Genieten en proeven tijdens de feestdagen

De mond staat ook dit jaar staat tijdens de kerst-/feestdagen weer centraal. We kletsen wat af met vrienden en familie en er moet natuurlijk gesnoept en geproefd worden van al dat lekkers dat ons voorgeschoteld wordt. Om je ook na de kerst nog fit en vitaal te voelen is het belangrijk dat we tijdens de feestdagen extra lief zijn voor onze mond. Maar hoe doen we dat eigenlijk?

Wat is het belang van de mond als we eten?

Naast een hoop gesmak en gekeuvel is onze mond ook belangrijk als startpunt van de spijsvertering.De kiezen malen het eten fijn om vervolgens met behulp van de tong doorgeslikt te worden. Ook worden we ons gewaar waar het eten naar smaakt en dit hebben we nodig om te kunnen beoordelen of het eten waardevolle voedingsstoffen bevat.

Het is de kunst tijdens deze dagen om te genieten zonder dat je genoeg eet voor de hele maand januari. Hoe kun je genieten en er toch voor zorgen dat je niet te veel eet?

In 7 stappen genieten van de maaltijd

  1. Complimenteer de gastvrouw/heer met het heerlijke eten
  2. Kies een gerecht en neem er een hapje van. Gebruik het acroniem TASTE om goed te proeven
  3. Neem een tweede hapje en laat alle onderdelen van TASTE weer op je inwerken
  4. Neem een derde hap en mogelijk laatste hap van het gerecht dat je uitgekozen hebt. Laat de smaken goed tot je doordringen
  5. Bepaal of je nog een hap neemt van dit gerecht of dat je het hierbij laat en een ander gerecht uitkiest.
  6. Geef de gastvrouw/heer nog een compliment voor de heerlijke maaltijden die geserveerd zijn, want dit is zeker verdiend na uren in de keuken te hebben gestaan.
  7. Kies een ander gerecht om van te proeven

Met bovenstaande tips kan je genieten van de heerlijke maaltijd die geserveerd wordt en je weet in ieder geval zeker dat je ook op 2e kerstdag nog genoeg ruimte hebt om van het nagerecht te genieten. Daarnaast zal niet alleen je buik, maar ook je mond, je ontzettend dankbaar zijn en kan je zonder schuldgevoel het nieuwe jaar inluiden!

Leestips

Geen reactie's

Geef een reactie