Pepernoten

‘Gezonde’ RAW pepernoten met sinterklaas?

Als sinterklaas weer in het land is, worden er volop pepernoten ingeslagen. Want bij het sinterklaasfeest hoort snoep, kruidnoten en chocolade. Toch kan dit snoepen ook wel op een iets gezondere manier. 

Suiker

Het is even schrikken als je kijkt hoeveel suiker er in al het lekkers zit, dat op dit moment in de schappen van de winkel ligt. De industrie is er super goed in om producten te ontwikkelen met een door-eet factor. De combinatie van suiker, zout en vet zorgt er voor dat we meer willen eten van een product en dat is aardig gelukt bij alle lekkernijen.

Daarnaast is het zo dat je lichaam verlangt naar zoet, want voedingsmiddelen die van nature zoet zijn bevatten energie en voedingsstoffen. Het is dus hartstikke logisch dat je dol bent op suikerrijke voedingsmiddelen, zoals chocola, koek en pepernoten. Jouw mond en lichaam is alleen niet super blij met al die zoetigheden, want ze leveren weinig tot geen essentiële voedingsstoffen op.

Suiker staat als tweede ingrediënt vermeld op het zakje van de kruidnoten. Dit wil zeggen dat een kruidnoot na tarwebloem voor een groot gedeelte uit suiker bestaat. Vervolgens staat er ook nog op dat er in een kruidnoot glucosestroop en bruine basterdsuiker zit. Dit zijn andere benamingen voor suiker. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van plantaardige oliën, zoals palm- en raapzaadolie. Een pepernoot bestaat uit geraffineerde producten en daar heeft lichaam eigenlijk helemaal niets aan.

RAW pepernoten met dadels

De RAW pepernoot wordt gemaakt met dadels, maar ik zie je denken: in dadels zit toch ook gewoon suiker? Dat klopt helemaal. Er is echter wel een groot voordeel van dadels ten opzichte van tafelsuiker. Ze bevatten namelijk veel voedingsstoffen, zoals koper, kalium, ijzer en B-vitaminen. En dat vind je niet in geraffineerde suiker. In dit recept zorgen ze niet alleen voor  de heerlijke karamel-achtige smaak, maar ze zijn nodig voor binding van het geheel.

De overige ingrediënten

Naast dadels bestaat dit recept uit noten en natuurlijk de bekende speculaas specerijen. Voor deze variant heb ik gebruik gemaakt van amandelmeel en pecannoten. Natuurlijk kan je ook voor andere noten kiezen. De noten in dit recept leveren de nodige gezonde vetzuren, en ze geven je een langer verzadigd gevoel. Als laatste maken de speculaaskruiden het geheel af en helemaal Sintproof.

RAW pepernoten

Ingrediënten

50 gram rauwe pecannoten
50 gram amandelmeel
5 grote, zachte Medjoul dadels (ongeveer 100 gram)
1 el speculaaskruiden
snuf zeezout

Bereiding

  • Ontpit de dadels en doe ze, samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine.
  • Laat deze draaien totdat je er een samenhangend, goed plakkend deeg ontstaat.
  • Vervolgens rol je van het deeg kruidnootjes. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer de zelfde grootte hebben.
  • Bewaar de kruidnootjes, goed afgesloten, in de koelkast.

Tip: Het is hartstikke leuk om deze ‘kruidnootjes’ samen met kinderen te maken!

Geniet en met mate!

Leestip

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie