Hooikoorts

Heb je slecht gepoetst of heb je hooikoorts?

Hooikoortsalarm! Het is lente en dat vind ik eerlijk gezegd de mooiste tijd van het jaar. De dagen zijn langer en de temperaturen stijgen. Wat ik misschien wel het mooiste aan de lente vind is dat alle planten weer in bloei komen. Helaas is dit seizoen voor mensen die last hebben van een allergie geen pretje.

Hooikoorts en de mond

De laatste weken kom ik in de praktijk weer veel mensen tegen die meer last hebben van bloedend tandvlees ondanks dat de mondhygiëne niet veranderd is. Nadat ik heb geconstateerd dat het tandvlees meer bloed dan anders volgt steevast de vraag: “Heeft u op het moment last van hooikoorts of allergieën?” En iedere keer dat ze hierop bevestigend antwoorden ben ik me weer bewust van het feit dat de mond een spiegel is van de algehele gezondheid.
Heb je last van hooikoorts, dan krijg je niet alleen last van de luchtwegen en ogen zodra de pollen in de lucht zitten, maar ook het tandvlees is (sneller) geïrriteerd. Dit komt omdat de mond een onderdeel van het “communicerend slijmvlies immuunsysteem”, ofwel CMIS, is. Op het moment dat een onderdeel van dit immuunsysteem geactiveerd wordt, worden er ook in de andere delen antistoffen geproduceerd. En dit zorgt er voor dat je sneller last hebt van ontstekingen in de mond tijdens het hooikoorts seizoen. Ontstekingen in de mond worden gekenmerkt door bloedend tandvlees.

Wat is hooikoorts?

Een allergie, zoals hooikoorts, is een abnormale reactie van je afweersysteem op eiwitten uit je omgeving. In het geval van hooikoorts gaat het om een reactie op pollen, zoals graspollen en bloempollen. Zodra je in aanraking komt met stuifmeel denkt het lichaam dat het aangevallen wordt. Je immuunsysteem produceert vervolgens histamine. Iedere keer dat je lichaam nu in aanraking komt met stuifmeel, wordt er een grotere hoeveelheid histamine geproduceerd. Een allergie is in de mond te herkennen aan:

  • jeuk aan de lippen, mond of keelholte
  • zwelling
  • opgezette keel
  • bloedend tandvlees

Bij een overgevoeligheid voor histamine kan je last krijgen van een geïrriteerde huid, een loopneus en een overmatige productie van slijm. Maar ook hoofdpijn, problemen met ademhalen, diarree en vermoeidheid zijn symptomen van een allergische reactie.

Ben je hier ook allergisch voor?

Als je last hebt van hooikoorts, dan kan het ook zijn dat je last hebt bij het eten van sommige voedingsmiddelen. De antistoffen die je lichaam aanmaakt tegen bepaalde pollen kunnen ook aangemaakt worden tegen verschillende eiwitten uit voeding. Ben je allergisch voor graspollen dan is het mogelijk dat je een reactie krijgt na het eten van aardappelen, tarwe, tomaat pinda of boekweit. Wees verstandig en vermijd deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk in het hooikoorts seizoen.

Lees ook

Bronnen

Friedrich, N et al. Inverse Association Between Periodontitis and Respiratory Allergies. Clin Exp Allergy, 2006 Apr;36(4):495-502.

Afbeelding van pasja1000 via Pixabay

Geen reactie's

Geef een reactie