Eten tijdens avondvierdaagse

Wat geeft jij je kind tijdens de avondvierdaagse?

Deze week staat bij ons in het teken van de avondvierdaagse. Ik herinner me van vroeger dat ik dat altijd een hele belevenis vond. Dit herken ik ook bij mijn eigen dochter. Ze is hartstikke enthousiast. Helaas werd ik wat minder enthousiast toen ik hoorde dat de kinderen op de laatste avond van ieder klasgenootje iets krijgen. En dat is geen klein cadeautje.

Geen avondvierdaagse, maar snoepvierdaagse

We starten op dinsdag avond met groep 1 en 2. Alle kinderen krijgen al aan het begin een appeltje voor onderweg, wat ik een erg goed initiatief vind. Mijn dochter hoeft niet, want die heeft net gegeten. Halverwege krijgen ze een glaasje aanmaaklimonade met een zoute stengel, maar er staat ook een hele grote schaal met tomaatjes en komkommer. De organisatie is wat mij betreft goed bezig om tijdens deze vierdaagse ook een gezond alternatief aan te bieden.

De halve citroen met pepermunt en een zakdoek er omheen is ook dit jaar zichtbaar in de stoet met kinderen. Heerlijk sabbelend op de zakdoek vervolgen zij hun weg tussen hun klasgenootjes. Dit is toch hartstikke ouderwets, sabbelen op een zakdoek met citroen en pepermuntsmaak? Het is echt verschrikkelijk slecht voor het gebit, maar dat is bij hun ouders waarschijnlijk niet bekend. De combinatie van suikers en zuren die constant het gebit bereikt, leidt uiteindelijk tot beschadiging, zoals erosie en cariës.

Het defilé op de laatste avond

Natuurlijk was het ook vroeger al gebruikelijk dat je op de laatste avond allerlei snoepkettingen kreeg. Of een bosje bloemen met wat snoep erin. Het bleef toen nog wel een beetje beperkt kan ik me herinneren. Je kreeg namelijk iets van de ouders van enkele vriendjes en vriendinnetjes. Tegenwoordig blijk je dus van heel de klas wat te krijgen. Aangezien al het snoep enorm slecht is voor het gebit en de algehele gezondheid, zal ik niet aan deze gekte meedoen. Maar ik wil natuurlijk niet als enige met lege handen staan.

Het alternatief voor de snoepketting

Ik weet het nog goed. Als dochter van de tandarts kreeg ik natuurlijk geen ketting met snoep op de laatste avond. (Gelukkig wel van de ouders van vriendjes en vriendinnetjes) Nee, ik kreeg aan het eind van de route een bos bloemen in mijn handen gedrukt. En als we dan weer thuis waren dan hadden mijn ouders nog een kleine verassing. We kregen dan  een heel klein cadeautje en daar was ik eerlijk gezegd nog het meest blij mee. Wat ik me ook nog kan herinneren is die ene keer dat ik een wel heel bijzonder cadeau kreeg. Langs de weg stond mijn moeder die mij een paraplu met ballonnen gaf. Het zag er super feestelijk uit en wat waren mijn klasgenootjes jaloers….

Wil je als ouder ook eens wat anders geven dan snoep? Hier een paar tips die echt niet duur hoeven te zijn:

  • Een bos bloemen of misschien beter gewoon maar één bloem.
  • Een zakje nootjes. Of een combinatie van nootjes en gedroogd fruit, zoals rozijntjes
  • Een mooie ballon
  • Een klein flesje bellenblaas
  • Een stuiter bal
  • Een stoere zonnebril of leuke diadeem
  • Of misschien dan toch die kinderparaplu met ballonnen

Heb jij nog een leuke suggestie? Laat hieronder een reactie achter.

Leestips

Geen reactie's

Geef een reactie