Heb jij een vitamine D tekort?

Vitamine D is betrokken bij veel processen in het lichaam. Om goed te kunnen functioneren is het dus belangrijk dat je er voldoende van binnenkrijgt. Maar hoe weet je nou of je wel voldoende vitamine D tot je neemt? En hoe herken je een tekort?

Waar vitamine D voor wordt gebruikt

In het lichaam is vitamine D nodig voor de opname van calcium en een goede insulinehuishouding. Insuline is het hormoon dat je nodig hebt om van glucose energie te maken. De opname van calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook helpt vitamine D bij het regelen van de bloeddruk en het is nodig voor de ontwikkeling van eicel tot mens. Zelfs voor voldoende spierkracht heb je vitamine D nodig en daarnaast speelt het een rol in je brein bij stemmingen en depressies. Een tekort aan deze vitamine kan voor veel problemen zorgen.

Vitamine D voor een sterk gebit

Voor een sterk gebit en sterke botten wordt nog altijd het advies gegeven om veel melk te drinken. Waarom is dat eigenlijk?

In melk zit calcium. Dit is een mineraal dat nodig is voor sterke tanden en kiezen en voor sterk kaakbot. Melk is de meest bekende bron voor calcium, maar het is zeker niet de enige bron. Groene groenten en noten bevatten ook veel calcium en waarschijnlijk zijn deze bronnen veel efficiënter. Zo bevat spinazie net als bepaalde soorten zeewier en vis meer calcium dan eenzelfde gewicht aan melk of yoghurt (Bron: Agricultural Research Service United States Department of Agriculture)

Om calcium op te nemen in de gebitselementen en in het kaakbot hebben we voldoende vitamine D nodig. Zonder vitamine D heb je niet veel aan grote hoeveelheden calcium, alles wat niet opgenomen wordt plas je namelijk gewoon weer uit. Voldoende vitamine D is eigenlijk belangrijker dan calcium. En dit brengt ons eigenlijk bij de belangrijkste vraag: Krijg jij voldoende vitamine D binnen?

Cariës

Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort?

Zou je willen weten of jij een tekort hebt aan vitamine D? De volgende symptomen kunnen te maken hebben met een tekort aan deze vitamine:

 • Vaak gaatjes (cariës) in tanden en/of kiezen
 • Tandvleesontstekingen, zoals gingivitis
 • Parodontitis door een verminderde dichtheid van het kaakbot
 • Een verminderde botdichtheid (osteoporose), waardoor de botten broos worden. Je hebt een grotere kans op botbreuken
 • Pijn in je botten en/of gewrichten

Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat er een tekort aan vitamine D ontstaat. We kunnen een onderscheid maken in de factoren die afhankelijk zijn van het zonlicht. Dit zijn:

 • Te weinig buiten komen
 • Een donkere huidskleur
 • Een dunne huid, die veel voorkomt bij oude mensen

Er kan ook een tekort aan vitamine D ontstaan doordat er te weinig vet in de voeding zit. Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine. Je treft deze vitamine dan ook aan in vette voedingsmiddelen. Goede bronnen zijn vette vis en eieren.

Tips voor een sterk gebit

Vitamine D is van belang voor onze gezondheid en voor onze mondgezondheid. Een tekort komt steeds vaker voor, doordat we veel binnen zijn en niet de juiste voedingsmiddelen eten. Wat jij kunt doen om wel voldoende binnen te krijgen?

 • Ga in de zomer dagelijks 15 minuten naar buiten met ontblote benen, armen en gezicht
 • Eet minimaal twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Een voorbeeld van vette vis is zalm.
 • Gebruik voldoende goede vetten. Deze vind je in olijfolie, kokosolie en roomboter.
 • Denk je dat je te weinig vitamine D aanmaakt en/of binnenkrijgt? Neem dagelijks een vitamine D supplement
 • Heb je een donkere huid of kom je als senior te weinig buiten komen? Dan heb je een vitamine D supplement nodig.
 • Ook zwangere vrouwen en kinderen tot 4 jaar hebben vitamine D in de vorm van een supplement nodig.

Helaas blijkt uit onderzoek dat de vitamine D status van grote groepen van de bevolking ronduit slecht is en dat de aanbevelingen en normaalwaarden aan herziening toe zijn. Grote kans dat jij ook wat extra vitamine D kan gebruiken.

Vraag om persoonlijk advies over vitamine D aanmaak en suppletie>>

Tips

6 Reactie's
 • Christel
  Geplaatst op 10:59h, 11 februari Beantwoorden

  In het boek Weet wat je eet van Daan de Wit wordt gesproken over de combi vitamine D3 / vitamine K2 in vrij hoge dosering wat zou zorgen voor een sterk gebit. Ik ben hier onlangs mee begonnen en ben erg benieuwd of ik resultaat ga merken.

  • Yvonne
   Geplaatst op 12:09h, 11 februari Beantwoorden

   Dat klopt. Laat je mij je ervaring weten?

 • Catharina
  Geplaatst op 10:01h, 22 september Beantwoorden

  Heb met aandacht het verhaal gelezen dat vit d dus erg belangrijk is ook voor je gebit.
  Omdat mijn kinderen al vanaf heel jong ernstige gebitsproblemen hadden, werd dit mij als moeder dus erg verweten en de oorzaak door tandartsen en chirurgen gelijk wordt gezien als oorzaak slecht poetsen of veel snoepen. Werd gewoon als slechte ouder gezien ondanks ik juist alles er aan deed maar niks hielp. Nu bijna tien jaar verder blijkt dat hele gezin een opname stoornis hebben en ernstige vitb12 tekort, ijzer en vitD. Jammer dat je hierover niks schrijft, want mijn kinderen en ik zelf hebben hele leven altijd extra vitamines en mineralen geslikt en nu blijkt dat als je vit b12 opname stoornis hebt ( bij ons erfelijk ) dan helpen deze tabletten niet. Veel artsen en tandartsen gaan hier ook aan voorbij en inplaats dat ze mensen dan onderzoeken waarom het mis gaat dan moet je maar beter, gezonder eten, pilletjes slikken en advies van tandartsen, beter poetsen en vooral fluor gebruiken. Dus lijkt mij handig als juist ook tandartsen betere opleidingen krijgen omdat veel mensen foute adviesen krijgen terwijl oorzaak vaak veel dieper ligt, zou veel leed en gezondheisklachten kunnen voorkomen als ook opnamestoornissen worden uitgezocht voordat men zich scheel betaald aan pillen die niet opgenomen kunnen worden. Heel veel mensen hebben deze ziekte zonder dat dit wordt uitgezocht, zou fijn zijn als mensen hierook aandacht aan gaan besteden.

  • Yvonne
   Geplaatst op 15:14h, 22 september Beantwoorden

   Beste Carharina, bedankt voor je bijdrage. Het klopt dat het wel heel erg belangrijk is of vitamines goed opgenomen worden in het lichaam. Het bot en de darm kunnen resitent zijn voor de opname van vitamine D. Daarnaast hebben medicijnen invloed op de opname.

 • mist
  Geplaatst op 13:33h, 26 oktober Beantwoorden

  Hoe kun je (laten) controleren of je een vitamine D tekort hebt en/of een opname stoornis?

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:04h, 27 oktober Beantwoorden

   Beste Mist, bij de huisarts kan je een bloedonderzoek aanvragen. Laat dan testen wat je serum waarde van vitamine D3 is.

Geef een reactie