt voordat het glazuur hersteld is hangt af van hoe zuur het voedingsmiddel is dat gegeten of gedronken wordt. Tijdens de remineralisatiefase kan er opnieuw fluoride in het tandmateriaal ingebouwd worden. Ook als er een gaatje (cariës) is ontstaan in een gebitselement (tand / kies) kan fluoride worden ingebouwd. Inbouw van fluoride zorgt ervoor dat het tandmateriaal sterker wordt waardoor een beginnend gaatje zich kan herstellen en misschien zelfs niet bij de tandarts gerepareerd hoeft te worden. Voor het natuurlijke reparatie proces wordt fluoride gebruikt dat in de plaquevloeistof van de mond aanwezig is.

De nadelen van fluoride

Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen. Zo kan een overmatig fluoridegebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Een teveel aan fluoride in het lichaam door een eenmalige overdosering kan een heftige reactie opleveren. Je kunt last krijgen van diarree, misselijkheid, transpireren en buikpijn. Vooral kleine kinderen vormen een risicogroep voor overdosering van fluoride. Tandpasta kan door de slijmvliezen worden opgenomen en vervolgens kan de fluor die hierin aanwezig is zich hechten aan andere mineralen. Hierdoor is het mogelijk dat hoge doseringen van fluoride-bevattende materialen een nadelig effect hebben op bijvoorbeeld de vorming van bot. Maar uiteindelijk geldt voor alles: “de dosis maakt het gif”.

Water drinkenBronnen van fluoride

Het mineraal fluor komt van nature in ons drinkwater voor maar dit is in minimale hoeveelheden. Andere bronnen van fluor zijn zeevis en thee. Eén kop zwarte thee levert in principe voldoende fluor voor een volwassene per dag. Er zijn echter omstandigheden zoals slechte voedingsgewoonten die vragen om meer fluoride in de mond.

Geen extra fluoride?

Om problemen in de mond, zoals cariës, erosie of abrasie te voorkomen is het raadzaam om jezelf afvragen wat de oorzaak is van deze aandoeningen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Vooral een hoog suikergebruik, een hoge maaltijdfrequentie, te veel zuurvormende voedingsmiddelen, op een verkeerde manier poetsen en verkeerde mondgewoonten, zoals knarsen zijn een trigger voor deze mondaandoeningen.
Ter voorkoming van deze problemen wordt er geadviseerd om een fluoride-houdende tandpasta te gebruiken. Wil je liever geen extra fluoride gebruiken dan zal je jouw leefstijl aan moeten passen. Dat wil zeggen: gezonde voeding, voldoende rust en ontspanning om een goede speekselklierfunctie te stimuleren. Maar ook het aanleren van goede mondgewoonten en de maaltijdfrequentie terugbrengen tot maximaal drie maaltijden per dag.

Poetsen met Bluem tandpastaEr zijn naast de bekende tandpasta’s met fluoride ook verschillende tandpasta’s op de markt die geen fluoride bevatten. Dit zijn: Bluem, Parodontax, AloeDent en Weleda. Op Tandartsplein.nl kan je verschillende tandpasta’s zonder fluoride vinden.

Als je de tandpasta van Bluem gaat bestellen bij Bluem.com voer dan de kortingscode OER10 in.

Ik ben erg benieuwd wat jij een fijne tandpasta vindt. Laat hieronder jou reactie achter.

Deel.

Laat een reactie achter