06 sep Graanvrij en glutenvrij chocolade brood
Dit graanvrije en glutenvrije chocolade brood is een heerlijk alternatief voor gewoon brood als je een brood-addict bent. Ben je nu gewend om iedere ochtend en middag een bruine boterham met kaas te eten? Niet echt spannend, want dat kan natuurlijk veel afwisselender!
Variatie in je voeding
Variatie in je voedingspatroon aanbrengen is het advies van de gezondheidsraad. Het is stap 1 naar het verbeteren van de gezondheid van je mond, want variatie in je voeding zorgt ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt die het lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken. Dat is de reden dat ik het recept van dit chocolade brood met jullie wil delen. Dit brood is een van mijn favoriete zoete baksels. En ook nog eens een heerlijk en voedzaam ontbijtje. In dit recept maak ik gebruik van natuurlijke zoetmiddelen, die ook nog eens bomvol gezonde voedingsstoffen zitten. Erg fijn!
De gezondheidsvoordelen van cacao
Behalve dat cacao ontzettend lekker is heeft het ook nog een aantal gezondheidsvoordelen.
- Cacao bevat flavonoïden die ontstekingsactiviteiten verlagen. Dat kunnen we goed gebruiken als we last hebben van tandvleesontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Het werkt preventief tegen laaggradige ontstekingsziekten (lees hier meer over in mijn boek Eet je mond gezond)
- De cholesterolspiegel verbetert door fytonutriënten die in cacao aanwezig zijn. Hierdoor wordt er bescherming geboden tegen vaatvernauwing
- De fytonutriënten hebben ook effect op ons psychisch welzijn. Ze verbeteren de het denkvermogen en verminderen mentale vermoeidheid.
Helaas bevat de chocola die in de winkels ligt niet veel gezonde effecten. Een deel van de gezonde fytonutriënten is verwijderd om de chocola zoeter te laten smaken. Daarnaast zit er vaak veel geraffineerde suiker in. Voor dit brood zullen we dus pure cacao gebruiken.
Chocolade brood
Ingrediënten
3 el chiazaad, 15 minuten geweekt in 150 ml water
4 el cacao
2 bananen
2 eieren
120 ml kokosmelk
80 ml kokosolie, gesmolten
1 el citroensap
4 Medjooldadels, in stukjes
35 gram kokosmeel
100 gram amandelmeel
1 tl vanillepoeder
1 1/2 tl zuiveringszout (baking soda)
1 tl zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 ºC
- Vet een bakblik in met kokosolie of boter
- Doe de bananen, eieren, kokosmelk, kokosolie, citroensap plus de dadels in de blender en mix tot een romig geheel
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer goed door
- Voeg nu de natte ingrediënten bij de droge en roer tot alles goed gemengd is
- Roer als laatste de geweekte chiazaadjes erdoor
- Schenk het beslag in het bakblik en bak 45-55 minuten in de oven
Tip: Wanneer je het brood in plakjes invriest, heb je ook nog een snelle snack voor onderweg.
Geen reactie's