Gingivitis en parodontitis ontstaan als reactie op bacteriën in de tandplak. Het zijn beide ontstekingsziekten en er is een reden voor de vorming ervan. Als je weet hoe deze aandoeningen ontstaan, dan kan je ze ook voorkomen. We beginnen bij het begin en dat is de tandplak.

Tandplak

Tandplak wordt voor het grootste gedeelte gevormd uit bacteriën, voedselresten en speekselstoffen. Ongeveer tachtig procent van de plak bestaat uit bacteriën en deze bacteriën kunnen de tandvleesontstekingen gingivitis en parodontitis veroorzaken.

Bepaalde stoffen in het speeksel zullen de tandplak verharden of verkalken, waardoor tandsteen gevormd wordt. Op het tandsteen ontstaat ook weer een laagje plak met bacteriën.

Ontsteking

Het immuunsysteem reageert op bacteriën, door middel van een ontsteking. Deze ontsteking kun je zien als bescherming van het lichaam, zodat de ziekteverwekkers, in dit geval de bacteriën niet verder het lichaam kunnen ingaan. Eén van de belangrijkste functies van ons lichaam is namelijk het te beschermen tegen invloeden van buitenaf, dus ook het beschermen tegen bacteriën.

Gingivitis

Bacteriën die zich bevinden in de tandplak zijn een risico voor ons lichaam. Als er veel in de mond aanwezig zijn, dan zal het lichaam direct reageren. Er ontstaat een ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees wordt rood, zwelt op en bloed makkelijk. We spreken nu van gingivititis, waarbij -itis niets anders betekent dan ontsteking.

Gingivitis is een oplossing van het lichaam om deze te beschermen tegen de bacteriën.

Van gingivitis naar parodontitis

Wordt de plaque niet voldoende of niet verwijderd, dan zal de ontsteking zich in de diepte uitbreiden. De ruimte tussen tand en tandvlees noemen we een pocket. Deze pocket is normaal ondiep en bloed niet. Wanneer het kaakbot aangetast wordt, doordat de ontsteking zich uitbreid, verdwijnt dit kaakbot. De pocket wordt alsmaar dieper. We spreken nu van de chronische ontsteking parodontitis.

Conclusie

Het lichaam reageert altijd met een ontsteking om ziekteverwekkers buiten te houden. De ziekteverwekkers in de mond, de bacteriën, bevinden zich in de tandplak. Gingivitis en parodontitis zijn twee veel voorkomende chronische aandoeningen. Ze ontstaan als er te veel plak met verkeerde bacteriën aanwezig zijn in de mond. Voorkomen kan je het door de mond heel erg goed schoon te houden.